Rețeta unor gogoși foarte pufoase!

Gogoșile preparate după această rețetă sunt minunate: miezul lor este moale, pufos și fin, iar crusta — crocantă și rumenă!

INGREDIENTE:

-400-500 g de făină;

-20 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată;

-1 ou întreg + un gălbenuș;

-20 g de unt;

-20 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (+ pentru prăjit);

-50 g de zahăr;

-½ linguriță de sare;

-200 ml de lapte;

-o linguriță de amidon — pentru modelat;

-zahăr pudră — pentru decor.

MOD DE PREPARARE:

1.Amestecați laptele cald, drojdia fărâmițată și o lingură de zahăr. Lăsați compoziția obținută să se „odihnească” pe parcursul câtorva minute, ca să se activeze drojdia din ea.

2.Între timp cerneți 400 g de făină în bolul de la mixer (sau într-un bol obișnuit, dacă veți frământa aluatul cu mâinile). Adăugați sarea, ouăle, zahărul rămas, untul moale (la temperatura camerei) și uleiul rafinat de floarea-soarelui. La sfârșit turnați laptele cu drojdia activată în bol.

3.Amestecați și frământați aluatul cu mixerul, montându-i cârligul pentru acest proces. Dacă este necesar, mai adăugați făină. Aluatul obținut trebuie să fie neted, omogen, moale și ușor lipicios (de obicei, frământarea durează 5-7 minute).

4.Modelați-l sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc. Acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să dospească timp de 60 minute într-un loc cald.

5.Transferați aluatul dospit pe masa presărată cu făină și frământați-l puțin. Apoi divizați-l în 8 bucăți egale, cu greutatea de circa 105 g. Modelați-le sub formă de biluțe.

6.Acoperiți biluțele de aluat cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 10 minute.

7.Întindeți fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță rotundă, cu grosimea de 5-7 mm. Realizați 2 secțiuni paralele și distanțate în mijlocul ei, după care lărgiți-le cu degetele pudrate cu amidon (astfel orificiile rezultate nu se închid prin lipire).

8.Acoperiți gogoșile obținute cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” cât timp încingeți uleiul.

9.Prăjiți gogoșile într-o cantitate mare de ulei încins, pe foc mic, timp de câte 2-3 minute pe fiecare parte, până se vor rumeni. La începutul prăjirii lărgiți orificiile din mijlocul lor cu furculița sau altă ustensilă potrivită.

10.Transferați-le pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie, ca să eliminați excesul de ulei.

11.După ce se vor răci puțin, presărați-le cu zahăr pudră.

12.Serviți gogoșile cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!