Cipici confecționați din pătrate tricotate!

O adevărată descoperire pentru meșterițele începătoare!

AVEȚI NEVOIE DE:

-fir de tricotat (noi am folosit un fir, care constă din 35% lână, 40% acril, 25% alpaca — 100 g/130 m);

-o pereche de andrele (noi am folosit andrele 5.5 mm);

-o riglă;

-un foarfece;

-ac și ață;

-2 ciucuri (opțional).

MOD DE LUCRU:

1.Măsurați lungimea tălpii dumneavoastră, deoarece lungimea laturilor pătratului trebuie să fie egală cu ea. În cazul nostru lungimea tălpii este 22.

2.Cum puteți să calculați numărul de ochiuri, pe care trebuie să le montați pe andrele? 

Pur și simplu tricotați câteva rânduri cu firul și andrelele alese. Apoi luați rigla și calculați câte ochiuri se află pe 10 cm din articolul obținut (în lățime): în cazul nostru sunt 14 ochiuri/10 cm. Astfel: 22 cm (latura pătratului) x 14 ochiuri/10 cm (densitatea lucrului) + 2 ochiuri marginale = 33 ochiuri.

3.Montați 33 ochiuri pe andrele (sau numărul de ochiuri, pe care l-ați obținut).

4.Rândul 1 (pe față): treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care lucrați-le pe celelalte pe față (pe dreapta, adică introduceți andreaua dreaptă prin fața ochiului), iar pe ultimul — pe dos.

5.Rândul 2 (pe dos): treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care lucrați-le pe celelalte pe față (pe dreapta) și doar pe ultimul — pe dos.

6.Continuați tricotarea în punct leneș până când veți obține un pătrat cu dimensiunile de 22 x 22 cm (în cazul nostru).

7.Închideți ultimul rând: treceți primul ochi pe andreaua dreaptă și lucrați-l pe al doilea pe față. Apoi treceți primul ochi de pe andreaua dreaptă peste cel de-al doilea ochi, astfel încât să rămână un singur ochi pe ea. 

Tricotați al treilea ochi de pe andreaua stângă pe față, după care treceți iarăși primul ochi de pe andreaua dreaptă peste cel de-al doilea ochi, astfel încât să rămână un singur ochi. 

Continuați în acest fel până când veți închide toate ochiurile și vă va mai rămâne unul singur pe andreaua dreaptă: întindeți-l și tăiați firul, după care treceți-l prin ochiul lărgit și înnodați-l.

8.Coaseți cipicul: așezați pătratul tricotat cu fața în sus pe masă. Îndoiți-l în jumătate (pe diagonală), unind colțurile, de la care ați început și ați terminat tricotarea.

9.Folosind un ac și ață de culoarea potrivită, începeți să coaseți călcâiul cipicului, unind buclele interioare ale ochiurilor marginale (astfel cusătura nu va fi prea groasă). Înălțimea călcâiului trebuie să reprezinte aproximativ 1/3 din lungimea laturii verticale a triunghiului obținut: începeți să coaseți de pe latură, nu de la vârf.

10.Apoi coaseți în continuare talpa.

11.Întoarceți cipicul pe față și îndoiți-i capătul liber spre vârful lui — chiar puțin în direcție opusă, ca să arate mai interesant. Dacă doriți, puteți să decorați acest capăt cu un ciucure.

12.Procedând similar, confecționați cel de-al doilea cipic.

13.Purtați cipicii cu multă plăcere!

Spor la treabă!

New