Cum se fierb corect ouăle, ca să se curețe ușor și să fie gustoase?!

Cum arată oul fiert ideal? Oval, neted, albușul lui — elastic, dar nu precum cauciucul, gălbenușul — fin și foarte galben, situat exact în centru. El este gustos și se curăță ușor. Din acest articol veți afla cum puteți obține un asemenea ou fiert în bucătăria dumneavoastră.

Kenji Lopez-Alt, un bucătar-șef celebru american, blogger culinar și scriitor, absolvent al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology), deseori face experimente științifico-gastronomice. Unul dintre ele era despre fierberea ouălor.

„În ultimii câțiva ani am fiert mii și mii de ouă. Și, credeți-mă, nu există o metodă absolut sigură. Dar bunica-știință mărește șansele de reușită. Dacă ești atent la legile ei, poți obține un ou fiert, care se curăță ușor, cu gălbenușul bine fiert și albușul gustos” — Kenji Lopez-Alt.

GRADUL DE PROSPEȚIME

Probabil ați auzit de la mame și bunici că ouăle mai vechi se curăță mai bine.

Ca să cureți oul proaspăt, care a fost fiert, este necesară destulă răbdare.

„Vârsta” ouălor are într-adevăr semnificație, însă doar dacă ele sunt foarte-foarte proaspete, propriu-zis de sub găină. Dacă cumpărați ouăle de la fermier sau aveți găini și nu vreți să vă chinuiți cu curățarea ouălor, înainte de fierbere lăsați-le să stea timp de 1-2 săptămâni la frigider.

Dacă cumpărați ouăle de la supermarket, nu prea are sens să așteptați. Până când ele sunt ambalate la fermă și transportate la centrele comerciale, trece destul timp — ouăle reușesc să „îmbătrânească”. Pe lângă aceasta, pentru rezultatul final modul de fierbere a ouălor este mult mai important decât termenul de valabilitate.

ÎN CE FEL DE APĂ SE ADAUGĂ OUĂLE?

Majoritatea locuitorilor urbani păstrează ouăle la frigider și le fierb îndată, abia scoase de la rece, deoarece ei nu au timp să aștepte încălzirea lor până la temperatura camerei. De obicei, noi pur și simplu le punem în cratiță, le acoperim cu apă rece și le așezăm pe foc. Și anume din această cauză o parte din albuș rămâne ulterior pe coajă.

Pentru ca ouăle să se curețe ușor și rapid, scufundați-le în apă deja clocotindă.

Chiar dacă veți lua ouă de 2-3 săptămâni și le veți fierbe în apă rece, jumătate dintre ele se vor curăța rău. Următoarea imagine demonstrează clar avantajele „începutului fierbinte” față de cel rece.

După părerea lui Kenji, situația respectivă seamănă cu cea a fripturii: dacă o bucată de carne este pusă pe tigaia rece și se încălzește lent, atunci începe procesul de coagulare a sângelui și sucului, care trebuie să fie eliberat îmbibând carnea: drept rezultat, el rămâne înăuntru. Fiind încălzit odată cu apa, albușul de ou se gătește lent și se lipește bine de pelicula de sub coajă.

Astfel, „începutul fierbinte” asigură curățarea ușoară a ouălor. Dar, din păcate, există și neajunsuri. Când fierbeți ouăle în apă rece și pe foc mic, gălbenușurile lor rămân, după cum trebuie, în mijloc. Când aruncați ouăle în apa clocotindă, ele se învârt și își modifică frecvent poziția. Drept rezultat, tăind oul fiert, puteți descoperi că gălbenușul are o formă neregulată și este situat nesimetric.

O soluție pentru rezolvarea problemei respective este fierberea pe aburi — în fierbătorul electric pentru ouă sau într-o cratiță, în care se pune un grătar special. Astfel este mai simplu de controlat procesele termice din interiorul ouălor.

Cel mai scutitor și practic mod de preparare a ouălor fierte.

Spor la gătit!

New