Foietaj rapid, preparat cu chefir — pentru trigoane și pateuri!

Prepararea foietajului clasic necesită mult timp și efort. De aceea, vrem să vă propunem o rețetă rapidă de foietaj, ale cărui gust și consistență nu se deosebesc aproape deloc de foietajul obișnuit, pregătit prin metoda complicată. El este multistratificat și poate fi folosit pentru pregătirea trigoanelor, pateurilor și altor preparate cu orice umpluturi.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-400 g de făină;

-200 g de unt;

-250 ml de chefir;

-un ou;

-½ linguriță de sare;

-o lingură de oțet de masă 9% (opțional).

Pentru umplutura de mere:

-3 mere;

-1-3 linguri de zahăr;

-o lingură de amidon;

-o lingură de suc de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți foietajul: cerneți făina într-un bol adânc. Dați untul foarte rece, abia scos din congelator, prin răzătoarea mare, scufundându-l periodic în făină. Amestecați făina și untul ras cu furculița.

2.Adăugați sarea, chefirul și oul. Amestecați cu ajutorul furculiței. Apoi transferați aluatul pe suprafața de lucru și pur și simplu adunați-l sub formă de bilă. Nu trebuie să-l frământați!

Foietajul obținut trebuie să fie ușor lipicios. Dacă este prea moale, mai adăugați puțină făină în el (totul depinde de mărimea oului și consistența chefirului).

Dacă doriți, puteți să adăugați o lingură de oțet în foietaj. Datorită lui, glutenul din făină se descompune mai bine și foietajul devine încă mai stratificat. Noi nu l-am folosit de această dată.

3.Puneți aluatul într-o pungă de plastic și dați-l la frigider pentru 3-4 ore sau la congelator pentru 30 minute, ca să se răcească bine.

4.Scoateți aluatul din frigider sau congelator și întindeți-l cu sucitorul într-un blat dreptunghiular, cu grosimea de circa 5 mm.

5.Împăturiți-l în trei, după care îndoiți-l în jumătate. Întindeți-l puțin cu sucitorul. Foietajul este gata pentru utilizare!

Așa arată pe secțiune:

6.Noi am gătit pliculețe cu zahăr și pateuri cu mere din el. Le-am copt timp de 20 minute în cuptorul preîncălzit până la 200°C.

7.Umplutura de mere se prepară în felul următor: curățați merele de coajă și cotoare. Tăiați-le în cubulețe.

8.Puneți-le într-o tigaie. Stropiți-le cu ulei și presărați-le cu zahăr după gust. Amestecați-le și înnăbușiți-le până se va evapora tot lichidul din tigaie.

9.La sfârșit adăugați amidonul. Amestecați foarte bine.

10.Luați umplutura de mere de pe foc și lăsați-o să se răcească puțin. Apoi modelați pateurile:

11.Serviți preparatele din foietaj cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New