Nu omiteți ultima fertilizare a usturoiului — pentru creșterea recoltei!

Cultivarea usturoiului, ca și cea a altor culturi legumicole, depinde de mai mulți factori și aspecte importante. Îngrijirea lui în diferite stadii de creștere și dezvoltare are anumite particularități, care nu trebuie ignorate. Fertilizările inițiale, bogate în azot, au ca scop stimularea dezvoltării rădăcinilor și masei vegetative. La un moment dat ele trebuie întrerupte, ca să nu rezulte numai multe cozi bine dezvoltate, ci și bulbi frumoși. În acel moment este important să aplicați ultimele fertilizări a usturoiului, care stimulează anume dezvoltarea bulbilor.

Astfel, ca să dezvolte bulbi frumoși, planta trebuie să aibă o masă vegetativă bine reprezentată. De aceea, se utilizează îngrășămintele azotate (de exemplu, ureea, fosfatul de amoniu, infuzia de iarbă etc.) până când ea dezvoltă 8-10 cozi verzi, lungi și destul de groase. Acesta este semnul că planta este destul de puternică și pregătită pentru dezvoltarea bulbului. Anume în această perioadă trebuie să o fertilizați cu un îngrășământ bogat în potasiu. Noi preferăm monofosfatul de potasiu sau cenușa de lemn/iarbă, dar puteți să folosiți oricare alt îngrășământ bogat în acest element mineral important. 

Cel mai bine ar fi să aplicați 2 fertilizări cu potasiu la un interval de 10-14 zile.

AVEȚI NEVOIE DE:

Prima variantă:

-o lingură de monofosfat de potasiu;

-10 litri de apă.

A doua variantă:

-un pahar (cu volumul de 250 ml) de cenușă de lemn sau iarbă;

-10 litri de apă.

A treia variantă:

-cenușă de lemn;

-apă.

MOD DE LUCRU:

1.Prima variantă: dizolvați monofosfatul de potasiu în apă.

2.Fertilizați plantele pe solul umed, pe înserate, turnând câte 5-10 litri de soluție pe fiecare metru pătrat de parcelă.

3.A doua variantă: dizolvați cenușa de lemn sau iarbă în apă. Lăsați soluția obținută să se „odihnească” timp de 2-3 ore, amestecând-o periodic. 

4.Apoi fertilizați usturoiul cu ea, pe solul umed, pe înserate. Fiți generoși în timpul acestui proces, pentru ca soluția fertilizantă să nu rămână doar la suprafața solului, ci să ajungă în profunzimea lui.

5.A treia variantă: presărați cenușa de lemn pe suprafața solului, după care afânați-l cu sapa și udați-l foarte bine — cu aproximativ 10 litri de apă pe fiecare metru pătrat de parcelă.

Spor la grădinărit!

New