Brânză dietetică. Se prepară din doar două ingrediente!

Brânza preparată după această rețetă este moale, fină, moderat de sărată și are gust plăcut. Se gătește din lapte de casă sau lapte pasteurizat și ulterior, dacă se dorește, se ține timp de 2-5 zile în zer sărat (în funcție de cât de sărată vreți să fie). De asemenea, dacă vreți, puteți să-i diversificați gustul cu diverse adaosuri în timpul preparării. Consistența brânzei este asemănătoare cu cea a brânzei dulci de vaci și poate fi ușor sfărâmicioasă.

Brânza preparată după această rețetă este un produs universal, care poate fi utilizat pe larg în bucătărie. Poate fi servită pe tartine cu unt, adăugată în diverse aperitive și salate de legume. Ea se adaugă în supe, paste tartinabile, papanași, diverse budinci, umpluturi pentru plăcinte, pateuri și colțunași. Se combină excelent cu verdețurile, legumele, fructele și pastele făinoase. Puteți să preparați un sos delicios din această brânză, smântână fermentată, coriandru proaspăt sau altă verdeață, pasându-le cu blenderul. De asemenea, ea poate fi prăjită în unt (precum brânza halloumi).

INGREDIENTE:

-900 g de chefir 2.5%;

-1.5 lingurițe de sare de lămâie;

-3 litri de lapte (noi am folosit lapte pasteurizat 2.5%);

-sare — după gust.

Puteți să înlocuiți chefirul și sarea de lămâie cu 700 ml de zer acru, cu vechimea de 2-3 zile.

Puteți să folosiți suc de lămâie sau oțet de masă 9% în locul sării de lămâie.

Pentru saramură (brânza se ține 2-5 zile în ea):

-500 ml de zer;

-1.5 linguri de sare.

Din aceste ingrediente veți obține 422 g de brânză (cu cât laptele este mai gras, cu atât cantitatea de brânză este mai mare).

MOD DE PREPARARE:

1.Ca să pregătiți brânza, aveți nevoie de zer. Pentru a-l obține, încălziți chefirul pe foc mic, amestecând periodic, până când se va transforma în fulgi de brânză și zer. Țineți-l pe foc doar până va da în clocot.

2.Apoi turnați compoziția rezultată pe o strecurătoare tapetată cu un strat dublu de tifon (sau într-un săculeț de pânză, utilizat în scopuri alimentare), ca să separați brânza dulce de vaci și zerul.

Din 900 ml de chefir noi am obținut 140 g de brânză dulce de vaci (poate fi adăugată în vreun fel de mâncare sau savurată ca atare) și 700 ml de zer.

3.Dacă aveți timp, lăsați zerul să se acrească pe parcursul a 2-3 zile. Dacă vreți să pregătiți brânza îndată, adăugați sarea de lămâie în el și amestecați foarte bine.

4.Turnați laptele într-o cratiță încăpătoare. Aduceți-l până aproape de punctul de fierbere.

5.Apoi, fără să reduceți focul, adăugați treptat zerul în el: turnați-l cu polonicul pe marginile cratiței. Veți observa îndată apariția fulgilor de brânză.

6.După ce veți adăuga tot zerul, amestecați puțin compoziția lactată, ajungând cu spatula până la fundul cratiței, ca să evitați lipirea fulgilor de brânză de el. Nu trebuie să aduceți brânza până la punctul de fierbere: luați-o de pe foc după ce se va separa de zer.

7.Acoperiți cratița cu un capac și puneți-o deoparte pentru 5 minute.

8.Apoi transferați brânza pe o sită măruntă cu ajutorul spumierei. Zerul rămas poate fi lăsat să se acrească pe parcursul a 2-3 zile și utilizat ulterior pentru prepararea unei noi porții de brânză.

9.Presați bine brânza, ca să o compactizați și să-i oferiți formă îngrijită. Puneți-o deoparte pentru 30 minute, ca să se scurgă zerul din ea.

10.Apoi presărați-o cu sare. Acoperiți-o cu o bucată de tifon, răsturnați-o pe o farfurie și introduceți-o înapoi în sită, așezându-o cu fața inferioară în sus, pe care, de asemenea, ați acoperit-o cu tifon (bucățile de tifon pot fi lăsate pe brânză, deoarece sarea trece prin ele). Presărați-o și pe aceasta cu sare.

11.Puneți o greutate pe suprafața brânzei și lăsați-o să se separe de zer pe parcursul a aproximativ 2.5-3 ore. Cel mai bine ar fi să o întoarceți peste fiecare 30 minute.

12.Dați brânza la frigider pentru 6-12 ore.

13.După aceasta puteți să o tăiați și să o serviți.

14.Dacă vreți să o sărați mai tare, pregătiți saramura din zer și sare (proporția necesară este indicată mai sus) și țineți brânza în ea pe parcursul a 2-5 zile, la frigider.

Dacă doriți să adăugați alte ingrediente în brânză, trebuie să realizați acest lucru înainte de a-i oferi forma finală (după ce o scoateți din zer).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New