O delicatesă italiană nemaipomenit de savuroasă! Încercați să o preparați acasă! - Retete-Usoare.eu

O delicatesă italiană nemaipomenit de savuroasă! Încercați să o preparați acasă!

Bucătarii italieni sunt maeștrii preparării delicateselor din carne uscată. Și în timp ce prosciutto a cucerit inimile și stomacurile gurmanzilor, un alt tip de carne uscată din arsenalul gastronomiei italiene a rămas pe nedrept în umbră.

Astfel, faceți cunoștință: acest deliciu poartă denumirea de pancetta arrotolata și reprezintă o ruladă picantă din piept de porc cu un strat solid de slănină. Pancetta este tăiată în felii subțiri, aproape transparente și se servește cu vin. Acesta este un caz unic, în care slănina se potrivește cu o băutură, care are mai puțin de 40% de tărie alcoolică.

INGREDIENTE:

 • un kg de piept de porc;
 • o lingură de sare;
 • o lingură de sare nitrată;
 • o linguriță de zahăr;
 • 15 g de piper negru (boabe);
 • 0.5 linguriță de boia;
 • 0.5 linguriță de maghiran;
 • 0.5 linguriță de usturoi granulat;
 • 3 rămurele de cimbru.

MOD DE PREPARARE:

 1. Mărunțiți rămurelele de cimbru (proaspete sau uscate) și combinați-le cu usturoiul granulat, piperul negru, maghiranul și boia.
 2. Adăugați sarea, zahărul și sarea nitrată în amestecul de condimente.
 3. Frecați bine pieptul de porc (fără piele) cu condimente și înveliți-l în folie alimentară sau puneți-l într-o pungă cu fermoar.
 4. Dați pieptul de porc la frigider pentru o săptămână, întorcându-l în fiecare zi.
 5. Scoateți carnea din pungă, spălați-o sub jetul de apă rece, ca să îndepărtați sarea și uscați-o.
 6. Rulați-o sub formă de ruladă, înveliți-o cu tifon și legați-o strâns cu sfoară groasă.
 7. Atârnați-o într-un loc uscat și răcoros. Pieptul de porc se va usca pe parcursul a 2 săptămâni. Această perioadă poate varia în funcție de condițiile meteorologice: umiditatea excesivă încetinește procesul de uscare. De aceea, urmăriți cu atenție viitoarea delicatesă.
 8. În cazul în care apare mucegaiul, trebuie să-l îndepărtați imediat cu ajutorul unei cârpe înmuiate în oțet de vin sau mere.

După acest interval lung de așteptare vă va aștepta recompensa: aproximativ 700 g de pancetta apetisantă. Feliați-o cu feliatorul sau cu un cuțit ascuțit, după care pregătiți paharele și o sticlă de vin demidulce… Delicios! Distribuiți neapărat această rețetă prietenilor voștri!

Vă dorim poftă bună!

loading...