Fără ouă, unt și lapte! Cea mai delicioasă prăjitură rapidă!

Această prăjitură delicioasă și aromată dispare îndată de pe farfurie! Deși nu conține deloc ouă, unt și lapte, ea este moale, fină și pur și simplu minunată. Pregătiți-o neapărat!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-2 portocale;

-75 g de semințe de mac;

-un pahar de griș;

-un pahar de făină;

-½ pahar de zahăr;

-o linguriță de bicarbonat de sodiu;

-3 g de amidon de porumb;

-10 g de zahăr vanilat;

-100 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui.

Pentru sirop:

-sucul stors dintr-o jumătate de portocală;

-40 ml de apă;

-25 g de zahăr.

Noi am copt prăjitura într-o tavă rotundă, cu diametrul de 20 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: acoperiți semințele de mac cu apă fierbinte și lăsați-le să se hidrateze pe parcursul a 10 minute. Apoi scurgeți apa din bol (puteți să folosiți o strecurătoare în acest scop).

2.Adăugați zahărul și amestecați foarte bine. După aceasta pisați totul cu pistilul de la mojar pe parcursul a 10-15 secunde, pentru ca semințele de mac să-și elibereze sucul și să devină mai gustoase și mai aromate.

3.Tăiați partea superficială a cojii portocalelor (doar cea portocalie, deoarece partea albă este amară) cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Puteți să folosiți coaja uneia sau ambelor portocale — după gustul dumneavoastră. Tăiați-o în bucățele.

4.Stoarceți sucul din portocale. Trebuie să obțineți 250 ml. Dacă este mai puțin, completați-l cu apă. Strecurați-l printr-o strecurătoare măruntă, ca să îndepărtați pulpa din el: astfel aluatul va fi foarte afânat și va crește bine.

5.Puneți făina, grișul, amidonul de porumb, bicarbonatul de sodiu, zahărul vanilat și coaja de portocală într-un bol adânc. Amestecați foarte bine.

6.Adăugați compoziția de mac. Amestecați foarte bine.

7.Adăugați sucul de portocale și uleiul rafinat de floarea-soarelui. Amestecați cu lingura până la omogenizare. Trebuie să obțineți un aluat semilichid.

8.Lăsați aluatul să se „odihnească” timp de 10 minute, pentru ca grișul din compoziția lui să se umfle. El este gata, atunci când lingura lasă urme persistente prin el în timpul amestecării.

9.Tapetați fundul tăvii cu hârtie de copt. Ungeți-i pereții cu ulei rafinat de floarea-soarelui și presărați-i cu griș.

10.Transferați aluatul în tava pregătită. Răspândiți-l uniform. La sfârșit bateți tava de masă de câteva ori.

11.Coaceți prăjitura timp de aproximativ 50 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea. Străduiți-vă să nu o țineți prea mult în cuptor, ca să nu iasă uscată.

12.Pregătiți siropul (opțional): puneți toate ingredientele într-o crăticioară și aduceți-le până la punctul de fierbere (zahărul trebuie să se dizolve complet).

13.Lăsați siropul de portocale să se răcească.

14.Scoateți prăjitura din cuptor și, dacă doriți, îmbibați-o cu siropul de portocale, folosind pensula de silicon.

15.Scoateți-o din formă și lăsați-o să se răcească. Apoi așezați-o pe un platou.

16.Porționați și serviți prăjitura.

17.Dacă nu doriți să o îmbibați cu sirop de portocale, puteți să o presărați cu zahăr pudră.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!