De ce au nevoie crinii de toamnă? Șase secrete pentru plante sănătoase și bogate!

Crinii de toamnă cresc sub formă de tufe stufoase și designerii de exterior îi folosesc frecvent în proiectele lor. Dar aceste plante minunate pot fi cultivate chiar și de grădinarii începători. Trebuie doar să știți câteva aspecte și subtilități pentru îngrijirea lor optimă. Este nevoie să abordați deosebit de atent necesitățile crinilor de toamnă primăvara.

Chiar dacă arată bine, lăstarii abia răsăriți trebuie fertilizați, protejați de boli și dăunători, iar solul lor — afânat. Atunci crinii vă vor răsfăța privirea prin aspectul lor minunat. Citind acest articol, veți afla toate secretele îngrijirii crinilor de toamnă.

SECRETUL 1: UNDE SE PLANTEAZĂ CRINII DE TOAMNĂ?

Abundența frunzelor crinilor depinde mult de condițiile, în care ei sunt cultivați. De aceea, alegerea locului, în care ei vor „viețui” în următorii ani, trebuie realizată cu minuțiozitate.

Cel mai bine această plantă multianuală se dezvoltă în locurile semi umbroase, protejate de curenții puternici de aer. Dar crinii cu frunzele galbene și pestrițe necesită mai mult soare decât celelalte: lumina solară le intensifică culoarea. Iar crinii albaștri, dimpotrivă, preferă umbra, deoarece soarele le arde frunzele.

Nota bene! La umbră crinii cresc mai lent, dar tufa lor este mai înaltă și frunzele mai mari.

Crinii preferă solul umed și bogat în humus, cu pH neutru sau slab acid, deoarece în natură ei cresc cel mai frecvent de-a lungul apelor și pe pajiștile inundate. De aceea, locul de plantare a crinilor trebuie pregătit de cu toamnă. Adăugați 3 găleți de compost pe 1 metru pătrat, când săpați parcela respectivă. 

Vecinătatea cu coniferele este benefică pentru crini. Acele acestora acidifică solul și protejează crinii de cei mai mari dușmani ai lor — limacșii.

Nota bene! Dacă crinul se dezvoltă rău și nu formează rozete noi pe parcursul câtorva ani, replantați-l într-un loc însorit. Din cauza stresului planta va începe să-și dezvolte frunzele. După aceasta trebuie să-l transplantați la locul anterior.

SECRETUL NR. 2: CUM SE IRIGĂ CRINII DE TOAMNĂ?

Când solul este uscat, tufele cresc mai lent și frunzele lor se ofilesc, deoarece umiditatea se evaporă repede de pe suprafața lor mare. De aceea, crinii trebuie udați regulat și doar la baza lor — altfel picăturile de pe frunze vor focaliza lumina solară și plantele pot suferi arsuri. 

În timpul irigării solul trebuie îmbibat cu apă până la adâncimea de minim 10 cm. Dar crinii nu iubesc nici stagnarea apei. După udare solul trebuie afânat, ca să nu i se usuce suprafața, împiedicând pătrunderea aerului spre rădăcini. Mulcirea permite menținerea umidității. 

SECRETUL NR. 3: CUM SE ÎNGRIJESC CRINII DE TOAMNĂ PRIMĂVARA?

După iernat lăstarii crinilor răsar destul de greu. Ca să nu-i lezați în timpul săpatului sau altor lucrări din grădină, plantați primule printre ei. Ele răsar mai devreme și vor indica locurile, în care au fost plantați crinii.

Dacă nu ați tuns crinii toamna, atunci îndepărtați frunzele lor bătrâne primăvara. Floricultorii experimentați recomandă înlăturarea frunzelor uscate mai devreme. Astfel lăstarii tineri încep să crească mai repede și nu se deformează. 

După curățenie solul din jurul plantelor trebuie mulcit cu ramuri sau ace de conifere, care nu vor permite limacșilor să ajungă la frunzele tinere, ca să le „savureze”.

Crinii tunși toamna încep să crească mai repede. Solul din jurul lor trebuie săpat și afânat, iar porțiunile descoperite ale crinilor trebuie acoperite cu mulci. Ulterior, când tufele vor începe să crească, săpatul nu va mai fi necesar.

SECRETUL NR. 4: CU CE SE FERTILIZEAZĂ CRINII DE TOAMNĂ PRIMĂVARA?

Crinii plantați în sol fertil nu necesită îngrășăminte în primii câțiva ani. Ei au parte de suficienți nutrienți din solul și compostul, cu care sunt acoperiți toamna, când sunt pregătiți pentru iernat. 

Iar tufele adulte au nevoie de îngrășăminte azotate, ca să poată dezvolta multe frunze verzi primăvara. Crinii iubesc îngrășămintele organice. Fertilizați-i cu infuzie diluată de bălegar (după proporția de 1:10) de 2 ori pe sezon: în mai și la sfârșitul lunii iunie.

Azotatul de amoniu, sulfatul de potasiu și superfosfatul sunt îngrășămintele minerale preferate de crini, dar cel mai bine ar fi să folosiți un preparat complex pentru plantele decorative, care conține azot, fosfor și potasiu în cantități egale.

Granulele de îngrășământ trebuie adăugate în solul afânat, la baza tufei, după care se toarnă multă apă. Asemenea fertilizări trebuie realizate de 2-3 ori pe sezon (ultima — cel târziu în prima jumătate a lunii august).

Important! Pentru crini, ca și pentru majoritatea plantelor, este actual principiul: „Mai bine să se fertilizeze mai puțin decât excesiv”. De aceea, nu depășiți dozele și respectați graficul de fertilizare.

SECRETUL NR. 5: DIVIZAREA TUFEI

O dată cu trecerea timpului plantele adulte se răspândesc și își pierd aspectul atrăgător. Divizarea tufelor nu numai permite înmulțirea plantelor, ci și întinerirea lor. Pentru ca această procedură să nu afecteze crinii, cel mai bine ar fi să o realizați în mai, când apar mugurii albăstrii din sol.

Dezgropați tufa și divizați rădăcinile ei în grămăjoare separate, care trebuie apoi plantate în locuri noi. Pentru ca noile plante să se adapteze mai bine, nu uitați să le irigați regulat. Când tufa este divizată primăvara, există riscul de a o distruge din cauza înghețurilor nocturne. De aceea, urmăriți prognoza meteo sau amânați înmulțirea crinului până la sfârșitul verii.

SECRETUL NR. 6: MULCIREA

Mulcirea este tehnica agricolă, care permite menținerea umidității în sol și fertilizarea simultană a crinilor. Primăvara mulciul, care a protejat plantele în timpul sezonului rece, trebuie înlocuit cu unul nou. Astfel veți ocroti crinii de afecțiunile fungice, ale căror agenți patogeni se pot înmulți în mediul umed. Turba, rumegușul de lemn, compostul, iarba proaspătă sau coniferele pot fi folosite ca mulci pentru crini. Ultima acidifică solul și protejează crinii de limacși.

Aceste lucrări simple, realizate la timp și calitativ, ascund secretele formei minunate, sănătății și frumuseții crinilor de toamnă, care sunt iubiți de grădinari și designerii de exterior. Având în vedere diversitatea lor, puteți să alegeți soiul sau soiurile, care se potrivesc cel mai bine pentru crearea compozițiilor unice în grădină sau în curte.

Spor la grădinărit!

New