Îngrășământ din iarbă și buruieni. Soluția ideală: și grădina este curată, și culturile sunt mulțumite!

Fertilizările regulate reprezintă o parte indispensabilă din cultivarea plantelor în grădină. Există un număr foarte mare de îngrășăminte organice, pe care oricine le poate prepara de sine stătător, din ceea ce se găsește în grădină. De exemplu, acum vrem să vă povestim despre cum se pregătește îngrășământul din iarbă. Această infuzie verde este necesară pentru creșterea și rodirea optimă a culturilor legumicole. Beneficiile oferite de ea sunt asemănătoare cu cele ale bălegarului.

Aveți nevoie de doar trei ingrediente: apă, buruieni din curtea dumneavoastră și o mână de îngrășământ azotat pentru îmbunătățirea fermentării. Un butoi de 200 litri de infuzie verde poate asigura nutriția unei parcele standard pe parcursul întregii veri.

CUM SE PREPARĂ ÎNGRĂȘĂMÂNTUL DIN IARBĂ?

Îngrășământul verde din iarbă se utilizează pentru fertilizarea lichidă a plantelor. Infuzia obținută în urma fermentării diferitor tipuri de buruieni în apă este pe placul grădinarilor, datorită simplității, siguranței, asimilării optime și acționării ei rapide.

Pe lângă hrănirea plantelor, îngrășământul verde mai are câteva roluri: datorită mirosului său, alungă dăunătorii, ademenește râmele și creează un mediu acid, care este nociv pentru ciupercile patogene. Proprietățile lui depind de plantele, care se folosesc pentru prepararea lui.

Ca să obțineți un îngrășământ cu conținut mare de azot, se recomandă utilizarea urzicilor, trifoiului, rocoinei, lobodei, boboaselor (mazărea, fasolea, lupinul). Infuzia verde din urzici este potrivită aproape pentru toate culturile legumicole. Doar boboasele, ceapa și usturoiul nu se recomandă să fie fertilizate cu ea.

Pentru culturile, care necesită potasiu (roșii, castraveți, fasole), se folosește îngrășământul din tătăneasă. Această plantă conține mai mult potasiu decât bălegarul și aproape tot atâta fosfor.

Ca să obțineți o infuzie bogată în fosfor și potasiu, puteți să folosiți și buruienile cu rădăcini pivotante lungi: păpădia, sulfina, măcrișul-calului. Nu se recomandă folosirea frunzelor și ramurilor de copaci, îndeosebi de arțar, mesteacăn și castan.

MODUL DE PREPARARE A ÎNGRĂȘĂMÂNTULUI DIN BURUIENI

1.Umpleți jumătate de vas cu plantele alese: buruienile mari trebuie tăiate în bucăți cu lungimea de 10-15 cm. Cel mai bine ar fi să folosiți un recipient de plastic, deoarece metalul intră în reacții de oxidare și se pot forma compuși nefaști pentru plante în infuzie.

2.Adăugați apă caldă (încălzită la soare) în vas, dar nu-l umpleți complet: luați în considerație faptul că soluția o să fermenteze. Ca să accelerați procesul respectiv, adăugați o lopată de bălegar.

3.Pentru ca buruienile să nu se ridice la suprafața apei, presați-le cu o greutate: de exemplu, o cărămidă. Acoperiți-le incomplet cu un capac.

4.Amestecând periodic, lăsați buruienile să se infuzeze pe parcursul a 1.5-2 săptămâni, până când procesele de fermentare se vor sfârși. În timpul fermentării lor se simte un miros neplăcut.

5.Peste aproximativ 1.5 săptămâni spuma va dispărea, toate frunzele se vor lichefia, iar soluția va căpăta o nuanță maronie. Acestea sunt semnele, care arată că îngrășământul verde este gata.

CUM SE FERTILIZEAZĂ PLANTELE?

Acest îngrășământ lichid conține preponderent azot. Elementul respectiv este necesar în prima perioadă de creștere a culturilor, când se dezvoltă părțile lor vegetative (tulpina, frunzele, lăstarii). De aceea, cel mai bine ar fi să realizați asemenea fertilizări la începutul verii.

Înainte de utilizare soluția trebuie amestecată foarte bine și strecurată. Apoi ea se diluează cu apă stătută în proporție de 1:10.

Udați plantele cu soluția diluată ca și cum le-ați iriga în mod obișnuit. De exemplu, este suficient să adăugați 500 ml de îngrășământ la un răsad de castravete cu 2-3 frunzulițe, 1.5-2 litri — la o tufă adultă de căpșuni, o găleată — la un copac. Fertilizările se realizează o dată la 2-3 săptămâni.

Experiența grădinarilor emeriți demonstrează că, datorită acestui îngrășământ lichid disponibil și absolut gratuit, chiar și cea mai mică grădină, al cărui sol are fertilitate redusă, poate să rodească bine și să-și bucure proprietarii cu recolte excelente.

Toți grădinarii vor ca recolta din acest an să fie mai bună decât cele din anii precedenți. Dacă faceți parte din această categorie, folosiți îngrășământul din iarbă pentru fertilizarea culturilor dumneavoastră. Rezultatul vă va surprinde în mod plăcut!

Spor la grădinărit!

New