Iodul și acidul boric — super compușii pentru fertilizarea dovleceilor!

Dovleceii sunt o cultură legumicolă foarte importantă. Cultivarea lor nu este complicată, dar necesită anumite cunoștințe. Trebuie să știți cum să-i îngrijiți în diferite stadii de dezvoltare. Fertilizarea lor trebuie realizată cu regularitate, deoarece toți reprezentanții familiei cucurbitacee asimilează mulți nutrienți din sol. 

Mulți grădinari se ciocnesc de problema alterării, putrezirii dovleceilor abia legați. Există mai multe cauze ale acesteia. 

Una dintre ele este vremea rece și ploioasă: florile dovleceilor nu sunt polenizate, aerisirea în interiorul tufelor este precară.

Altă cauză este reprezentată de tufele prea dese. Încercați să tăiați frunzele mari de la baza tufei, ca să permiteți pătrunderea luminii și aerului în interiorul ei. Tăiați doar frunzele, lăsând codițele sau tulpinile lor (sunt destul de groase) pe tufă, ca să evitați îmbolnăvirea ei.

Încă o cauză, pe care mulți o ignoră, este putrezirea florii de la vârful dovlecelului, care ulterior determină și putrezirea fructului. Dacă observați că florile de pe dovlecei nu cad după o anumită perioadă, pur și simplu îndepărtați-le manual de pe ei.

De asemenea, deficitul de micro- și macroelemente poate determina putrezirea fructelor. Tufele au nevoie de calciu, iod și bor pentru a se dezvolta corect. Ca să suplimentați necesarul de calciu, folosiți azotatul de calciu. Dizolvați o linguriță din această pulbere în 10 litri de apă, după care fertilizați tufele cu soluția obținută: fie foliar, fie radicular (câte 1 litru la baza fiecărei tufe, pe solul umed), pe înserate. Fertilizarea foliară dă rezultate mai rapide și este mai economică.

Ca să supliniți necesarul de bor, folosiți acidul boric: 2 g (aproximativ o linguriță) la 10 litri de apă. Ferilizarea poate fi realizată radicular sau foliar, procedând exact ca la fertilizarea cu azotat de calciu.

Pentru fertilizarea cu iod, care, de asemenea, poate fi radiculară sau foliară (se procedează similar), dizolvați 30-35 picături de tinctură de iod în 10 litri de apă.

Pe lângă toate acestea, încercați să alegeți soiuri roditoare, autopolenizante de dovlecei pentru cultivare (dezvoltarea lor nu este influențată la fel de mult de condițiile meteorologice.

Spor la grădinărit!

New