Glugă + guler: model elementar de croșetat cu doar o singură cusătură!

Credem că fiecare s-a pomenit în momentele friguroase când pur și simplu îți vine să îmbraci o glugă pe cap, dar care totodată să acopere și să țină cald și la gât. De obicei, pentru aceasta este nevoie de o haină exterioară cu glugă și o eșarfă sau o maletă pe gât. Dar acestea nu sunt comode de îmbrăcat de fiecare dată!

Astfel, astăzi vă vom prezenta un model frumos de căciulă, formată dintr-o glugă și un guler elastic pe gât, care poate fi croșetată chiar și de către începători. Modelul este simplu, iar asamblarea se realizează în timpul procesului de lucru. La sfârșit, va trebui să faceți doar o singură cusătură.

Secretul acestei lucrări constă anume în specificul asamblării. Dacă veți înțelege din start esența procesului de lucru, atunci, în final veți obține fără prea mult efort o glugă originală cu guler. Și să știți că nu numai cu ajutorul andrelelor puteți face asta, ci și prin metoda de croșetare.

Consumul aproximativ de fire torsionate de grosime medie este de 250 g. Folosiți o croșetă de 5 mm pentru guler și de 6 mm pentru glugă.

În afară de ochiurile libere, pe care le vom folosi exclusiv pentru formarea lanțului de lucru și ridicarea rândului, în acest proiect vor exista doar 2 tipuri de ochiuri: picioruș scurt și picioruș cu jeteu. De fapt, tehnica de croșetare a piciorușelor scurte și a piciorușelor cu jeteu diferă doar prin faptul că piciorușele scurte se realizează în 2 etape (adică 2 bucle sunt închise treptat), iar piciorușele cu jeteu se realizează într-o singură etapă (firul de lucru este tras prin toate ochiurile deodată).

Măsurați circumferința capului și croșetați lanțul lucrător de lungimea necesară, apoi uniți-l într-un cerc. Montați 2 ochiuri libere (de ridicare) și apoi continuați să lucrați în fiecare ochi al rândului câte 1 picioruș cu jeteu.

Rândul următor se va baza pe PJ (piciorușele cu jeteu) din rândul anterior. De asemenea, după finalizarea fiecărui rând, croșeta se va introduce un rând în fața lucrului sub PJ din rândul anterior iar un rând în spatele lucrului, sau în spatele ochiurilor din rândul anterior. Ochiurile formate deasupra fiecărui rând pot fi descrise ca fiind convexe sau concave. Croșetați astfel, folosind două OL (ochiuri libere) de ridicare la începutul fiecărui rând, până când veți obține înălțimea necesară.

În final, veți obține o bandă elastică, a cărei înălțime trebuie să fie egală cu dublul lungimii gâtului.

Lucrați următorul rând cu piciorușe scurte. Acest rând se lucrează ca și toate rândurile următoare, cu piciorușe scurte, după principiul ochi în ochi. La începutul rândului, se croșetează doar 1 ochi liber de ridicare.

Acesta este unicul rând care are la baza fiecărui al șaptelea ochi câte 2 PJ în loc de 1.

De asemenea, aveți în vedere că, de acum încolo, croșetarea nu va mai fi circulară, iar lucrul se va întoarce la trecerea către fiecare rând următor.

Începând cu al doilea rând, lucrați PJ-urile doar din spatele ochiurilor din rândul anterior. Doar așa veți obține dungile reliefate și frumoase ca în modelul nostru. La sfârșitul primelor 16 rânduri, se adaugă câte 1 ochi în plus. Pentru aceasta, la sfârșitul primelor 16 rânduri, în ultimul ochi montați două PJ simultan. Datorită adăugării de ochiuri, se va crea reversul glugii.

Începând cu rândul al 17-lea, croșetați o bandă dreaptă, prin aceeași metodă, fără adăugiri sau scăderi de ochiuri, până la sfârșitul croșetatului. Aici, va trebui să vă ghidați după înălțimea dorită a glugii.

Iată o scurtă descriere, ca să vă fie mai ușor:

Guler:

Rândul 1: un lanț din ochiuri libere.

Rândul 2: 2 ochiuri libere, *piciorușe cu jeteu, în fiecare ochi din rândul precedent*.

Rândul 3: 2 ochiuri libere *PJ în fiecare ochi din rândul precedent*. În continuare, tricotați astfel până când veți obține înălțimea dorită. Nu uitați să alternați rândurile cu ochiuri convexe și concave și să montați câte 2 ochiuri libere la începutul fiecărui rând.

Glugă:

Rândul 1: montați 1 OL la lucrarea principală *6 PJ la baza buclelor din rândul anterior, 2 PJ în aceeași bază a rândului anterior*.

Rândurile 2-16: 1 OL *6 PJ în spatele buclelor din rândul anterior și câte 2 PJ în spatele buclelor din rândul anterior în aceeași bază de la sfârșitul rândului*.

Începând cu rândul 17, până la sfârșitul împletiturii: 1 OL *PJ în spatele ochiurilor din rândul anterior*.

Partea de sus este gata. Acum este timpul să o asamblați. În primul rând, îndoiți gulerul în două. Acum întoarceți viitoarea glugă astfel încât gulerul să fie în interior.

Rămâne doar să coaseți gluga deasupra. O puteți face cu un ac sau cu ajutorul croșetei. Principalul lucru este să vă asigurați că cusătura se află în interiorul glugii.

La tricotarea cu andrelele, esența rămâne aceeași. Aici veți avea nevoie de andrele inelare. Zona gulerului este tricotată dintr-o bandă elastică 1×1, iar la trecerea către glugă se folosește doar tricotarea cu ochiuri pe față.

Spor la treabă!

New