Aluatul pentru pizza ca la pizzerie: principiile generale de preparare și o rețetă super rapidă!

Cândva, în Italia, pizza era considerată mâncarea săracilor. Iar în prezent aceste „tarte” subțiri sunt considerate un adevărat deliciu, iar uneori chiar și mâncare festivă. Există sute de diverse umpluturi pentru pizza, însă principalul său ingredient este blatul. Dacă aluatul este preparat corect, pizza va fi delicioasă cu orice umplutură. Bucătarii italieni învață în mod special acest proces.

Blatul pentru pizza iese subțire, fin și, în același timp, nu se usucă în timpul coacerii. Vreți să încercați să pregătiți aluatul pentru pizza ca în pizzeriile din Italia?

PRINCIPIILE GENERALE DE PREPARARE A ALUATULUI PENTRU PIZZA

Deosebirea aluatului pentru pizza din pizzerii este elasticitatea. El este moale, dar nu se rupe. El este pufos, dar și subțire. Nu trebuie să utilizați aluatul dospit pregătit după rețeta clasică (cum ar fi cel pentru pateuri) pentru prepararea pizzei. Rezultatul va fi complet diferit!

Din ce se prepară aluatul pentru pizza în pizzerii? Din doar câteva ingrediente:

1. Făina. Se utilizează făina obișnuită de grâu — de calitate superioară sau de calitatea 1. Uneori se adaugă puțin mălai fin sau amidon, în funcție de rețetă.

2.Uleiul. Se adaugă strict după rețetă. De obicei, sunt necesare maxim 2 linguri de ulei la 500 g de făină.

3. Apa sau laptele. Lichidul trebuie să fie cald — temperatura lui trebuie să depășească puțin temperatura corporală.

4.Sarea și zahărul. Se adaugă pentru gust și pentru activarea drojdiei.

5. Drojdia.

Chiar dacă blatul pentru pizza trebuie să fie subțire, aluatul este lăsat să se odihnească timp de 15-60 minute, în funcție de rețetă și ingredientele necesare. Apoi se modelează blatul cu mâinile. Însă puține gospodine vor reuși să facă acest lucru. De aceea, cel mai bine ar fi să utilizați sucitorul. În timpul întinderii aluatului masa se presară cu făină sau se unge cu ulei.

REȚETA ALUATULUI PENTRU PIZZA (PENTRU BLATURI SUBȚIRI):

Anume din acest aluat veți obține blaturi subțiri și crocante. Deși sunt preparate cu drojdie, ele nu cresc foarte mult. Ingredientele indicate mai jos sunt suficiente pentru 3 blaturi subțiri pentru pizza ca la pizzerie.

Ingrediente:

-250 ml de apă;

-500 g de făină;

-½ linguriță de zahăr;

-½ linguriță de sare;

-20 ml de ulei de măsline;

-7 g de drojdie uscată.

Mod de preparare:

1.Turnați apa caldă într-un bol. Adăugați cu grijă drojdia uscată, amestecând continuu, ca să nu se formeze cocoloașe.

2.Adăugați uleiul de măsline, sarea și zahărul. Amestecați foarte bine până la dizolvarea cristalelor.

3.Apoi adăugați făina, care trebuie să fie cernută în mod obligatoriu.

4.Frământați aluatul. El trebuie să fie elastic. Este important să ajungeți la consistența necesară a acestuia. Dacă compoziția se lipește de mâini, mai adăugați puțină făină, dar cu mare atenție: blatul din aluat prea dens iese dur.

5.Divizați aluatul în 3 bucăți cu greutatea de aproximativ 270-280 g. Puneți-le într-un bol.

6.Acoperiți bucățile de aluat cu un prosop curat de bucătărie și puneți-le într-un loc cald pentru 30 minute. Dacă nu planificați să coaceți 3 pizze deodată, atunci puteți să dați 1-2 bucăți de aluat la frigider sau chiar la congelator, punându-le mai întâi în pungi ermetice.

7.Peste 30 minute luați aluatul „odihnit” și întindeți-l sub formă de blaturi. Italienii realizează acest pas fără sucitor, însă noi îl putem utiliza.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

loading...