Plantarea petuniilor — instrucțiuni pentru începători!

Petuniile reprezintă spiritul verii. În prezent ele sunt populare, datorită compozițiilor de flori decorative, care de la începutul verii și până la sfârșitul toamnei decorează și balcoanele apartamentelor, și birourile, și cafenelele confortabile.

CUM SE PLANTEAZĂ CORECT PETUNIILE?

Mai întâi cumpărați semințele unui soi ieftin de petunii de la piață sau din magazinele specializate. Iar obiectele necesare pentru cultivarea lor pot fi găsite cu ușurință în orice casă.

Aveți nevoie de:

-orice sticle de plastic, cu capac;

-un foarfece sau un cutter;

-dresuri subțiri și curate;

-polistiren;

-sol;

-substrat din fibră de cocos (opțional);

-scobitori;

-cărbune medicinal;

-folie alimentară sau pungi de plastic;

-apă.

Mod de lucru:

1.Puteți să luați o sticlă de plastic cu volumul de 500 ml sau mai mare, în funcție de numărul plantelor, care se vor afla în recipient până la plantarea definitivă. Tăiați sticla în 2 părți și introduceți partea superioară în cea inferioară, așezându-o cu gura în jos. 

2.Folosiți un ac mare sau o andrea încinsă, realizați un orificiu mic în capacul sticlei, ca să puteți introduce fitilul în el. Fitilul se confecționează așa: tăiați o fâșie subțire, cu lățimea de 5 mm, din dres, după care întindeți-o foarte bine. Acesta este necesar pentru ridicarea apei până la rădăcinile plantelor. Introduceți fitilul prin orificiul din capac, după care înfiletați-l pe gura sticlei. Ajustați lungimea fitilului, astfel încât el să se atingă de fundul sticlei.

3.Rupeți polistirenul expandat în bucățele mici și fixați fitilul cu ajutorul lor în partea îngustă a sticlei. Folosind aceleași bucățele de polistiren, aranjați un strat mic pentru drenaj.

4.Ținând cu degetele capătul superior al fitilului, adăugați solul în sticlă cu ajutorul unei linguri, astfel încât să obțineți un strat cu înălțimea de aproximativ 5 cm. Bătătoriți-l puțin și aranjați fitilul sub formă de inel pe suprafața lui. După aceasta mai adăugați sol în sticlă, astfel încât să nu ajungeți cu 3-4 cm până la marginea ei superioară. Bătătoriți-l puțin cu lingura.

5.Deasupra solului puteți să adăugați încă un strat de substrat din fibră de cocos, în care se seamănă semințele. Acest lucru se face cu scopul de protejare a răsadurilor răsărite de afecțiunile micotice. Dar condiția respectivă nu este obligatorie.

6.Înainte de plantarea răsadurilor udați bine solul din sticlă. Luând semințele cu vârful scobitorii, așezați-le pe sol: sunt suficiente 5 semințe într-o singură sticlă. După aceasta udați solul cu apă turnată într-un recipient dotat cu pulverizator.

7.Turnați apă în partea inferioară a sticlei. Ca să nu fie necesar să o schimbați des, adăugați 1-2 comprimate de cărbune medicinal în ea. Apoi acoperiți partea superioară a sticlei cu folie alimentară sau pur și simplu cu o pungă de plastic.

8.Pentru ca semințele de petunie să se dezvolte mai bine, puneți sticla într-un loc luminos, cu temperatura de 23-28°C. După răsărirea lăstarilor, trebuie să îndepărtați folia de plastic de pe sticlă.

Probabil ați auzit de procedura numită repicare. Aceasta constă în replantarea plantelor dintr-un recipient mai mic în unele mai mari după apariția primelor frunzulițe adevărate. În cazul petuniilor nu trebuie să realizați nici repicarea, nici irigarea frecventă. De acum știți cum se plantează ușor semințele de petunie, economisind mult loc de pe pervaz.

Dacă veți face totul corect, în luna mai veți putea transplanta petuniile în ghivece mari sau jardiniere.

Încercați să cultivați măcar câteva plante din semințe ieftine, folosind această metodă. Scrieți-ne în comentarii despre experiența voastră: este metoda reușită, v-a plăcut să o aplicați? Știați că mireasma petuniilor sperie țânțarii și alte insecte?

Nu pierdeți timpul și semănați semințele chiar acum, pentru ca luna mai să vă întâmpine cu nebunia aspectuoasă a petuniilor înflorite. Vă dorim cultivare reușită și înflorire abundentă a plantelor voastre!

Spor la grădinărit!

New