Cipici tricotați într-o oră!

Un model simplu, potrivit chiar și pentru meșterițele începătoare!

AVEȚI NEVOIE DE:

-2 fire Alize Lana Gold (50% lână, 50% acril, 100 g/240 m) — roz și verde;

-andrele 3.5 mm;

-foarfece;

-un ac pentru articolele tricotate;

-2 embleme, nasturi sau alte elemente decorative + un ac subțire, ca să le fixați.

MOD DE LUCRU:

1.Noi am tricotat acest model pentru mărimea 36.

Cum se fac calculele pentru celelalte mărimi? Lucrul începe cu 5 ochiuri, după care se adaugă ochiuri până când baza „triunghiului” rezultat (de fapt, e un trapez) ajunge la lungimea de 10 cm (aceasta nu include ochiurile marginale) — în cazul nostru, până la 21 ochiuri. Dacă mărimea piciorului este mică (de exemplu 34-35), lungimea respectivă poate fi redusă până la 8 cm.

Apoi măsurați lungimea dreptei perpendiculare, coborâte din vârful „triunghiului” spre baza lui — trebuie să fie egală cu 4 cm.

Lungimea articolului tricotat pentru un cipic se calculează după formula: lungimea tălpii * 2 – 15% (acestea corespund elasticității punctului leneș tricotat). De exemplu (valorile folosite de noi): 21 cm x 2 – 15% = 35.7 cm.

Având în vedere faptul că lungimea dreptei perpendiculare, coborâte din vârful „triunghiului” inițial, este 4 cm, înseamnă că trebuie să scădeți încă 4 cm din lungimea articolului pentru triunghiul din capătul opus, iar restul (partea centrală a articolului) se lucrează în punct leneș, fără alte completări. Exemplul nostru: 35.7 cm – 4 cm – 4 cm = 27.7 cm (lungimea părții centrale).

Calculele pentru mai multe mărimi:

2.Montați 5 ochiuri pe andrele, folosind firul roz.

3.Rândul 1 (pe fața lucrului): treceți ochiuri marginal (ochi ridicat) pe andreaua dreaptă, după care lucrați 3 ochiuri pe față și ultimul ochi pe dos.

4.Rândul 2 (pe dosul lucrului): 1 ochi ridicat, 1 ochi pe față, se adaugă 1 ochi pe față pe dreapta, 1 ochi pe față, se adaugă 1 ochi pe față pe stânga, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos. Veți avea 7 ochiuri pe andrea.

Cum se adaugă 1 ochi pe dreapta? Introduceți andreaua stângă în firul din baza rândului precedent, astfel încât partea lui dreaptă să se afle în spatele andrelei, iar partea stângă — în fața ei, după care lucrați 1 ochi pe față pe dreapta în bucla respectivă.

Cum se adaugă 1 ochi pe stânga? Agățați firul din baza rândului precedent cu andreaua dreaptă, după care îmbrăcați-l pe andreaua stângă, astfel încât partea lui dreaptă să se afle în fața andrelei, iar partea lui stângă — în spatele ei. Apoi lucrați 1 ochi pe față pe stânga.

5.Rândul 3: 1 ochi ridicat, 5 ochiuri pe față, 1 ochi pe dos.

6.Rândul 4: 1 ochi ridicat, 1 ochi pe față, se adaugă 1 ochi pe față pe dreapta, se lucrează pe față restul ochiurilor până la ultimele 2, se adaugă 1 ochi pe față pe stânga, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos. Veți avea 9 ochiuri pe andrea.

7.Rândurile 5-16: repetați rândurile 3 și 4. Drept rezultat, veți avea 21 ochiuri pe andrea. Înălțimea „triunghiului” rezultat trebuie să fie 4 cm.

8.Rândul 17: tăiați firul roz și introduceți-l în lucru pe cel verde, tricotând pe față ochiul marginal din rândul precedent cu el. Primul ochi din rândul curent pur și simplu se scoate de pe andrea. Apoi tricotați restul ochiurilor pe față și doar ultimul — pe dos.

9.Rândurile 18: 1 ochi ridicat, celelalte ochiuri pe față și doar ultimul ochi — pe dos.

10.Rândurile 19-126 (în cazul nostru — dumneavoastră respectați lungimea, pe care ați calculat-o): repetați rândul 18.

11.Rândul 127: tăiați firul verde și introduceți-l iarăși în lucru pe cel roz, procedând exact ca la începutul rândului 17. Tricotați toate ochiurile pe față și doar ultimul ochi — pe dos.

12.Rândul 128: 1 ochi ridicat, 1 ochi scăzut pe stânga, lucrați celelalte ochiuri pe față până vor rămâne 3 ochiuri pe andreaua stângă, 2 ochiuri împreună pe față pe dreapta, 1 ochi pe dos.

Cum se lucrează ochiul scăzut? Se ridică un ochi pe andreaua dreaptă, se tricotează ochiul următor pe față și apoi se trece prin ochiul ridicat.

13.Rândul 129: repetați rândurile 127 și 128, lucrându-le cu firul roz. Trebuie să rămână 5 ochiuri pe andrea.

14.Închideți ultimul rând: treceți primul ochi pe andreaua dreaptă și lucrați-l pe al doilea pe față. Apoi treceți primul ochi de pe andreaua dreaptă peste cel de-al doilea ochi, astfel încât să rămână un singur ochi pe ea. 

Tricotați al treilea ochi de pe andreaua stângă pe față, după care treceți iarăși primul ochi de pe andreaua dreaptă peste cel de-al doilea ochi, astfel încât să rămână un singur ochi. 

Continuați în acest fel până când veți închide toate ochiurile și vă va mai rămâne unul singur pe andreaua dreaptă: întindeți-l și tăiați firul, după care treceți-l prin ochiul lărgit și înnodați-l.

15.Coaseți cipicul: îndoiți articolul obținut în jumătate, astfel încât să suprapuneți capetele lui roz. Fața articolului trebuie să fie orientată înafară. Cipicul se coase după schema de mai jos.

16.După ce ați îndoit cipicul, numărați 4 ochiuri marginale de la unghiul lui inferior, de culoare verde. Introduceți acul în apropierea celui de-al patrulea ochi și înnodați firul verde, pe care l-ați îmbrăcat pe el, pe dosul lucrului.

17.După aceasta treceți continuu firul prin 8 ochiuri marginale (4 de pe o margine și 4 de pe marginea opusă — astfel încât să cuprindă unghiul) și strângeți-l bine, ca să obțineți un vârf rotunjit.

18.Coaseți cele 2 margini verzi ale articolului, trecând acul prin câte o buclă a ochiurilor marginale paralele. Ultimele ochiuri verzi trebuie cusute de câteva ori. Apoi treceți și fixați firul verde pe dosul lucrului, trecându-l de câteva ori printre ochiurile cusăturii. Tăiați-l.

19.Fixați firul roz pe dosul lucrului. De aici cusătura este diferită: introduceți acul în ultimul ochi verde de pe marginea dreaptă, după care treceți-l și prin primul ochi roz, strângând bine ața. Procedați similar cu ultimul ochi verde și primul ochi roz de pe marginea opusă. 

20.În continuare introduceți acul în primul ochi roz de pe marginea dreaptă, prin care ați trecut o dată acul și treceți-l și prin cel de-al doilea ochi roz, strângând bine firul. Procedați similar cu ochiurile de pe marginea opusă.

21.Procedând similar, coaseți marginile roz.

22.După aceasta fixați firul roz pe dosul lucrului și tăiați-l. Adăugați iarăși o bucată de fir verde și, realizând același tip de cusătură (pașii 19-20), uniți marginile verzi pe o lungime de 4 cm (8 ochiuri marginale).

23.Dacă doriți, puteți să decorați cipicul cu o emblemă, nasture, ciucure etc.

24.Confecționați cel de-al doilea cipic.

25.Purtați cipicii și bucurați-vă de confortul oferit de ei!

Spor la treabă!