Reînnoirea violetei bătrâne și stimularea înfloririi ei abundente!

Reînnoirea violetei constă în „reîmprospătarea” rădăcinilor ei, îndepărtarea frunzulițelor excesive și asigurarea unui substrat nou, bogat în nutrienți, pentru ea.

Există 2 metode de întinerire a violetei. Una dintre ele este mai radicală, deși este și destul de simplă, și întotdeauna eficientă. A doua este puțin mai blândă, dar la fel de folositoare pentru plantă. Alegeți-o pe cea care vă place mai mult.

METODA NR. 1

1.Mai întâi alegeți violetele bătrâne, ale căror aspect exterior vreți să-l refaceți. În acest scop aveți nevoie de substratul pregătit în prealabil (sol sau perlită), ghivece, material potrivit pentru drenaj, apă, un foarfece și un cuțit neapărat curate și dezinfectate cu alcool sanitar. Astfel, să începem. Planta nu trebuie scoasă din ghiveci. Pur și simplu luați foarfecele și tăiați violeta la baza tulpinii, puțin mai sus de nivelul substratului.

2.Apoi rupeți cu grijă rândurile inferioare de frunze, până când veți obține o rozetă simetrică și frumoasă de frunze tinere. Dacă doriți, puteți să nu aruncați frunzele rupte, ci să le înrădăcinați ulterior, ca să obțineți plante noi. Luați cuțitul și curățați stratul „lignificat” al tulpinii, ca și cum ați curăța un morcov. La sfârșit reînnoiți secțiunea inferioară.

3.Pregătiți substratul pentru înrădăcinarea violetei. Puteți să folosiți un ghiveci cu substrat sau un pahar cu apă fiartă și răcită sau perlită. Cel mai bine ar fi să alegeți perlita, deoarece acest material reține bine apa și este aproape steril. Rata de înrădăcinare în el este absolută (100%), în timp ce în sol sau apă este mare riscul de putrezire a tulpinii.

Sădind planta în perlită umedă (sau alt substrat ales de dumneavoastră), puneți recipientul cu ea într-o pungă de plastic și legați-o bine. Astfel veți crea efectul de seră, care este necesar plantei în această perioadă.

4.Peste aproximativ 3 săptămâni violeta va forma un sistem radicular destul de puternic și va fi pregătită pentru transplantarea într-un ghiveci cu substrat nou.

METODA NR. 2

1.Ca să întineriți violeta cu ajutorul celeilalte metode, scoateți planta din ghiveci cu tot cu substrat. Apoi trebuie să curățați maxim de bine sistemul radicular de solul, care este deja lipsit de orice substanțe nutritive. Ca să obțineți un rezultat mai bun, puteți chiar să spălați cu grijă rădăcinile în apă.

2.Iarăși rupeți rândurile inferioare de frunze și, după cum am descris mai sus, îndepărtați stratul tare de pe tulpina plantei.

3.Pregătiți substratul pentru violetă. Dar înainte de a o planta în substrat, acoperiți-i rădăcinile umede cu perlită, care va preveni putrezirea și va asigura aerisirea suplimentară.

Puneți violeta în ghiveciul umplut până la 2/3 cu sol. Răsfirați rădăcinile ei și adăugați substrat, presărându-l din toate părțile. La sfârșit presărați perlită la baza violetei: pentru protecție suplimentară și menținerea umezelii. Drept rezultat, substratul trebuie să ajungă până la nivelul frunzelor inferioare. Gata!

4.În calitate de mini seră de casă pentru plante, puteți să folosiți atât pungile de plastic, cât și o cutie obișnuită, transparentă. Puneți ghivecele cu violete în ea și acoperiți-o cu folie alimentară. Nu uitați să realizați orificii mici în folie, pentru ca plantele să poată respira.

După aceste proceduri violetele vor arăta iarăși îngrijite și sănătoase. Folosiți aceste sfaturi și „discipolii” voștri verzi vă vor desfăta privirea. Succes!

Spor la grădinărit!

New