Rețeta de eclere cu cremă de vanilie, cu care nu dai greș!

Eclerele sunt reprezentantele măiestriei culinare franțuzești. Ele sunt adorate în toate colțurile lumii. Nu există oameni, care să nu le iubească, dar puțini îndrăznesc să le pregătească. Sperăm că după ce veți citi această rețetă, veți încerca să le preparați!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-75 g de făină albă obișnuită;

-75 g de făină albă, cu conținut ridicat de proteine (13-15%);

-125 ml de lapte;

-125 ml de apă;

-2 g de sare (½ linguriță);

-10 g de zahăr;

-110 g de unt (preferabil, rece);

-5-6 ouă (220-240 g).

Pentru crema de vanilie:

-300 ml de lapte;

-90 g de zahăr;

-8 g de zahăr vanilat;

-100 g de ouă (un ou și 3 gălbenușuri sau 5 gălbenușuri; crema, care conține mai multe gălbenușuri, este mai fină);

-25 g de amidon de porumb;

-120 g de unt moale.

Din aceste ingrediente veți obține 16-17 eclere.

Altele: ulei fără miros sau ulei de cocos — pentru ungerea eclerelor înainte de coacere.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: turnați apa și laptele într-o crăticioară cu fundul gros. Adăugați sarea, zahărul și untul. Amestecând frecvent, încălziți aceste ingrediente până vor începe să clocotească.

2.Luați compoziția rezultată de pe foc și adăugați ambele tipuri de făină (dacă veți folosi ambele tipuri de făină, eclerele nu se vor crăpa în timpul coacerii). Amestecați energic cu spatula sau lingura de lemn până veți obține un aluat omogen.

3.Puneți aluatul pe foc moderat și încălziți-l pe parcursul a 1-2 minute, ca să se evapore umezeala excesivă din el. Cum numai veți observa apariția „peliculei” de aluat pe fundul și pereții crăticioarei, luați-l de pe foc și transferați-l într-un bol adânc.

4.Amestecați aluatul cu lingura sau mixerul (cu telul sub formă de paletă), ca să se răcească.

5.Peste 5-7 minute începeți să încorporați treptat (câte unul) ouăle în el, amestecând de fiecare dată până la omogenizare. Trebuie să obțineți un aluat dens, care se scurge lent de pe paletă, formând un triunghi sau „cioc de pasăre”. Ca să evitați obținerea unui aluat prea lichid, adăugați cu grijă ultimele 2 ouă: preferabil, câte o linguriță, verificând consistența aluatului după amestecare.

6.Cel mai bine ar fi să lăsați aluatul să se „odihnească” timp de minim 4 ore sau chiar peste noapte. Înainte de a-l da la frigider, acoperiți-l cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața lui.

7.Transferați aluatul într-un poș și străduiți-vă să scoateți toate bulele de aer din interiorul lui, ca să obțineți eclere frumoase.

8.Aplicați aluatul pe tava tapetată cu hârtie de copt — sub formă de fâșii cu grosimea de 1-1.5 cm și lungimea de 13-14 cm. Ca să le uniformizați capetele, tăiați-le puțin cu racleta pentru aluat.

9.Ungeți suprafața eclerelor cu ulei rafinat de floarea-soarelui, ulei din sâmburi de struguri sau alt ulei fără miros intens. Puteți să-l aplicați cu spray-ul sau cu pensula. Noi le-am presărat cu ulei cristalizat de cocos (deși are miros, acesta poate fi adăugat în deserturi).

10.Coaceți eclerele timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit până la 200°C‌. Apoi reduceți temperatura până la 180°C‌ și continuați să le coaceți pe parcursul a încă 30 minute. În timpul coacerii nu deschideți ușa cuptorului, deoarece eclerele se vor lăsa! Eclerele devin goale la interior.

11.Lăsați eclerele să se răcească.

12.Pregătiți crema: puneți ouăle, zahărul tos, zahărul vanilat și amidonul de porumb într-un bol adânc. Amestecați foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe.

13.Încălziți laptele până va ajunge la temperatura de 80°C‌ sau până când vor apărea bule de clocotire pe marginile crăticioarei. Luați-l de pe foc și adăugați-l treptat, turnându-l în jet subțire, în compoziția de ouă. Amestecați continuu.

14.Transferați compoziția rezultată în crăticioara, în care ați încălzit laptele. 

15.Fierbeți crema timp de 1-2 minute din momentul apariției primelor bule de clocotire, pe foc mic, amestecând continuu.

16.Luați-o de pe foc și acoperiți-o cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei. Lăsați-o să se răcească până la temperatura de 40°C‌.

17.Transferați crema fiartă în paharul de la blender. Adăugați untul moale. Pasați totul până la omogenizare.

18.Acoperiți crema cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei și dați-o la frigider pentru 2-3 ore sau până când o veți utiliza. După răcire ea va deveni mai densă.

19.Realizați 3 găuri mici pe fundul fiecărui ecler, folosind un bețișor pentru sushi sau duza pentru umplere.

20.Transferați crema de vanilie într-un poș, la care ați montat o duză subțire. Umpleți eclerele cu ea. Îndepărtați excesul de cremă cu spatula.

21.Serviți eclerele și bucurați-vă de gustul lor minunat!

GREȘELI FRECVENTE DIN PROCESUL DE PREPARARE A ECLERELOR:

1.Coacerea insuficientă este urmată de lăsarea eclerului. El propriu-zis își pierde forma. Aluatul opărit (pate a choux) este mai bine să fie copt prea mult decât prea puțin.

2.Aplicarea incorectă a aluatul pe tavă determină obținerea unor eclere strâmbe.

3.Dacă veți lăsa mult aer în poșul, cu care veți aplica aluatul, eclerele se vor crăpa în timpul coacerii.

4.Dacă suprafața eclerului s-a copt și s-a rumenit frumos, iar interiorul lui este încă crud și nu s-a golit complet, înseamnă că trebuie să creșteți timpul de coacere la temperatură mică, ca să-l mai uscați (165-170°C‌).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New