Cum puteți să preparați dezinfectantul pentru mâini în condiții casnice?! Cinci rețete simple!

Mâinile curate reprezintă garanția sănătății noastre. Cât se poate de adevărat! Mânerele ușilor, butoanele din lift, barele din transportul în comun sunt pline de microbi. Unele dintre ele pot să ne afecteze sistemul imun și să cauzeze diverse infecții. Nu avem posibilitatea să ne spălăm pe mâini de fiecare dată, când atingem aceste obiecte: de aceea, folosim soluțiile dezinfectante.

Dezinfectanții pentru mâini au fost create, ca să ne protejeze de bacteriile patogene. Iar în situația actuală, corelată cu epidemia de coronavirus, aceste soluții au devenit deficitare. Dacă nu ați reușit să le cumpărați, nu vă faceți griji. Echipa noastră vă va povesti cum puteți să pregătiți soluțiile antiseptice pentru mâini în condiții casnice.

CUM SE PREPARĂ DEZINFECTANȚII PENTRU MÂINI?

Majoritatea antisepticelor, pe care le vedem în farmacii, constau din alcool sanitar. Concentrația lui poate fi diferită, în funcție de producător. Spirtul este capabil să distrugă majoritatea microbilor cunoscuți. Nu este surprinzător faptul că el a devenit componentul de bază a soluțiilor de decontaminare.

Spirtul usucă destul de tare pielea. În calitate de agenți nutritivi și hidratanți, în soluțiile dezinfectante se adaugă alte componente, precum gelul de Aloe vera, glicerina, uleiurile esențiale sau extractele de plante medicinale și vitaminele.

DEZINFECTANȚII PE BAZĂ DE ALCOOL

Această soluție seamănă mult cu cele care se vând în magazine și farmacii. Luați 2/3 pahar de alcool etilic sau alcool sanitar (izopropilic) 99%, 1/3 pahar de gel de Aloe vera și 8-10 picături de ulei esențial de levănțică, vanilie, mentă, grapefruit sau scorțișoară. Amestecați toate ingredientele și turnați soluția obținută într-o sticluță dotată cu pulverizator sau dozator.

Încă o variantă de antiseptic. Diluați 50 ml de tinctură alcoolică de gălbenele cu 50 ml apă curată. Adăugați o linguriță de gel de Aloe vera, o linguriță de glicerină și 5 picături de ulei esențial de lămâie. Amestecați și turnați soluția obținută într-o sticluță dotată cu pulverizator sau dozator.

Combinați 100 ml de apă distilată, 5 ml de ulei de cocos, câte 5 picături de ulei esențial de cuișoare și ulei esențial de scorțișoară, 20 ml de spirt. Turnați soluția obținută într-o sticluță dotată cu pulverizator sau dozator, folosind o pâlnie.

DEZINFECTANȚII NEALCOOLICI PENTRU MÂINI

Hidrolatul de hamamelis (sau apa de hamamelis) poate fi folosit ca alternativă pentru spirt. Adăugați 1.5 lingurițe de hidrolat de hamamelis, 30 picături de ulei esențial de arbore de ceai și 5 picături de ulei esențial de levănțică sau mentă piperită într-un pahar de gel de Aloe vera. Amestecați foarte bine, după care turnați gelul obținut în sticluțe.

Iar acest antiseptic se prepară pe bază de plante. Luați 100 ml de decoct de gălbenele sau mușețel, 50 ml de gel de Aloe vera, câte 5 picături de ulei esențial de arbore de ceai, ulei esențial de levănțică și vitamina E uleioasă. Amestecați aceste ingrediente și turnați soluția obținută într-un recipient potrivit. Agitați-o înainte de fiecare utilizare.

După cum vedeți, puteți să preparați ușor un antiseptic pe gustul fiecăruia. Dar nu le folosiți prea des. Decontaminarea puternică poate fi dăunătoare, deoarece odată cu trecerea timpului distrugerea bacteriilor patogene este însoțită de cea a microbilor, care îndeplinesc funcțiile de protecție. Înainte de a începe utilizarea dezinfectantului nou, verificați neapărat dacă nu provoacă reacții alergice.

V-a plăcut articolul? Atunci distribuiți-l prietenilor voștri!

Aveți grijă de dumneavoastră!

New