Fertilizarea primăvăratică cu iod a căpșunilor. Recolta va fi grandioasă!

În arsenalul fiecărui grădinar trebuie să existe rețetele multor soluții naturale, care permit fertilizarea culturilor fructifere: pentru creșterea rodirii, îmbunătățirea gustului fructelor lor, prevenirea bolilor și invaziei dăunătorilor. 

Compusul, despre care vom discuta astăzi, este considerat sigur de agricultori, fiind recomandat nu numai pentru căpșuni, ci și pentru majoritatea culturilor. Astfel, iodul este folosit în calitate de antiseptic, pesticid și antifungic. În același timp se consideră că el acționează și ca îngrășământ: stimulează creșterea, înflorirea și vitalitatea.

Iodul influențează pozitiv sistemele de fermenți ale plantelor, contribuind astfel la creșterea rodirii. Studiile au arătat că prelucrările efectuate înainte de plantare și fertilizările foliare cu iodură de potasiu accelerează dezvoltarea și stimulează imunitatea diferitor culturi. 

Tratarea căpșunilor cu iod se recomandă a fi efectuată în câteva etape: decontaminarea primăvăratică a solului, fertilizarea radiculară înainte de înflorire și stropirea foliară înainte de înflorire.

AVEȚI NEVOIE DE:

Pentru prima etapă (decontaminarea solului):

-20-40 picături de iod;

-10 litri de apă.

Pentru a doua etapă (înainte de înflorire):

-30 picături de iod;

-un pahar de cenușă de lemn;

-o linguriță de acid boric;

-10 litri de apă.

Pentru a treia etapă (înainte de înflorire):

-10 picături de iod;

-10 litri de apă.

MOD DE LUCRU:

1.Ca să efectuați dezinfectarea solului după îndepărtarea părților vegetative vechi, amestecați 20-40 picături de iod și 10 litri de apă. Udați solul cu soluția obținută. Astfel veți decontamina solul, distrugând ouăle și larvele dăunătorilor, precum și părțile afectate de fungi ale plantelor.

2.Înainte de înflorire pregătiți o soluție fertilizantă din ingredientele indicate mai sus și lăsați-o să se infuzeze pe parcursul câtorva ore. Amestecați încă o dată soluția și turnați câte 500 ml din ea sub fiecare tufă de căpșuni.

3.Stropirea foliară înainte de înflorire: pregătiți soluția și pulverizați-o pe frunzele căpșunilor. Ea are rolul de agent profilactic împotriva afecțiunilor micotice (făinarea, putregaiul cenușiu etc.).

Aceste soluții nu se recomandă a fi păstrate. De aceea, utilizați-le îndată după preparare!

Spor la grădinărit!

New