Maia „veșnică” pentru pâine: copturi folositoare, fără drojdie, pe masa dumneavoastră! - Retete-Usoare.eu

Maia „veșnică” pentru pâine: copturi folositoare, fără drojdie, pe masa dumneavoastră!

În vremuri îndepărtate, când coacerea pâinii de casă era un lucru de la sine înțeles, fiecare gospodină avea propria sa rețetă de aluat. Unicul aspect comun era faptul că pâinea se prepara pe bază de maia, care îi oferea structura poroasă și irepetabilul gust acrișor.

Acțiunea maiei se bazează pe cea a bacteriilor lactice. Datorită fermentației naturale și maturizării treptate, are loc îmbogățirea aluatului cu legături suplimentare. De aceea, pâinea preparată pe bază de maia, fără drojdie, este considerată mai folositoare, se păstrează mai mult timp și, ceea ce este important, nu mucegăiește.

CUM SE PREPARĂ MAIA PENTRU PÂINE

Ca să pregătiți cea mai simplă și, de aceea, cea mai populară maia printre brutari, veți avea nevoie doar de apă caldă și făină. Apoi va trebui să așteptați puțin: peste 5 zile veți avea baza vitaminizată pentru pâinea de casă.

PRIMA ZI

Combinați 100 g de făină de secară cu 100 ml de apă caldă (aproximativ 35ºC) într-un borcan (cel mai potrivit este borcanul de 2 litri). Trebuie să obțineți un amestec cu consistența smântânii groase. Acoperiți borcanul cu un capac și puneți-l într-un loc cald pentru 24 ore. Peste o anumită perioadă de timp veți observa formarea câtorva bule de aer — a început procesul de fermentare.

A DOUA ZI

Alimentați maia. Pentru aceasta adăugați încă 100 ml de apă caldă și 100 g de făină de secară, astfel încât consistența maiei să rămână similară. Amestecați, acoperiți borcanul și iarăși așezați-l într-un loc cald. Amestecați periodic.

A TREIA ZI

Maia își va mări volumul. Vor apărea foarte multe bule de aer. Fermentarea activă va fi demonstrată de mirosul neplăcut. Nu trebuie să vă faceți griji, totul este în regulă. Maia se poate strica doar dacă în casă este foarte frig. Alimentați-o pentru ultima dată și iarăși așezați-o într-un loc cald.

A PATRA ZI

Ca regulă, mirosul neplăcut al maiei se va modifica devenind acrișor. Iar însăși compoziția se va liniști vizibil. Puteți lua cantitatea de maia indicată în rețeta de pâine, după care transferați partea rămasă într-un borcan de 500 ml, acoperindu-l apoi cu un capac cu găuri. Aceasta va fi maia „veșnică” (starter) pentru utilizările ulterioare.

CUM SE PĂSTREAZĂ MAIA

Dacă planificați să coaceți frecvent pâine, puteți păstra maiaua la temperatura camerei, alimentându-o o dată la 12 ore. Cu cât este mai cald în încăpere, cu atât mai multă mâncare necesită maiaua.

Dacă coaceți pâine mai rar, păstrați maiaua la frigider, alimentându-o o dată la 5-7 zile. Cu 24 ore înainte de a frământa aluatul, scoateți maiaua din frigider, alimentați-o ca de obicei, o dată la 12 ore și puneți-o într-un loc cald.

Cred că și acesta este un sfat important: pregătiți maiaua în liniște și bună dispoziție. Coaceți pâine și bucurați-i pe cei dragi, deoarece aroma unei asemenea pâini este pur și simplu divină, iar gustul ei nici măcar nu poate fi comparat cu cel al pâinii din comerț!

Așteptăm comentariile voastre despre experiența coacerii pâinii fără drojdie și sfaturi utile!

loading...