Cvasul de casă este mult mai gustos decât cel din comerț. Învățați cum se pregătește această băutură aromată! - Retete-Usoare.eu

Cvasul de casă este mult mai gustos decât cel din comerț. Învățați cum se pregătește această băutură aromată!

INGREDIENTE:

Pentru prima porție de cvas:

-aproximativ 500 g de pâine de secară;
-10-15 linguri de zahăr;
-o mână de stafide;
-apă.

Pentru următoarele porții:

-jumătate din pesmeții folosiți pentru prepararea primei porții de cvas;
-o mână de pesmeți proaspeți;
-2-4 linguri de zahăr;
-câteva stafide;
-apă.

MOD DE PREPARARE:

1.Tăiați pâinea în bucățele. Așezați-o pe o tavă și uscați-o în cuptor. Aveți grijă să nu o prăjiți prea tare. Cvasul pregătit cu pâine arsă este amărui!

2.Transferați pesmeții pregătiți într-un borcan de 3 litri (ei trebuie să ocupe aproape jumătate din volumul lui).
3.Clocotiți apa și dizolvați zahărul în ea. Lăsați-o să se răcească și turnați-o peste pesmeții din borcan.
4.Pentru ca procesul de fermentare să fie mai intens, adăugați o mână de stafide.
5.Acoperiți borcanul cu tifon și puneți-l deoparte. Peste 1-2 zile va începe procesul de fermentare. Pesmeții vor începe să se deplaseze în sus și în jos, intensificându-și treptat viteza. Prima porție de cvas va fi gata peste 3-4 zile.

6.Strecurați cvasul pregătit.
7.Nu trebuie să aruncați toți pesmeții folosiți — păstrați cam jumătate din cantitatea inițială. Adăugați pesmeții proaspeți, 2-4 linguri de zahăr și câteva stafide în borcan. Umpleți borcanul cu apă fierbinte, acoperiți-l cu tifon și puneți-l deoparte. Dacă veți pregăti următoarea porție de cvas de cu seară, dimineața ea va fi gata.
8.Repetați procedura de mai sus cât timp doriți să aveți cvas proaspăt pe masă.

În prima porție de cvas se adaugă mult zahăr. Acest lucru este necesar pentru inițierea procesului de fermentare și pentru evitarea acririi cvasului. Dacă nu aveți stafide, adăugați mai mult zahăr. Pregătind următoarele porții de cvas, adăugați zahăr după gust (de principiu, 3-4 linguri).

CÂTEVA SFATURI FOLOSITOARE DESPRE PREPARAREA CVASULUI DIN PÂINE DE SECARĂ:

1.Cvasul trebuie preparat într-un vas, care nu determină acrirea. Dacă doriți să-l pregătiți într-o cratiță, alegeți una emailată sau din inox.

2.Stafidele nu determină doar procesul de fermentare, ci mai îmbogățesc cvasul și cu dioxid de carbon, făcându-l mai acidulat.

3.Dacă nu veți pregăti imediat o nouă porție de cvas, nu aruncați pesmeții înmuiați, care v-au rămas. Transferați-i într-un borcan curat și dați-i la frigider. Înainte de prepararea cvasului, scoateți borcanul din frigider și lăsați-l să se încălzească până la temperatura camerei. Apoi adăugați zahăr după gust și apă. Acoperiți borcanul și puneți-l deoparte. Gata!

Savurați această băutură delicioasă alături de cei dragi!

loading...