Cum puteți să obțineți 2 orhidee dintr-o singură plantă?!

Ca să nu cumpărați de fiecare dată o orhidee nouă, puteți să le înmulțiți de sine stătător. Una dintre cele mai răspândite metode de înmulțire este metoda divizării tufei.

Primăvara planta sănătoasă, bine dezvoltată, cu multe frunze noi, se scoate din ghiveci. Separați cu grijă rădăcinile de substrat, urmărind ca ele să fie curate și sănătoase. Apoi tăiați-le cu foarfecele de grădinărit, astfel încât să rămână câțiva pseudobulbi la fiecare plantă nouă.

Toate secțiunile se prelucrează fie cu cenușă de lemn, fie cu apă oxigenată. Plantați orhideele divizate în substrat nou. În perioada înrădăcinării orhideele trebuie udate sau stropite în fiecare zi. Apariția noilor lăstari demonstrează că orhideea s-a înrădăcinat.

Înmulțirea orhideelor în condiții casnice nu este complicată, dar necesită anumite cunoștințe. Metoda divizării tufelor este cea mai simplă. Dar există și alte metode. 

De exemplu, metoda înmulțirii cu ajutorul tijelor florale. Ele se taie și se pun într-un vas cu apă, fiind scufundate până la 5 centimetri în ea. În apă se adaugă un comprimat de cărbune medicinal. Apoi se îndepărtează „solzișorul” semilunar de pe un mugure latent, aflat deasupra nivelului apei. Se unge cu pastă de citochinină și se așteaptă încolțirea lui.

Există și metoda vegetativă (înmulțirea prin butași), care presupune divizarea tijei florale în mai multe părți. Frunzele inferioare ale plantei se îndepărtează, iar locurile secționate se sterilizează îndată cu cenușă de lemn sau cărbune medicinal. Când cresc rădăcini noi mai sus de secțiuni, se realizează o tăietură puțin mai jos de rădăcinile noi. Iarăși se sterilizează secțiunea și butașul pregătit pentru dezvoltarea de sine stătătoare se plantează pe substrat.

Cel mai rafinat mod de înmulțire este reprezentat de puieți (răsaduri). Cel mai frecvent ei sunt cumpărați deja crescuți din bulbi, în recipiente de sticlă. Se scot din ele și se spală cu apă. Se înmoaie în soluție de permanganat de potasiu timp de 5 minute. Apoi se pun pe prosoape de hârtie și se lasă să se usuce. Se plantează în substrat la adâncime mică. Se pun într-un loc luminos, la temperatura de 20-24°C și se menține un nivel mare de umiditate.

Fie ca orhideele să vă decoreze casa și să vă bucure privirile prin aspectul lor minunat!

Spor la grădinărit!

New