Cel mai universal aluat preparat cu drojdie și unt (fără plămădeală). Dospește la frigider și este potrivit pentru orice preparate coapte!

Acest aluat are multe avantaje: nu trebuie să pregătiți plămădeală pentru el, puteți să-l frământați fie manual, fie cu ajutorul mixerului, se prepară rapid, nu dospește la cald, ci în frigider, este potrivit pentru orice preparate coapte (pateuri, plăcinte, rulade, chifle simple sau umplute, cornulețe și chiar și biscuiți).

Suntem siguri că veți fi încântați de acest aluat și de preparatele obținute din el. Gătiți cu plăcere și fie ca aroma copturilor proaspete să vă învăluie întotdeauna casa!

INGREDIENTE:

-650 g de făină;

-200 g de unt;

-100 g de zahăr;

-2 ouă (la temperatura camerei);

-250 ml de lapte cald;

-o linguriță rasă de sare;

-11 g de drojdie uscată sau 30-33 g de drojdie proaspătă.

Din aceste ingrediente veți obține 1.3 kg de aluat.

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați laptele cald într-un bol adânc. Adăugați sarea, zahărul și ouăle. Amestecați cu telul până la omogenizare.

2.Adăugați untul topit (cald, nu fierbinte).

3.Amestecați făina cernută și drojdia uscată. Adăugați-le în bolul cu celelalte ingrediente.

Dacă folosiți drojdie proaspătă, dizolvați-o în laptele cald (înainte de adăugarea celorlalte ingrediente).

4.Frământați aluatul cu mâinile sau cu ajutorul mixerului pornit la viteză medie, montându-i telul cu formă de cârlig sau telurile spiralate (în funcție de model). Având în vedere faptul că acest aluat conține multă grăsime, el trebuie frământat foarte bine, pe parcursul a minim 10-15 minute, până devine omogen, neted și elastic. În același timp el trebuie să fie moale, fin, plăcut la atingere și nelipicios.

În timpul frământării nu trebuie să adăugați suplimentar făină sau ulei. Rețeta este într-atât de reușită, încât chiar și bucătarii începători se descurcă excelent cu ea, obținând un aluat bun.

Aluatul nu trebuie să arate rupt, când este întins cu mâinile. Continuați să-l frământați:

Așa arată aluatul bine frământat (noi l-am amestecat cu mixerul până a încorporat toată făina, iar apoi l-am frământat cu mâinile pe parcursul a 15 minute):

5.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l fie într-o pungă de plastic, închizându-o prin legare, fie într-un bol adânc, acoperindu-l cu folie alimentară sau cu un capac.

6.Dați-l la frigider pentru minim 4 ore sau, preferabil, peste noapte. Drept rezultat, el va crește, va deveni poros și se va întări, deoarece conține mult unt. Aluatul capătă o textură foarte interesantă (poate fi observată pe secțiune).

7.După aceasta scoateți-l din frigider și lăsați-l să se încălzească până la temperatura camerei (de obicei, noi îl scoatem de cu seară din frigider, iar dimineața îl folosim ca pe orice aluat dospit). Modelați și coaceți preparatele din el.

8.Acest aluat poate fi pregătit în prealabil și păstrat la frigider (într-o pungă de plastic sau într-un bol acoperit cu folie alimentară sau cu un capac), putând fi folosit pe parcursul unei săptămâni. Puteți să rupeți câte o bucățică din el și să pregătiți copturi proaspete în fiecare zi.

9.Pe lângă aceasta, aluatul respectiv poate fi înghețat și păstrat la congelator până la 2 luni. Divizați-l în mai multe porții, puneți-l în pungi și dați-l la congelator. Când vreți să preparați ceva din aluat, scoateți cantitatea necesară din congelator de cu seară și lăsați-o să se dezghețe pe masa din bucătărie. Dimineața puteți să modelați preparatele, să le lăsați să crească bine, după care să le coaceți ca de obicei.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New