Cel mai gustos tort de ciocolată!

Acest tort de ciocolată este incredibil de fin, însiropat, ciocolatos, aromat și gustos. Dacă vă plac deserturile cu ciocolată, sigur veți rămâne încântați de acesta!

INGREDIENTE:‌ ‌

Pentru pandișpan:

-4 ouă;

-140 g de zahăr;

-un praf de sare;

-130 g de făină;

-8 g de praf de copt;

-40 g de pudră de cacao;

-80 ml de lapte;

-100 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui. 

Pentru sirop:

-80 ml de lapte;

-50 ml de coniac (puteți să-l înlocuiți cu lapte);

-o lingură de gem de caise. 

Pentru cremă:

-400 ml de lapte;

-3 gălbenușuri de ouă;

-130 g de zahăr;

-35 g de amidon de porumb;

-250 ml de smântână pentru frișcă min. 30%;

-80 g de ciocolată neagră 70%.

Pentru glazură:

-‌80 g de ciocolată neagră 70%;

-80 ml de smântână pentru frișcă min. 30%.

Altele: 100-150 g de gem de caise. 

MOD‌ ‌DE‌ ‌PREPARARE:‌ ‌

1.‌Pregătiți pandișpanul: bateți ouăle, zahărul și un praf de sare cu mixerul pornit la viteză mare, pe parcursul a 7-10 minute, până se vor transforma într-o spumă pufoasă, voluminoasă și albicioasă, pe care telurile lasă urme persistente. 

2.Dizolvați pudră de cacao în laptele fierbinte. Apoi adăugați uleiul rafinat de floarea-soarelui și bateți totul cu blenderul până veți obține o emulsie densă și omogenă, asemănătoare cu ganache-ul de ciocolată. 

3.Încorporați treptat (în 2 etape) făina cernută împreună cu praful de copt în spuma de ouă, amestecând cu spatula, prin mișcări circulare, orientate de jos în sus. 

4.Adăugați 2 linguri de aluat în emulsia de cacao. Amestecați foarte bine. Apoi încorporați emulsia în restul aluatului, amestecând prin același tip de mișcări, ca să obțineți un aluat cât mai pufos. Încercați să nu amestecați prea mult aluatul, ci doar până va deveni omogen. 

5.Divizați aluatul în 2 părți egale. Transferați-l în 2 tăvi cu diametrul de 18 cm și fundul tapetat cu hârtie de copt (noi am folosit 2 inele, cărora le-am închis fundul cu folie de aluminiu). Răspândiți-l uniform.

Dacă nu aveți 2 tăvi cu același diametru, coaceți pe rând cele 2 părți de aluat.

6.Coaceți pandișpanul timp de 20-25 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌‌ ‌(programul jos-sus, fără convecție). Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

7.Lăsați pandișpanul să se răcească în tăvi timp de 10-15 minute, după care separați-l de pereții lor și puneți-l pe grătar. Așteptați până se va răci complet. Apoi înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l să se „odihnească” pe parcursul câtorva ore.

8.Îndepărtați „căciula” fiecărui pandișpan, după care tăiați-l în 2 blaturi egale.

9.Mărunțiți „căciulile” pandișpanelor. Ulterior le veți folosi la decorarea tortului.

10.Pregătiți crema: puneți laptele, zahărul, amidonul de porumb și gălbenușurile într-o crăticioară cu fundul gros. Amestecați cu telul până la omogenizare.

11.Fierbeți crema timp de 1 minut din momentul apariției primelor bule de clocotire, pe foc mic, amestecând continuu. Ea trebuie să se îngroașe.

12.Transferați-o într-un bol uscat și acoperiți-o cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei. Lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei, după care dați-o la frigider pentru câteva ore.

13.Aduceți smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Turnați-o peste ciocolata tăiată în bucățele. Lăsați-le să interacționeze pe parcursul a 30-60 secunde, după care bateți-le cu blenderul până se vor transforma într-o compoziție omogenă.

14.Acoperiți ganache-ul obținut cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața lui. Lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei, după care dați-l la frigider pentru câteva ore.

15.Bateți ganache-ul răcit cu mixerul pornit la viteză medie, până la apariția vârfurilor persistente.

16.Folosind același mixer (fără să îndepărtați ganache-ul de pe telurile lui), bateți crema fiartă până va deveni iar omogenă. În timpul răcirii ea se îngroașă foarte mult.

17.Combinați crema fiartă și ganache-ul, amestecând cu spatula.

18.Pregătiți siropul: amestecați laptele cald, coniacul și gemul de caise până la omogenizare.

19.Asamblați tortul: ungeți mijlocul platoului cu puțină cremă. Suprapuneți blaturile pe el, însiropându-le (aproximativ 40-45 ml de sirop pentru fiecare blat) și ungându-le cu câte un strat generos de cremă (noi am folosit poșul, ca să o aplicăm mai îngrijit și mai uniform). Blatul superior trebuie doar însiropat (cel mai bine ar fi ca acesta să fie unul dintre blaturile inferioare, deoarece are suprafața mai plată).

20.Dați tortul la frigider pentru 8-10 ore (sau peste noapte), ca să se stabilizeze. Noi i-am acoperit marginile cu hârtie de copt și am pus inelul reglabil în jurul lui, ca să-și mențină bine forma. De asemenea, i-am acoperit suprafața cu folie alimentară, ca să nu se usuce.

21.Peste 8-10 ore scoateți tortul din frigider și ungeți-i suprafața și marginile cu gem de caise.

22.Pregătiți glazura: aduceți smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere, după care turnați-o peste ciocolata tăiată în bucățele și lăsați-le să interacționeze pe parcursul a 30-60 secunde. Bateți-le cu blenderul până se vor transforma într-o compoziție omogenă.

23.Răspândiți glazura pe suprafața tortului. Dați-l la frigider pentru 10 minute. Apoi aplicați glazura rămasă pe el cu poșul — sub formă de linii circulare, haotice.

24.Acoperiți marginile tortului cu firimiturile rezultate din mărunțirea „căciulilor” de pandișpan.

25.Porționați și serviți tortul cu multă plăcere!

Vă‌ ‌dorim‌ ‌poftă‌ ‌bună‌ ‌alături‌ ‌de‌ ‌cei‌ ‌dragi!‌

New