Mănușile de unică folosință. Merită să le purtăm, când ieșim afară?

Are sens să folosim acum mănușile, ca să prevenim răspândirea virusului? Cel mai probabil, nu. Organizațiile medicale au un răspuns unanim la această întrebare: mănușile trebuie purtate doar în anumite condiții. Sunt doar două condiții: dacă lucrezi cu pacienții și dacă locuiești cu o persoană bolnavă și trebuie să intri în contact cu ea.

Aici sfaturile despre utilizarea mănușilor se sfârșesc, deoarece ele nu ne protejează în alte situații. De ce? Vom încerca să vă explicăm în continuare.

DE CE MĂNUȘILE MEDICALE SUNT INUTILE?

Majoritatea oamenilor, care poartă mănuși, nu le folosesc corect, chiar agravând în acest fel situația. În cazul utilizării lor incorecte mănușile nu aduc niciun beneficiu. Omul poate să răspândească la fel de eficient microbii și cu mănuși, și fără ele.

Unii specialiști ne recomandă să purtăm mănuși, ca să ne atingem mai puțin fața. Însă acest sfat este de folos puținor oameni. Ceilalți continuă să-și atingă fața cu mâinile acoperite cu mănuși, ceea ce este echivalent cu atingerea feței cu mâinile murdare. Mănușile nu resping virusurile: de aceea, nu are niciun sens să le folosim.

Unele persoane își scot mănușile, ca să-și scarpine ochii sau nasul. Dar astfel ei pur și simplu contaminează partea interioară a mănușilor. De fapt, cel mai bine ar fi să practicăm spălarea frecventă și corectă pe mâini. Este mult mai eficientă decât purtarea mănușilor.

UTILIZAREA CORECTĂ A MĂNUȘILOR

Totuși trebuie să știți cum se folosesc corect mănușile, deoarece puteți ajunge în situații, în care utilizarea lor este indispensabilă. Pentru ca mănușile să-și îndeplinească funcțiile, respectați următoarele reguli:

1.Spălați-vă mâinile înainte de a îmbrăca mănușile.

2.Mănușile de unică folosință se folosesc o singură dată.

3.Dacă aveți grijă de un bolnav, puteți să folosiți mănuși de folosință multiplă, dar atunci trebuie să le spălați permanent cu săpun și să le ștergeți cu o soluție antiseptică.

4.Scoateți corect mănușile: trageți de marginea primei mănuși, apucându-o de partea ei exterioară (nu introduceți degetele sub ea) și îmbrăcați-o pe degetele celeilalte mâini. Scoateți-o cu grijă de pe mână și țineți-o în pumnul celeilalte mâini. Apoi introduceți degetele sub marginea celeilalte mănuși și scoateți-o rapid și cu multă atenție, întorcându-o pe dos și cuprinzând și prima mănușă în ea.

5.Nu uitați să vă spălați pe mâini după scoaterea mănușilor. 

Iată că am înțeles totul! De principiu, nu are sens să purtăm mănuși, când ieșim afară. Ele doar creează iluzia siguranței. De aceea, spălați-vă mai des pe mâini și aveți grijă de voi. De asemenea, nu uitați să vă păstrați calmul și buna dispoziție. Acestea sunt foarte importante acum!

V-a plăcut articolul? Distribuiți-l prietenilor voștri!

New