Chifle folositoare, cu coajă crocantă. Pentru micul dejun!

Chifle delicioase și folositoare, preparate după o rețetă germană. Au miezul moale și pufos, iar coaja rumenă și crocantă. Se pregătesc ușor și rapid. Savurați-le la micul dejun!

INGREDIENTE:

-320 ml de apă caldă;

-15 g de drojdie proaspătă sau 5 g de drojdie uscată;

-2 lingurițe de sare;

-aproximativ 470 g de făină tip 550;

-20 g de unt sau 2 linguri de ulei rafinat de floarea-soarelui;

-o lingură de semințe de in (opțional).

Din aceste ingrediente veți obține aproximativ 830 g de aluat, care este suficient pentru 8 chifle.

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați apa caldă într-un bol adânc. Adăugați drojdia fărâmițată. Amestecați foarte bine, până când aceasta se va dizolva complet.

2.Adăugați sarea. Amestecați.

3.Adăugați semințele de in.

4.Adăugați treptat făina cernută. Frământați aluatul cu mâinile sau mixerul, pe parcursul a aproximativ 5 minute, până va încorpora toată făina. Aveți grijă să nu-l îmbibați cu prea multă făină.

5.Apoi adăugați untul sau uleiul rafinat de floarea-soarelui în el și continuați să-l frământați timp de încă 5 minute. El trebuie să fie moale, neted, omogen, elastic și ușor lipicios.

6.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară sau cu un prosop curat de bucătărie. Lăsați-l să dospească într-un loc cald, până își va dubla volumul (timp de aproximativ 50-60 minute).

7.Transferați aluatul pe suprafața de lucru și frământați-l puțin cu mâinile. Apoi divizați-l în 8 bucăți egale.

8.Frământați bine fiecare bucățică de aluat, ca să scoateți aerul din ea. Apoi adunați-i marginile în jos și rulați-o pe suprafața de lucru, ca să obțineți o biluță îngrijită.

9.Așezați biluțele de aluat pe tava tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se „odihnească” timp de 20 minute.

10.Între timp turnați apă într-o altă tavă și puneți-o pe raftul inferior al cuptorului. Porniți-l și preîncălziți-l până la 200°C‌. Astfel interiorul cuptorului va fi umplut de aburi, care sunt necesari pentru obținerea unor chifle cu coaja maxim de crocantă.

11.Peste 20 minute realizați câte o secțiune adâncă (circa 1 cm) în mijlocul fiecărei chifle, folosind un cuțit foarte ascuțit. Stropiți-le cu apă.

12.Coaceți chiflele timp de aproximativ 25 minute. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

Încă o variantă: puteți să coaceți chiflele timp de 15-20 minute în cuptorul preîncălzit până la 250°C‌.

13.Lăsați-le să se răcească.

14.Serviți chiflele cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New