Cum puteți să pregătiți gelul antiseptic pentru mâini chiar acasă?!

REȚETA DE PREPARARE A GELULUI ANTISEPTIC DE LA OMS

Organizația mondială a sănătății a oferit recomandări despre prepararea de sine stătătoare a celui mai simplu gel antiseptic, care conține alcool.

Aveți nevoie de:

-833 ml de alcool etilic;

-42 ml de peroxid de hidrogen;

-15 ml de glicerină;

-100-120 ml de apă sterilă.

Mod de preparare:

1.Amestecați toate ingredientele.

2.Păstrați gelul obținut într-un recipient ermetic. Ca să fie mai confortabil de utilizat, turnați-l în recipiente cu volumul mic și dotate cu dozator.

REȚETA 1

Folosirea frecventă a gelului antiseptic poate conduce la îmbătrânirea pielii, deoarece tegumentul uscat poate fi rănit mai ușor și este mai predispus la apariția ridurilor. Ca să se evite acest lucru, se adaugă substanțe emoliente în compoziția antisepticelor: gel de Aloe vera, glicerină, uleiuri esențiale.

Aveți nevoie de:

-160 ml de alcool sanitar;

-80 g de gel de Aloe vera;

-un vas pentru amestecarea ingredientelor;

-orice uleiuri esențiale;

-o spatulă pentru amestecat;

-o sticluță pentru depozitarea produsului obținut.

Mod de preparare:

1.Pregătiți un vas curat și turnați alcoolul sanitar în el.

2.Adăugați gelul de Aloe vera — el oferă consistența densă produsului final și, de asemenea, reduce acțiunea agresivă a alcoolului pur asupra pielii mâinilor, protejându-o de uscarea excesivă.

3.Adăugați aproximativ 10 picături dintr-unul sau din câteva uleiuri esențiale. Cele cu proprietăți antimicrobiene se potrivesc în mod ideal pentru prepararea gelului antibacterian: de mentă, scorțișoară, eucalipt, cimbru, cuișoare, levănțică, rozmarin.

4.Amestecați cu grijă toate ingredientele, folosind spatula. Drept rezultat, trebuie să obțineți o compoziție densă, omogenă, fără cocoloașe.

5.Luați sticluța curată (de plastic), în care veți păstra gelul. Cel mai bine ar fi să folosiți una cu dozator sau cu gura îngustă, ca să fie mai confortabil să aplicați gelul pe mâini.

6.Desfaceți dozatorul sau capacul, introduceți pâlnia pe gura sticluței și transferați cu grijă gelul în ea. Gelul aromat este gata de utilizare! Este posibil ca peste un timp o parte din componentele lui să sedimenteze: în asemenea caz pur și simplu scuturați sticluța de câteva ori.

REȚETA 2

Florile de gălbenele, mușețel și frunzele de salvie au proprietăți antimicotice și bactericide. Puteți să le găsiți sub formă de ceaiuri vrac și tincturi în farmacii și magazinele naturiste.

Aveți nevoie de:

-50 ml de tinctură alcoolică de gălbenele;

-50 ml de apă sterilă;

-o linguriță de gel de Aloe vera;

-o linguriță de glicerină;

-10 picături de ulei esențial de arbore de ceai;

-5 picături de ulei esențial de levănțică (pentru aromă).

Mod de lucru:

1.Amestecați tinctura de gălbenele și apa.

2.Adăugați gelul de Aloe vera, glicerina și uleiurile esențiale. Amestecați foarte bine și turnați gelul obținut într-un recipient dotat cu dozator.

REȚETA 3 (FĂRĂ ALCOOL)

Uleiurile esențiale ale multor plante au proprietăți antimicotice, antiseptice, tonifiante și regeneratoare. De aceea, cu ajutorul lor poate fi pregătit antisepticul fără alcool.

Aveți nevoie de:

-120 ml de apă sterilă;

-o lingură de gel de Aloe vera;

-10-12 picături de ulei esențial de cuișoare;

-10-12 picături de ulei esențial de scorțișoară;

-10-12 picături de ulei esențial de eucalipt;

-10-12 picături de ulei esențial de rozmarin;

-20 picături de ulei esențial de lămâie sau portocală (pentru aromă).

Mod de lucru:

1.Amestecați toate ingredientele și turnați compoziția obținută într-un recipient dotat cu dozator.

2.Agitați foarte bine recipientul și folosiți antisepticul.

CUM SE FOLOSEȘTE ANTISEPTICUL?

1.Alegeți antisepticul, care conține minim 60-80% alcool și cel puțin 2% clorhexidină.

2.Alcoolul și antisepticele preparate pe baza lui dau cele mai bune rezultate, când nu există murdărie vizibilă pe mâini (de exemplu, dacă v-ați spălat pe mâini, iar apoi ați aplicat soluția antiseptică pe ele). Iar dacă a rămas praf, țărână sau ceva gras pe mâini, compușii respectivi funcționează mult mai rău.

3.Antisepticul trebuie să acopere toată suprafața mâinilor. În acest scop un adult are nevoie de minim 3 ml de soluție. Prelucrați mâinile cu antiseptic pe parcursul a mai mult de 30 secunde: altfel microbii periculoși pot să supraviețuiască.

4.Dacă folosiți frecvent antisepticul, utilizați o cremă pentru mâini, ca să evitați uscarea pielii.

5.Țineți antisepticul cât mai departe de copiii mici. Aceste recipiente toxice par foarte atractive pentru micuți.

Antisepticele reprezintă un mod eficient de profilaxie a afecțiunilor infecțioase, dar nu trebuie să le folosiți în mod exagerat. Doar, pe lângă bacteriile dăunătoare, ele le distrug și pe cele folositoare, care, dimpotrivă, ne protejează. Mențineți curățenia mâinilor și fiți sănătoși!

New