Cum trebuie să plantați părul, pentru ca el să rodească repede?!

Unii peri încep să rodească în al doilea sau al treilea an de la plantare, iar alții — doar în al cincilea sau al șaselea an. Acest lucru nu este cauzat doar de soiurile variate, ci și de plantarea diferită. Este important să le dați pomilor toate cele necesare pentru creștere și dezvoltare, pentru ca ei să crească repede și să ajungă devreme în perioada fertilă. 

În primul rând, ar fi mai corect să cumpărați puieți de 1 an. Ei au înălțimea mai mică, dar și rădăcinile lor suferă mai puțin după transplantare. În plus, puieții de 1 an se îmbolnăvesc mai puțin și încep să rodească mai devreme. Puieții de 2 ani sunt mai puțin calitativi, iar în anii 1950-1990 puieții de 3 ani erau chiar arși, deoarece nu se vindeau. 

Groapa de plantare trebuie să aibă adâncimea de 50 cm și diametrul de 80 cm. Aceste dimensiuni sunt importante, deoarece în acest spațiu se va afla sistemul radicular în primii 2-3 ani de la replantare. În groapa respectivă trebuie să adăugați toate cele necesare pomului în această perioadă. Este vorba de 10-15 kg de humus, 200-250 g de superfosfat, 100 g de sulfat de potasiu și 50 g de azotat de amoniu.

Nu trebuie pur și simplu să aruncați îngrășămintele în groapă — rădăcinile pot să sufere arsuri. De aceea, compușii respectivi se amestecă cu solul, iar apoi se acoperă cu un strat de 15-20 cm de pământ pur, care protejează rădăcinile de acțiunea directă a îngrășămintelor, cât timp ele se dizolvă până la o concentrație sigură.

Puietul trebuie pus pe o grămadă de pământ fertil, care se presară pe fundul gropii înainte de plantare. Se răspândesc uniform rădăcinile pe ea și se acoperă cu sol. Pământul de la baza puietului se presează ușor cu piciorul, astfel încât degetele să fie orientate spre tulpina pomului, iar sprijinirea să aibă loc pe călcâi.

Dar înainte de plantare rădăcinile puieților trebuie scufundate în mocirlă de lut, în care se adaugă puțină cenușă de lemn și un plic de stimulator de înrădăcinare. Înainte de plantare nu este deloc obligatoriu să scurtați rădăcinile. Acest lucru se face doar dacă ele sunt rupte sau lezate. În restul cazurilor procedura respectivă este dăunătoare și nu oferă decât slăbirea pomilor.

Înainte de plantare puieții sunt scurtați cu 1/3. Dar în al doilea an de viață tunderea se realizează la minim sau se evită complet. Toate acestea sunt necesare pentru creșterea mai rapidă a coroanei și ajungerea cât mai precoce în perioada roditoare.

Fertilizarea pomilor cu azot este foarte importantă pentru creșterea lor rapidă. În acest scop se folosesc 40-60 g de azotat de amoniu pentru fiecare pom. Îngrășământul se răspândește pe suprafața solului, după care acesta se sapă. El acționează pe parcursul a doar 2 săptămâni, dar acest timp este suficient pentru creșterea semnificativă a perilor. Mai târziu se utilizează ureea, care stimulează creșterea masei foliare.

Humatul de sodiu influențează foarte benefic perii. El este folosit pentru fertilizarea lor de 3 ori pe an: prima dată — în perioada apariției mugurilor, a doua oară — în iulie și a treia oară — la sfârșitul lunii august. Acest compus determină creșterea intensă a frunzelor și lăstarilor, grăbește semnificativ începerea perioadei de rodire a puieților. 

Cu toate acestea, există o metodă încă mai simplă, prin care se poate obține rodirea precoce a perilor: altoiți butași de păr pe gutui și peste 1 an veți avea fructe mari și aromate.

Spor la grădinărit!

New