Budincă delicioasă cu brânză dulce de vaci și orez (fără făină și unt)!

Ne place să savurăm budinca cu brânză dulce de vaci și orez la micul dejun. Ea este foarte fină, gustoasă, sățioasă și folositoare. Se prepară ușor. Încercați-o neapărat!

INGREDIENTE:

-800 g de brânză dulce de vaci (preferabil, cu conținut mare de grăsime);

-150 g de orez crud sau 450 g de orez fiert;

-100 g de smântână fermentată (se adaugă dacă brânza este uscată; dacă folosiți brânză umedă, păstoasă, puteți să nu adăugați smântână în budincă);

-4 ouă medii;

-130 g de zahăr (sau după gust; budinca iese moderat de dulce);

-½ linguriță de sare;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-fructe proaspete, mai puțin suculente (mere/pere tăiate în cubulețe, unele fructe de pădure), fructe confiate sau fructe uscate — după gust (opțional).

Coaceți budinca într-o tavă rotundă, cu diametrul de 22-24 cm. De asemenea, puteți să coaceți compoziția în mai multe vase Ramekin (cu diametrul de 8-10 cm), ca să obțineți budinci porționate.

MOD DE PREPARARE:

1.Dacă fierbeți orezul special pentru budincă, atunci gătiți-l până va fi semipreparat: timp de aproximativ 10 minute din momentul clocotirii. Apoi lăsați-l să se răcească.

Bineînțeles, puteți să folosiți restul de orez fiert în prealabil pentru un alt fel de mâncare. Cel mai important este ca el să fie fad (fără sare și condimente) și rece.

2.Puneți brânza dulce de vaci și, dacă este necesar, smântâna fermentată într-un bol adânc. Adăugați un ou, sarea și zahărul vanilat. Pasați totul cu blenderul până veți obține o compoziție fină, omogenă și păstoasă.

Dacă nu aveți blender, puteți să treceți în prealabil brânza printr-o strecurătoare măruntă sau să folosiți brânză păstoasă, fără granule.

3.Adăugați orezul fiert. Amestecați foarte bine.

4.Dacă doriți, puteți să adăugați fructe proaspete, fructe confiate și/sau fructe uscate (de această dată noi am folosit stafide spălate și uscate, merișoare uscate și ananas confiat). Amestecați.

5.Bateți 3 ouă și zahărul cu mixerul pornit la viteză mare, pe parcursul a 4-5 minute, până vor deveni spumoase, voluminoase și albicioase. Încorporați-le în compoziția de brânză și orez cu ajutorul spatulei.

6.Tapetați fundul tăvii cu hârtie de copt. Apoi ungeți-i toată suprafața interioară cu unt și presărați-o cu griș. Transferați compoziția pentru budincă în ea, răspândindu-o uniform.

7.Coaceți budinca timp de 40-50 minute, până se va rumeni și suprafața ei va deveni elastică (nu se lasă, când este apăsată cu degetul), în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

8.Lăsați-o să se răcească timp de 20 minute, după care scoateți-o din tavă și așezați-o pe un platou. După răcire ea devine mai densă și se separă ușor de pereții tăvii.

Dacă veți servi budinca rece, puteți să o lăsați să se răcească complet în tavă. 

9.Dacă doriți, puteți să presărați budinca cu zahăr pudră.

10.Porționați-o și serviți-o cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New