Legume asortate în bulion de roșii (pentru iarnă). Fără oțet, fără zahăr!

Un mod interesant de conservare a legumelor!

INGREDIENTE:

-roșii mici + roșii pentru bulion;

-ardei grași verzi;

-castraveți;

-ardei iuți;

-fire de mărar cu umbele;

-usturoi;

-foi de dafin;

-boabe de piper negru;

-frunze de hrean;

-sare neiodată.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați castraveții și îndepărtați-le capetele. Acoperiți-i cu apă rece și lăsați-i să se hidrateze pe parcursul a 3-4 ore.

2.Spălați roșiile.

3.Spălați ardeii grași. Curățați-i de codițe, semințe și nervuri. Tăiați-i sub formă de fâșii lungi și groase.

4.Curățați usturoiul. Spălați bine ardeii iuți și firele de mărar.

5.Prima variantă (roșii și ardei dulci): puneți câte un ardei iute mic, 10 căței mari de usturoi (sau 18-20 căței mici de usturoi) și 1-2 fire de mărar cu umbele în fiecare borcan sterilizat, cu volumul de 3 litri. Apoi adăugați roșii în ele și fâșii de ardei gras, aranjându-le pe ultimele pe marginile borcanului (legumele se aranjează cât mai compact). Acoperiți borcanele cu capace sterilizate și puneți-le deoparte.

6.A doua variantă (roșii, castraveți și ardei grași): puneți câte 1-2 foi de dafin, 10-15 boabe de piper negru, 8-10 căței mari de usturoi (sau 15-20 căței mici de usturoi), un ardei iute, 1-2 fire de mărar cu umbele și câte jumătate de frunză de hrean în fiecare borcan de 3 litri, sterilizat în prealabil.

7.Puneți castraveți în borcane, umplându-le până la jumătate. Adăugați fâșii de ardei, introducându-le și pe marginile borcanului, precum și câteva roșii mici (aranjați legumele cât mai compact). Acoperiți borcanele cu capace sterilizate și puneți-le deoparte.

8.Pregătiți bulionul de roșii: curățați roșiile de cotoare și eventualele porțiuni alterate. Treceți-le prin storcătorul pentru roșii (dacă doriți, puteți să le treceți prin mașina de tocat carne, după care să strecurați sucul cu ajutorul unei strecurătoare mărunte).

9.Turnați sucul de roșii într-o cratiță și fierbeți-l timp de 15-20 minute din momentul clocotirii. Nu uitați să îndepărtați spuma formată pe suprafața lui.

10.Adăugați sare neiodată în bulionul de roșii, ajustându-i cantitatea după gust. El trebuie să fie puțin prea sărat. Fierbeți-l până la dizolvarea completă a sării.

11.Turnați bulionul fierbinte de roșii în borcane, umplându-le complet. Acoperiți-le cu capacele lor, cu un prosop curat de bucătărie și o pătură călduroasă. Lăsați legumele să se opărească pe parcursul a 40 minute.

12.Apoi scurgeți tot bulionul din borcane: din fiecare tip de conservă în cratițe separate. Completați-l cu apă clocotită, ca să fie suficient pentru umplerea ulterioară a borcanelor. Fierbeți-l timp de încă 15-20 minute. Între timp borcanele trebuie să fie acoperite cu capacele lor și cu pătura călduroasă.

13.Turnați bulionul clocotind în borcane, umplându-le cu vârf. Acoperiți-le îndată cu capace sterilizate, închizându-le ermetic.

14.Întoarceți conservele obținute cu capacele în jos. Înveliți-le cu o pătură călduroasă și lăsați-le să se răcească complet.

15.Puneți conservele la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New