Prăjitură poloneză din turtă dulce – un desert de Crăciun!

Prăjitură poloneză de turtă dulce. Un desert aromat care este și turtă dulce, și prăjitură, și tort  în același timp. Aluatul trebuie pregătit preventiv, cu cel puțin 1 săptămână înainte de coacere, iar prăjitura o coaceți cu 3-4 zile înainte de sărbătoare.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

340 gr de făină;

-80 gr de zahăr;

-85 gr de unt;

-165 gr de miere;

-1 ou;

-1 linguriță de bicarbonat de sodiu;

-40 ml de lapte;

-1/4 linguriță de sare;

-1/2 lingură de condimente pentru turtă dulce.

-300-350 gr de magiun de prune;

-100 gr de ciocolată neagră;

-40 gr de unt;

-nuci.

Pentru condimentul pentru turtă dulce:

-10 gr de scorțișoară (4 lingurițe rase);

-4 gr de ghimbir (2 lingurițe);

-3 gr de cardamom (1 linguriță);

-1 gr de nucșoară (1/2 linguriță);

-piper negru;

-ienibahar;

-1 gr de cuișoare – opțional;

-1 gr de anason – opțional.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul. Într-o cratiță, amestecați zahărul untul și mierea. Puneți cratița la foc și amestecați continuu, până se va topi zahărul și compoziția va deveni omogenă. Apoi o luați de pe foc și o lăsați să se răcească, poate fi călduță, dar nici într-un caz fierbinte.

2.Pregătiți condimentul pentru turtă dulce. Combinați toate ingredientele măcinate.

3.Dizolvați bicarbonatul în lapte și turnați amestecul în compoziția răcorită. Adăugați oul și sarea, apoi amestecați bine.

4.Adăugați ½-1 lingură de condiment pregătit, apoi încorporați treptat făina și frământați aluatul. Aluatul va fi lichid și va fi nevoie să-l amestecați foarte bine, ca să fie omogen.

5.Transferați aluatul într-un vas, îl acoperiți și îl dați la frigider să se matureze timp de cel puțin 1 săptămână, cel mult 1 lună. În această perioadă codnimentele își eliberează toate aromele, aluatul le absoarbe și devine destul de dens.

6.Condimentul îl păstrați într-un recipient închis și îl puteți utiliza pentru orice alt tip de aluat aromat, în prăjituri sau chiar în cafea.

7.Scoateți aluatul din frigider și îl transferați pe masa de lucru. Aluatul va fi tare, îl lucrați puțin cu mâinile, să devină elastic și ascultător. Apoi, pe o coală de hârtie de copt, întindeți un blat de 30*40 cm, pentru o tavă standard. Nu vă grăbiți, treptat aluatul se va încălzi și va deveni mai moale. Îl presărați periodic cu făină, ca să vă fie mai ușor să lucrați cu el. Grosimea blatului trebuie să fie egală, de aproximativ 5 mm.

8.Transferați blatul pe tavă și o introduceți în cuptorul preîncălzit până la 170°C pentru 20 de minute. În acest timp blatul va crește.

9.Transferați blatul pe grătar și îl lăsați să se răcească complet. Dacă v-au rămas bucăți de aluat, puteți coace mici turte dulci.

10.Îndepărtați hârtia de copt și împărțiți blatul în 3 părți cu lățimea de aproximativ 13 cm, păstrând puțin spațiu de la margini, pentru a le tăia uniform mai târziu.

11.Încălziți puțin magiunul de prune, ca să devină mai elastic.

12.Montați prăjitura. Pe o hârtie de copt, așezați un blat, îl acoperiți cu magiun, adăugați al doilea blat, apoi iarăși magiun și ultimul blat. Împachetați prăjitura în hârtie de copt, apoi în folie alimentară și îl dați la loc răcoros pentru 2-3 zile, să se îmbibe. Deauspra prăjiturii puneți o greutate.

13.Apoi tăiați marginile, ca să fie uniforme și ornați turta dulce cu glazură de ciocolată și nuci. Uscați nucile preventiv pe tigaia uscată sau la cuptor, le curățați de coajă, după posibilitate, și le tăiați bucăți mici.

14.Pregătiți glazura. Într-o crăticioară, topiți ciocolata și untul la foc mic: înfierbântați ingredientele, apoi luați cratița de pe foc și amestecați. Repetați pașii, până obțineți o glazură omogenă.

15.Acoperiți suprafața și părțile laterale ale prăjiturii cu glazură, apoi o presărați cu nuci. Dați-o la frigider, să se prindă glazura.

Prăjitura poate fi păstrată timp de 1 săptămână și pe zi ce trece va deveni tot mai gustoasă. O turtă dulce moale, aromată, condimentată și foarte gustoasă. Este un desert cu adevărat de sărbătoare. Puteți încerca și alt tip de magiun, însă cel de prune scoate cel mai bine în evidență gustul turtei dulci.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!