Prăjitură cu griș și caramel!

Ne-am îndrăgostit de această prăjitură super fină și gustoasă!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-4 ouă;

-150 g de zahăr;

-3.5 linguri de smântână dulce;

-3 linguri de ulei rafinat de floarea-soarelui sau unt topit;

-150 g de griș;

-150 g de făină;

-8 g de zahăr vanilat;

-o linguriță de praf de copt (nu-l înlocuiți cu bicarbonat de sodiu).

Pentru caramel: 

-7 linguri de zahăr;

-100 ml de apă rece.

Pentru decor:

-50 g de ciocolată albă;

-nuci mărunțite — după gust.

Noi am copt prăjitura într-o tavă pătrată, cu dimensiunile de 24 x 24 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: bateți ouăle, zahărul tos și zahărul vanilat cu mixerul pe parcursul câtorva minute, până când se vor transforma într-o compoziție pufoasă și albicioasă (zahărul trebuie să se dizolve complet).

2.Adăugați pe rând smântâna dulce și uleiul rafinat de floarea-soarelui sau untul topit. Mixați de fiecare dată până la omogenizare.

3.Adăugați grișul. Amestecați cu telul până la omogenizare.

4.Adăugați făina cernută împreună cu praful de copt. Amestecați foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe. Trebuie să obțineți un aluat omogen, cu consistența smântânii groase.

5.Transferați aluatul în tavă, tapetându-i în prealabil fundul cu hârtie de copt. Răspândiți-l uniform. La sfârșit bateți tava de 2-3 ori de masă.

6.Coaceți prăjitura timp de aproximativ 30 minute în cuptorul preîncălzit până la 150°C. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

7.Lăsați prăjitura să se răcească complet. Apoi separați-o de pereții tăvii, scoateți-o din ea și îndepărtați hârtia de copt de pe fundul ei. Puneți-o înapoi în tava, în care ați copt-o. Dacă tava are pereții detașabili, așezați prăjitura pe un platou și delimitați-o cu inelul de la tavă.

8.Pregătiți caramelul: topiți zahărul pe o tigaie încinsă (sau într-o crăticioară). După ce se va topi aproape complet, adăugați treptat apa rece în el, amestecând continuu. Drept rezultat, veți obține un caramel frumos și omogen.

9.Înțepați pe alocuri prăjitura cu scobitoarea, după care răspândiți caramelul fierbinte pe suprafața ei.

10.Topiți ciocolata pe bain-marie și transferați-o într-un poș, tăindu-i un vârf mic. Aplicați-o sub formă de linii pe suprafața prăjiturii.

11.Folosind o scobitoare, trasați linii perpendiculare pe liniile de ciocolată albă. Ele trebuie să fie orientate în ambele direcții: o dată în sus, o dată în jos…

12.Lăsați prăjitura să se „odihnească” timp de 20-30 minute la temperatura camerei, ca să se întărească ciocolata. Dacă doriți, puteți să-i presărați marginile cu nuci mărunțite.

13.După aceasta scoateți-o din tavă și tăiați-o în bucățele. 

14.Serviți-o cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!