O metodă simplă, prin care puteți să verificați, dacă produsele lactate conțin ulei de palmier!

Uleiul de palmier ieftinește semnificativ costul de producție a alimentelor, permițând producătorului să câștige mai mult. El este utilizat pe larg în industria alimentară: preponderent în producerea lactatelor și preparatelor de patiserie și cofetărie.

Echipa noastră vă va povesti cum puteți să verificați calitatea produselor lactate în condiții casnice, depistând prezența uleiului de palmier în compoziția lor.

ULEIUL DE PALMIER ÎN LACTATE

1. Brânza dulce de vaci și smântâna fermentată

Grăsimile din lapte se topesc la temperatura de 28-32°C. Anume din această cauză rămâne senzația de peliculă de grăsime în gură și pe limbă după ce mâncăm o lingură de brânză sau smântână, în care s-a adăugat ulei refractar de palmier. Dacă brânza dulce de vaci pusă pe o farfurie și lăsată la temperatura camerei se acoperă cu o crustă galbenă, dar nu-și modifică nici gustul, nici mirosul, cel mai probabil ea este preparată cu ulei de palmier. Brânza naturală începe să fermenteze.

2. Înghețata

De dragul experimentului puteți să faceți un sacrificiu și să lăsați puțină înghețată pur și simplu să se dezghețe pe o farfurie. Produsul natural se va înmuia, păstrându-și forma și se va topi arătând ca cel de pe imaginea de mai jos. Iar cel produs cu ulei de palmier se va topi îndelung, iar apoi se va transforma într-un lichid semitransparent.

3. Cașcavalul

Cașcavalul fabricat cu ulei de palmier poate fi depistat ușor după gustul caracteristic de săpun. Dacă feliuța este prea elastică, precum cauciucul în timpul mestecării sau, dimpotrivă, se fărâmițează în timpul felierii (excludem parmezanul din lista suspectă), atunci ea nu a reușit să ocolească uleiul de palmier. Când intră în contact cu aerul (este lăsat descoperit), cașcavalul contrafăcut se usucă și se crapă repede.

Dacă este lăsat la soare sau la cald, cașcavalul adevărat se înmoaie și își pierde elasticitatea în câteva minute. Iar cel falsificat, dimpotrivă, devine mai tare, iar pe suprafața lui apar stropi de ulei.

4. Untul

Ca și în cazul cu brânza dulce de vaci, untul contrafăcut rămâne printre dinți, lăsând depuneri grase pe limbă. Untul adevărat se topește ușor. La temperatura camerei untul natural se înmoaie, iar cel care conține grăsimi vegetale rămâne tare.

Încercați să aruncați o bucățică de unt pe tigaia caldă: cel natural se va topi, iar pe suprafața lui vor apărea pelicule și fulgi albi. Untul artificial se transformă într-un lichid omogen, când este topit.

Iar la sfârșit vrem să vă sfătuim: citiți cu atenție informațiile de pe ambalajele produselor. Inscripțiile „produs brânzos”, „brânzică”, „lăptișor”, „smântânică” etc. deja trebuie să vă alerteze, precum și prețurile: produsele naturale și calitative nu pot să coste puțin. Cel mai bine ar fi să ocoliți asemenea produse. 

Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, alegând pentru sine și cei dragi doar produse calitative! Distribuiți acest articol prietenilor voștri! Ei vă vor fi recunoscători!

New