Prăjitură ”Sonet” – un dulce de casă foarte gustos!

Prăjitură ”Sonet”. Niște prăjituri neobișnuite de pandișpan cu un strat de lapte condensat și dulceață. Desertul are câteva avantaje: ingrediente accesibile, simplitatea pregătirii, aspectul apetisant și desigur gustul. Prăjitura este dulce și plăcut acrișoară.

INGREDIENTE:

-250 gr de unt la temperatura camerei;

-1 linguriță de praf de copt;

-130 gr de zahăr;

-4 gr de zahăr vanilat;

-1 praf de sare;

-4 ouă la temperatura camerei;

-230 gr de făină;

-1 cutie de lapte condensat fiert;

-200 gr de dulceață de coacăză (sau după gust, dar acrișoară).

Pentru glazură:

-70 gr de ciocolată neagră 70-75%;

-35 gr de unt.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul. Amestecați, cu mixerul la viteză maximă, ouăle cu zahăr, sare și zahăr vanilat timp de aproximativ 3 minute, până obțineți o compoziție pufoasă.

2.Adăugați untul moale tăiat bucăți și mai amestecați încă timp de 2 minute. Amestecul nu va fi omogen, dar oricum e necesar să-l bateți bine.

3.Combinați făina cernută cu praf de copt, adăugați amestecul în compoziția de ouă și amestecați cu spatula, apoi cu mixerul la viteză mică, doar până la omogenizarea ingredientelor.

4.Pregătiți 3 coli de hârtie de copt de mărimea tavei dumneavoastră (30*40 cm). Luați o coală de hârtie, puneți pe ea aproximativ 4 linguri de aluat și îl întindeți pe toată suprafața. Aluatul este moale și se uniformizează foarte ușor cu spatula sau lingura. Stratul de aluat trebuie să fie de aceeași grosimea și pe margini și în mijloc.

5.Transferați hârtia cu aluat pe tavă și o dați la cuptorul preîncălzit până la 180°С pentru 8-10 minute, la nivelul mai sus de cel mediu.

6.Blatul trebuie doar să se rumenească ușor pe margini, aveți grijă să nu-l uscați prea tare. Îl împărțiți în jumătate, cât e fierbinte. O jumătate o ungeți imediat cu lapte condensat fiert, cel mai comod este să faceți acest lucru cu lingurița.

Sfat. Laptele condensat îl puteți fierbe singuri timp de 2-2,5 ore. Important este să urmăriți ca apa din cratiță să nu scadă.

7.Așezați a doua jumătate de blat și o acoperiți cu dulceață. Blaturile sunt elastice și veți lucra ușor cu ele.

Sfat. Noi am avut coacăză congelată cu zahăr, am decongelat-o, am dat-o în clocot și am trecut-o prin sită.

8.Repetați pașii, cât să obțineți 3 sau 3 ½ blaturi subțiri. Așezați blaturile diferit, cu tăietura într-o parte, apoi în altă parte, pentra ca prăjitura să fie uniformă. Ungeți blaturile cât sunt fierbinți. Ultimul blat îl tăiați în jumătate, ungeți o parte cu lapte condensat, iar a doua nu o acoperiți cu nimic.

Pentru prepararea aluatului, coacerea blaturilor și montarea prăjiturii noi am avut nevoie de 1,5 ore, fără să ne grăbim.

9.Întoarceți prăjitura cu susul în jos, o împachetați în hârtie de copt, o transferați pe tocător și o lăsați pentru 1-1,5 ore să se îmbibe.

10.Apoi tăiați marginile, astfel încât prăjitura să fie uniformă. O transferați pe tocător și o dați la frigider.

11.Pregătiți glazura. Combinați ciocolata și untul într-o crăticioară. Înfierbântați puțin ingredientele, apoi luați cratița de pe foc și amestecați. Mai înfierbântați o dată și iarăși amestecați glazura.

12.Turnați glazura peste prăjitură și nivelați stratul. Dați desertul la frigider, să se prindă glazura.

Porționați prăjitura și serviți. Păstrați desertul la frigider într-un recipient închis. A doua zi gustul este mult mai bogat și intens, devenind pe zi ce trece tot mai delicioasă. Prăjitura este foarte sățioasă, mai mult de 1-2 felii nu veți putea mânca. Puteți acoperi blaturile doar cu lapte condensat sau doar cu dulceață, puteți combina 2 feluri de dulceață. Glazura este opțională, deși cu ea desertul este mult mai gustos.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New