Cum poate fi curățată ușor cratița arsă?!

Cratița arsă este cel mai răspândit necaz culinar. Din fericire, uneori nu trebuie să vă luați rămas-bun pentru totdeauna de la cratița afectată. Există multe metode, prin care aceasta poate fi salvată. Unele dintre ele erau folosite chiar de bunicile noastre, iar altele sunt rezultatul ingeniozității gospodinelor contemporane.

Prima întrebare legată de cratița arsă: din ce material este confecționată? Are înveliș emailat? Pentru fiecare caz există sfaturi speciale.

Dacă urmează să curățați un vas emailat, țineți minte 3 reguli importante:

1.Cu cât veți începe mai repede salvarea vasului, cu atât rezultatul va fi mai bun. Vasul afectat, care stă mult timp în vreun colț îndepărtat, poate rămâne cu pete gălbui după curățare.

2.Nu turnați apă rece în vasul emailat fierbinte. Mai întâi lăsați-l să se răcească. Din cauza schimbării bruște de temperatură emailul se poate crăpa și ciobi. După ce cratița se va răci, turnați apă la temperatura camerei în ea.

3.Cratița emailată nu poate fi curățată cu perii metalice: astfel vasul se strică. 

Sarea simplă vă poate ajuta să curățați cratița emailată arsă. Ea erodează resturile de mâncare arsă. Există câteva variante. De exemplu, puteți să presărați fundul ars cu multă sare și să o lăsați să acționeze timp de 2-3 ore, după care să spălați vasul.

Altă variantă este pregătirea soluției saline concentrate: 5-6 linguri de sare la 1 litru de apă. După aceasta trebuie să schimbați apa simplă din cratița arsă cu soluția salină, să o puneți pe foc și să o clocotiți timp de 30-40 minute. Bucățile de mâncare arsă se dezlipesc complet de pereții și fundul cratiței.

Și metoda cu bicarbonat de sodiu este bună. Înmuiați cratița în soluție concentrată de sodă alimentară peste noapte, iar dimineața clocotiți soluția pe parcursul a 1.5-2 ore. Dacă vasul nu s-a curățat complet, turnați soluție proaspătă de bicarbonat de sodiu în el și repetați clocotirea.

Vasele de inox, care au suferit în timpul preparării mâncării, pot fi salvate prin alte metode:

1.Curățarea cu cărbune medicinal. Luați 2 comprimate de cărbune medicinal (pentru o cratiță medie) și fărâmițați-le până la starea de pulbere. Presărați-o pe locurile arse și turnați puțină apă caldă peste ea (trebuie să obțineți o consistență păstoasă). Lăsați-o să acționeze timp de 20 minute, după care toate impuritățile se vor îndepărta ușor cu ajutorul unui burete simplu.

2.Resturile de mâncare arsă pot fi înlăturate cu ajutorul clocotirii. Turnați apă fierbinte în cratiță și adăugați puțin săpun lichid sau soluție de spălat vasele în ea. Puneți-o pe foc pentru 10-15 minute. După clocotire cratița se curăță ușor.

Vasele de aluminiu încă nu sunt o raritate în bucătăriile moderne. Arsurile de pe ele se curăță cel mai ușor, dar nu trebuie să folosiți perii metalice, deoarece aluminiul se deformează cu ușurință. Clocotiți apă în cratița arsă, adăugând o ceapă în ea. Ceapa poate fi înlocuită cu 2-3 picături de amoniac. De asemenea, și bicarbonatul de sodiu poate fi folosit în această situație.

Vasele cu înveliș teflonat trebuie înmuiate și clocotite cu soluții non-alcaline. În niciun caz nu le curățați cu ajutorul detergenților și pulberilor abrazive.

Spor la treabă!

New