Cultivarea ghimbirului în grădină — totul despre plantarea și îngrijirea lui!

Dacă ghimbirul poate fi găsit oricând în frigiderul dumneavoastră și îl adăugați cu plăcere și în mâncare, și în ceai, gândiți-vă: poate nu mai trebuie să cumpărați această rădăcină și merită să o cultivați de sine stătător? Mai ales că acest lucru nu este deloc complicat.

Bineînțeles, inițial cultivarea ghimbirului va părea ciudată pentru voi și vecinii voștri. Dar chiar după primul sezon de grădinărit veți înțelege că aceasta este simplă, profitabilă și nu necesită mult timp. Iar ghimbirul se păstrează îndelung, astfel încât recolta obținută va fi suficientă pentru tot sezonul rece.

PLANTAREA GHIMBIRULUI

Plantarea experimentală a primei bucățele de ghimbir nu este niciodată prea tardivă, deoarece această cultură poate fi cultivată și în condiții casnice. Pe lângă aceasta, în al doilea an de la plantare ghimbirul înflorește foarte frumos, ceea ce înseamnă că el poate deveni elementul exotic al locuinței dumneavoastră. Dar dacă ați hotărât să nu-l creșteți de dragul frumuseții lui, ci pentru mâncare, trebuie să respectați anumite reguli.

Cum se alege rădăcina de ghimbir pentru plantare?

Chiar dacă vă place sau nu, ca să cultivați ghimbirul în condiții casnice, aveți nevoie de prima rădăcină. Puteți să o cumpărați din orice supermarket, care comercializează întotdeauna legume, fructe și ierburi proaspete. Înainte de a cumpăra rădăcina de ghimbir, asigurați-vă că ea este potrivită pentru cultivare. Adică:

-are muguri de creștere (colți, precum la cartofi);

-este acoperită cu o coajă netedă și lucioasă;

-nu arată prea uscat;

-nu este acoperită cu mucozități la nivelul secțiunilor;

-nu miroase a putregai sau mucegai.

Cu cât rădăcina respectivă este mai calitativă, cu atât va fi mai simplu să cultivați ghimbirul în grădină. Înainte de plantare trebuie să scufundați ghimbirul în apă caldă sau soluție roz de permanganat de potasiu pentru 2-3 ore, ca să-l stimulați să crească.

Ce substrat necesită ghimbirul?

În Asia, patria sa istorică, ghimbirul crește ușor în natura sălbatică. Acolo el alege solurile afânate, bine drenate, care constau preponderent din humus de frunze și nisip. Principala sarcină a grădinarului este să asigure ghimbirului un asemenea substrat în condițiile noastre.

Pe lângă aceasta, ghimbirul adoră soarele și nu iubește stagnarea apei, precum și curenții de aer. De aceea, trebuie să alegeți cu atenție locul de plantare, pentru că altfel nu veți reuși să obțineți o recoltă mare.

Nota bene! Ghimbirul are tulpini și frunze mari și intens colorate, asemănătoare cu cele de bambus. De aceea, puteți să nu-l plantați în grădină, ci pe parcela din fața casei. Acolo el va deveni un companion excelent al florilor anuale sau se va transforma într-o bordură înaltă și neobișnuită.

Substratul pentru ghimbir se pregătește din 2 părți de humus de frunze, o parte de nisip de râu și o parte de sol superficial de grădină. Acest amestec este destul de afânat și nu se acoperă cu crustă în timpul uscării, astfel încât rădăcinile se dezvoltă în condiții confortabile.

Când se plantează ghimbirul în ghiveci și în grădină?

De la plantarea ghimbirului în sol și până la culegerea recoltei trebuie să treacă 8-9 luni. Bineînțeles, în țara noastră nu există asemenea veri și această cultură nu poate ierna. De aceea, mai întâi trebuie să o plantați în ghiveci la mijlocul lunii ianuarie.

Nota bene! Dacă planificați să plantați doar câteva bucăți de rădăcină, nu este obligatoriu să le replantați în grădină. Puneți-le într-un ghiveci mare, care odată cu încălzirea vremii poate fi scos afară, iar toamna transferați-l înapoi în casă. În asemenea cazuri termenii de plantare pot fi amânați după cum vă este confortabil.

Însă dacă ați decis să cultivați ghimbirul în grădină,  puteți să-l transplantați din ghiveci în sol la sfârșitul lunii mai, când solul s-a încălzit suficient și riscul revenirii înghețurilor a dispărut. Cel mai bine planta se dezvoltă la temperatura aerului de 25°C.

Cum se plantează ghimbirul?

Studiați rădăcina de ghimbir, pe care ați înmuiat-o în prealabil. Dacă este necesar (lungimea ei este mai mare de 10 cm), divizați-o în mai multe părți, astfel încât să rămână muguri de creștere pe fiecare dintre ele. Locurile secționate se presară cu cărbune medicinal pisat sau cenușă de lemn, ca să se prevină apariția putregaiului.

Puneți puțin substrat într-un ghiveci cu adâncimea mică (15-25 cm) și lățimea mare. Apoi adăugați un strat de nisip, cheramzit sau alt material de drenaj. Așezați rădăcina de ghimbir pe suprafața lui și acoperiți-o cu substrat. Ghimbirul nu crește în înălțime, ci în lățime. De aceea, nu trebuie să-l adânciți: este suficient ca el să se afle într-o groapă cu adâncimea de 5-7 cm. După plantare udați bine ghimbirul și repetați acest lucru o dată la 2 zile, până la apariția lăstarilor. Apoi așezați ghiveciul într-un loc cald și însorit.

ÎNGRIJIREA GHIMBIRULUI

După ce în ghiveci vor apărea primii lăstari, reduceți frecvența irigărilor, dar aveți grijă ca substratul din ghiveci să nu se usuce. O dată pe săptămână afânați stratul superficial al substratului (până la adâncimea de 1 cm), dar aveți grijă să nu exagerați, deoarece rădăcinile sunt situate aproape de suprafață și cresc haotic.

La sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie puteți să transferați ghimbirul în grădină, așezându-l într-un rând cu gropi de plantare, pregătite în mod similar. Apoi în zilele extrem de călduroase la irigări se adaugă stropirile de dimineață sau seară.

Ghimbirul este pretențios și la fertilizări. În prima perioadă a verii el preferă îngrășămintele organice, precum soluția 10% de infuzie de bălegar sau găinaț fermentat, infuzia verde de iarbă, infuzia de urzici. Ele se aplică o dată la 10-14 zile, după proporția de 500 ml la fiecare rădăcină plantată. Iar în luna august, când se apropie perioada de înflorire, sunt necesare îngrășămintele cu fosfor și potasiu. De exemplu, puteți să folosiți monofosfatul de potasiu: 30-40 g la un rând cu lungimea de 1 metru. Ghimbirul este fertilizat cu îngrășăminte minerale o dată pe lună, până la mijlocul lunii septembrie.

Dacă ați plantat ghimbirul în ghiveci în timpul iernii, atunci odată cu venirea toamnei puteți să începeți culegerea recoltei. Dacă ați întârziat cu plantarea, trebuie să-l replantați în ghiveci și să-l duceți în casă, deoarece chiar și răcirea nesemnificativă (pentru noi) a aerului până la 10°C poate opri dezvoltarea rădăcinilor și repornirea ei este practic imposibilă.

După cum vedeți, ghimbirul nu este cea mai pretențioasă cultură. Merită să-i oferiți puțin timp și un colț în grădina dumneavoastră, ca să puteți profita de beneficiile acestei plante, fără să mergeți regulat la magazin după rădăcini proaspete.

Spor la grădinărit!

New