Cum se reglează mașina de cusut? Salvați aceste informații!

Informații importante pentru croitorii începători!

TIGHELUL PREA LARG. 

Este vorba de tighelul, care nu apropie suficient bucățile de material, unite prin cusătură, deși încrucișarea firelor este corectă. 

Dacă tighelul este prea larg, când veți îndepărta puțin bucățile de material la nivelul cusăturii, se vor vedea firele, care pleacă de la fiecare împunsătură.

Cauza tighelului larg este tensionarea insuficientă a ambelor fire. 

TIGHELUL PREA STRÂNS (ÎNCREȚIREA MATERIALULUI). 

Dacă ambele fire sunt supratensionate, cusătura este prea strânsă și mașina de cusut face încrețiri, îndeosebi pe țesăturile subțiri și ușoare.

Dacă nu este vizibil cu ochiul liber, acest defect poate fi determinat prin întinderea cusăturii, care începe să trosnească, iar firele pot să se rupă.

ÎN TIMPUL COASERII APAR BUCLE. 

Mașina de cusut poate să bucleze, adică să formeze sus sau jos bucle. Dacă acestea apar sus, mașina buclează în partea de jos, și invers.

Acest lucru se întâmplă din cauza tensionării necorespunzătoare a ambelor fire. Ca să scăpați de acest defect, trebuie să reglați corect tensionarea ambelor ațe.

TIGHELUL MURDAR. 

Acesta apare, atunci când mașina de cusut a fost unsă excesiv cu ulei și nu a fost ștearsă bine. Cel mai frecvent acest lucru se produce în mecanismul de bobinare și sub el, unde se adună mult praf și fibre de țesătură. Trecând prin părțile murdare ale mașinii, firele se murdăresc și strică tighelul.

Ca să evitați tighelul murdar, trebuie să curățați foarte bine mașina de cusut.

CUSĂTURILE NEREGULATE. 

Cusăturile strâmbe, care nu sunt situate pe linie dreaptă, ci de-a curmezișul, se formează, dacă au fost montate fire cu grosimea diferită sau dacă se clatină placa acului și transportorul materialului. De asemenea, ele pot fi cauzate de împingerea neuniformă a țesăturii pe dinții transportorului, de montarea incorectă a dinților sau o parte roasă a dinților acestuia.

Observând cusătura neregulată, trebuie să verificați grosimea ațelor superioară și inferioară. Clătinarea plăcii acului și transportorului poate fi rezolvată doar de mecanic.

SCĂPĂRILE DE COASERE

În cazul acestui defect din funcționarea mașinii de cusut încrucișarea firelor nu se produse la fiecare împunsătură a materialului. Drept consecință, unele cusături sunt prea mari. În principal, acesta este provocat de funcționarea anormală a acului sau bobinatorului, precum și de instalarea lor greșită.

Cel mai frecvent scăpările de coasere au loc, atunci când acul este prea depărtat de bobinator sau este situat prea aproape, agățându-se de el. În aceste cazuri este necesar să mutați placa acului și să instalați corect înălțimea acului. Pe lângă acestea, scăpările de coasere pot apărea în cazul alegerii incorecte a acului, precum și dacă acul este strâmb sau bont. Verificând acul, mai trebuie să cercetați, dacă orificiul din placa acului nu este prea mare și dacă acul trece corect prin mijlocul orificiului pentru ac de pe piciorușul presor și prin ghidajul firului de pe placa sa. Dacă orificiul este prea mare, acul adâncește țesătura în ghidajul firului plăcii acului. În acest caz este necesar să schimbați placa acului.

AVANSAREA NECORESPUNZĂTOARE A MATERIALULUI

În majoritatea cazurilor avansarea necorespunzătoare a materialului depinde de starea și montarea transportorului țesăturii și piciorușului presor. Dacă materialul se mișcă prea încet, atunci cusăturile ies mărunte și cu lungime inegală. În primul rând, în asemenea cazuri trebuie să puneți la loc reglatorul lungimii cusăturilor și să-l fixați bine cu șurubul. Dacă reglatorul funcționează normal, verificați celelalte elemente, cu ajutorul cărora se mișcă materialul prin mașina de cusut. Dacă ați descoperit defecțiuni mai complicate, trebuie să chemați mecanicul.

DEVIEREA MATERIALULUI DE SUB PICIORUȘUL PRESOR ÎN JOS

Pentru ca în timpul lucrului tighelul să fie uniform și drept, materialul trebuie împins întocmai perpendicular pe platformă.

Linia cusăturii trebuie să fie întotdeauna paralelă cu piciorușul presor.

Uneori materialul deviază de sub piciorușul presor într-o parte și atunci este foarte dificil de obținut o cusătură corectă. Cel mai frecvent aceasta se întâmplă din cauza asimetriei piciorușului sau dacă el nu este stabil. În asemenea cazuri trebuie să oferiți mai multă atenție reglării piciorușului și alegerii lui corecte, precum și urmăririi stării lui.

RUPEREA ACULUI

În majoritatea cazurilor acul se rupe din cauza manipulării neatente și neîngrijite a mașinii de cusut de către croitor. 

Cel mai frecvent acest lucru are loc când:

-acul este strâmb sau este montat prea jos;

-piciorușul stă greșit sau este instabil și acoperă orificiul plăcii acului;

-materialul se mișcă în momentul, în care acul se află în el;

-în timpul lucrului croitorul trage materialul sau realizează cu neglijență cusăturile și locurile îngroșate, precum și trage neîngrijit materialul de sub picioruș.

Acul se poate rupe în cazul, în care capacul mecanismului de bobinare este fixat rău și se mișcă sau toată suveica este înșurubată prost și se mișcă. Trebuie să urmăriți întotdeauna ca aceste elemente să fie fixate bine.

RUPEREA FIRULUI SUPERIOR

Există multe situații, din cauza cărora se rupe firul superior.

Ca să evitați această neplăcere, în primul rând trebuie să folosiți fire calitative și să urmăriți ca bobina să se învârte corect pe suveică. Firul trebuie așezat corect. De asemenea, este necesar să verificați starea tuturor elementelor, care direcționează și manipulează firul, maneta de preluare și plăcuțele reglatorului (dacă nu sunt zgâriate, ruginite și nu scot zgomote ciudate).

De asemenea, trebuie să verificați calitatea acului și corectitudinea instalării lui, stabilitatea manetei de preluare, corectitudinea instalării piciorușului presor și a plăcii acului, absența defectelor în ghidajul firului de pe placa acului.

Pe lângă acestea, funcționarea defectuoasă a bobinatorului poate cauza ruperea firului superior.

RUPEREA FIRULUI INFERIOR

Cel mai frecvent firul inferior se rupe din cauza montării lui incorecte, supratensionării și rotirii necorespunzătoare a bobinei. De asemenea, este necesar să urmăriți corectitudinea înfiletării firului pe bobină și poziționarea corectă a bobinei pe suveică.

Dacă mașina de cusut prezintă defecțiuni mai complicate, trebuie să chemați mecanicul.

Spor la treabă!

New