Cozonac cu stafide!

Moale, pufos, stratificat, aromat și delicios!

INGREDIENTE:

-450-500 g de făină;

-300 ml de lapte cald (35-37°C) + o lingură;

-2 ouă;

-80-100 g de zahăr;

-6 g de drojdie uscată;

-100 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui;

-½ linguriță de sare;

-10 g de zahăr vanilat;

-250 g de stafide;

-coaja rasă de pe o jumătate de lămâie;

-sucul unei jumătăți de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați și uscați stafidele. Puneți-le într-un bol mic. Amestecați-le cu sucul și coaja de lămâie.

2.Turnați laptele cald într-un bol adânc. Adăugați drojdia uscată, zahărul tos, zahărul vanilat, 2 albușuri și un gălbenuș (al doilea gălbenuș este necesar pentru ungerea cozonacului înainte de coacere). Amestecați bine cu telul.

3.Adăugați treptat făina cernută. Inițial amestecați cu telul, iar apoi cu lingura. Trebuie să obțineți un aluat foarte moale și lipicios.

4.Adăugați sarea și 50 ml de ulei. Frământați aluatul cu mâinile până le veți încorpora complet în el.

5.Apoi transferați-l pe masa presărată cu făină și frământați-l pe parcursul a încă 2-3 minute, cât să-l adunați sub formă de bilă.

6.Puneți aluatul într-un bol cald, presărat cu făină. Presărați-l cu puțină făină și acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie. Lăsați-l să dospească timp de 45-50 minute, până își va mări volumul de 2 ori, într-un loc cald.

7.Frământați ușor aluatul și lăsați-l să dospească pe parcursul a încă 30 minute, acoperindu-l cu prosopul de bucătărie.

8.Transferați aluatul pe masa presărată cu făină și frământați-l puțin. Tăiați aproximativ 1/5 din el și puneți-o deoparte. Lăsați-l să se „odihnească” timp de 10 minute, acoperindu-l cu prosopul de bucătărie.

9.Întindeți aluatul sub formă de blat dreptunghiular, cu grosimea de 5-7 mm.

10.Ungeți-l cu 50 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui, folosind pensula de silicon (puteți să înlocuiți uleiul cu unt topit sau să folosiți unt și ulei în proporție de 1:1).

11.Răspândiți stafidele pe blatul de aluat.

12.Rulați blatul sub formă de ruladă, începând de la una dintre marginile lui lungi.

13.Tăiați rulada în jumătate (în direcție longitudinală), lăsându-i un capăt integru (circa 1-2 cm). Orientați fâșiile rezultate cu secțiunea în sus, după care împletiți-le.

14.Transferați „cosița” rezultată într-o tavă rotundă, cu diametrul de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt. Așezați-o sub formă de colac, unindu-i capetele.

15.Acoperiți cozonacul cu prosopul curat de bucătărie și lăsați-l să se „odihnească” până își va dubla volumul.

16.Între timp întindeți bucățica de aluat, pe care ați pus-o deoparte, sub formă de blat dreptunghiular și subțire (ca în imaginea de mai jos).

17.Folosind un cuțit, tăiați marginile lui lungi sub formă de fâșii cu lățimea de circa 1 cm.

18.Îndoiți blatul, astfel încât una dintre marginile lungi (cea superioară) să o depășească pe cealaltă cu 1.5 cm.

19.Rulați blatul mic sub formă de ruladă. Ridicați-l și răsfirați-i fâșiile de la capăt, ca să obțineți o „floare”.

20.Așezați „floarea” în mijlocul tăvii.

21.Ungeți cozonacul cu gălbenușul combinat cu o lingură de lapte, folosind pensula de silicon. Lăsați-l să se „odihnească” timp de încă 15 minute.

22.Coaceți cozonacul timp de 25-30 minute, până va crește bine și se va rumeni frumos, în cuptorul preîncălzit până la 175°C. Dacă cuptorul dumneavoastră arde, după primele 20 minute de coacere reduceți temperatura lui până la 160°C.

23.Lăsați-l puțin să se răcească, după care scoateți-l din tavă și îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lui. Puneți-l pe grătar și lăsați-l să se răcească complet.

24.Serviți cozonacul și bucurați-vă de gustul lui minunat!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New