Rețineți aceste 14 secrete ale bucătarilor profesioniști, care sunt dezvăluite doar în școlile culinare!

Bucătarii profesioniști își păstrează cu grijă secretele și le împărtășesc doar ucenicilor lor. Totuși unele dintre ele mai sunt scoase la iveală.

Echipa noastră a adunat pentru voi secretele bucătarilor-șefi din întreaga lume, deoarece vrem să vă ajutăm să învățați să gătiți precum Gordon Ramsay sau chiar mai bine. Iar la sfârșitul articolului veți găsi, probabil, unul dintre cele mai neobișnuite sfaturi culinare, dintre cele pe care le-ați auzit până acum.

1. FRIPTURA IDEALĂ

Niciodată să nu prăjiți carnea, pe care abia ați scos-o din frigider. Lăsați-o la temperatura camerei pentru 1-2 ore — ea se va „încălzi” și, de aceea, se va prăji uniform. Astfel veți putea pregăti friptura ideală, indiferent de gradul de prăjire, pe care-l preferați. Iar pentru ca friptura să se acopere cu crustă aspectuoasă, uscați-o neapărat cu prosoape de hârtie înainte de prăjire.

2. CEA MAI SUCULENTĂ CARNE

Carnea de pui și carnea slabă de porc trebuie prăjite destul de mult și pot fi cu ușurință uscate. Ca să evite acest lucru, bucătarii europeni recurg la un truc ingenios — înmuierea în saramură. Saramura se prepară foarte ușor: trebuie să adăugați ¼ pahar de sare și, dacă doriți, ½ pahar de zahăr într-un litru de apă. Apoi turnați soluția obținută peste carne, astfel încât fiecare bucățică să fie acoperită complet și dați totul la frigider.

Timpul de sărare depinde de greutatea produsului — o oră pentru un kg de carne, dar nu mai mult de 8 ore și nu mai puțin de 30 minute. Pe lângă aceasta, dacă este vorba de bucăți mici — spre exemplu, de pulpele de pui — atunci timpul de sărare se calculează în funcție de greutatea medie a unei bucăți. Înainte de preparare, nu uitați să îndepărtați resturile de sare de pe carne.

3. CONDIMENTELE AROMATE

Pentru ca condimentul, spre exemplu, piperul negru sau chimenul, să-și elibereze tot gustul în mâncare, trebuie neapărat să-l încălziți pe o tigaie uscată, după care să-l pisați. Cel mai bine ar fi să realizați această procedură într-un mojar de piatră — astfel nu veți pierde nicio picătură din aroma minunată a mirodeniei. Încercați să înlocuiți piperul negru măcinat cu boabe — zdrobiți-le, adăugați-le în mâncare și veți observa câte nuanțe noi va căpăta gustul obișnuit al acesteia.

4. COPTURILE PUFOASE

Ca să preparați un aluat ideal cu unt și ouă, trebuie să respectați doar o regulă simplă: lăsați aceste ingrediente la temperatura camerei peste noapte.

5. PREPARAREA PEȘTELUI CU CRUSTĂ CROCANTĂ

Pentru ca fileul de pește alb, pe care doriți să-l prăjiți pe grătar, să se acopere cu crustă apetisantă, ungeți-l cu puțină maioneză. Astfel, luați o pensulă pentru patiserie, înmuiați-i vârful în sos și aplicați-l prin câteva mișcări rapide pe pește. Apoi sărați peștele și așezați-l cu îndrăzneală pe grătar — crusta nemaipomenit de crocantă și subțire vă este garantată.

Și încă ceva: prăjiți peștele cu cât mai puține condimente sau, cel mai bine, doar cu sare și la sfârșitul preparării stropiți-l cu puțin suc de lămâie.

6. SUPĂ CREMĂ RAFINATĂ

Înainte de a începe fierberea supei cremă de legume, prăjiți separat toate legumele într-o tigaie cu ulei de floarea-soarelui și doar după aceasta adăugați apa sau supa de carne. Astfel se caramelizează zahărul din legume, se dezvăluie gustul lor și mâncarea devine mai gustoasă și mai aromată. Apropo, aceste lucruri sunt valabile și pentru tocănițele de legume.

7. CELE MAI GUSTOASE CLĂTITE

Indiferent de rețetă, întotdeauna adăugați 2 linguri de smântână calitativă în aluatul pentru clătite. Acest truc funcționează în toate cazurile, fără excepție: fie că gătiți clătite dulci sau sărate, ele ies mult mai gingașe, mai gustoase și nu se rup în timpul rulării.

8. ZAHĂRUL CA CONDIMENT

Zahărul poate fi folosit în calitate de condiment, exact ca și sarea. Adăugați neapărat un praf de zahăr în orice fel de mâncare, care conține roșii proaspete, conservate sau pastă de tomate — el va atenua puțin aciditatea lor naturală și va permite cu adevărat descoperirea gustului mâncării.

9. CEL MAI DIFICIL FEL DE MÂNCARE — OCHIURILE PERFECTE

Trei cele mai importante componente ale ochiurilor perfecte: tigaia cu pereți groși, untul și temperatura minimă. Încingeți puțin tigaia și puneți aproximativ ½ linguriță de unt pe ea — acesta trebuie să se topească lent, fără să sfârâie. Apoi spargeți ouăle pe tigaie și prăjiți-le pe parcursul a 4-5 minute. Sărați-le și puteți să le serviți.

10. SUPA CLARĂ DE CARNE

Supa clară de pui reprezintă baza pentru numeroase supe, sosuri și alte feluri de mâncare. Pentru ca supa să iasă transparentă, trebuie să utilizați un pui de carne și să-l fierbeți la foc foarte mic, fără capac, cel puțin 3 ore, strângând la timp chiar și cea mai mică spumă și nepermițând în niciun caz clocotirea. După 1.5 ore de fierbere puteți să adăugați în supă rădăcină de pătrunjel sau țelină, morcov și ceapă.

Iar rădăcinoasele folosite pentru prepararea supei din carne de vită sau miel pot fi „carbonizate”: tăiați-le în jumătate și puneți-le pe o tigaie uscată și încinsă până la formarea crustei negre, iar apoi adăugați-le în supă — acestea vor oferi supei un gust mai intens și mai multă culoare.

11. CRUSTA CROCANTĂ

Cele mai frecvente dificultăți din procesul de preparare a pâinii de casă se referă la crusta acesteia: fie aceasta este prea palidă, fie propriu-zis se transformă în piatră. Soluționarea problemei respective este foarte simplă: puneți un vas cu puțină apă în cuptor. Aburii își vor îndeplini rolul — crusta va deveni frumoasă, crocantă și destul de moale.

12. PRĂJIREA CORECTĂ A CEPEI

Încingeți tigaia pe foc mediu. După ce se va încinge, puneți untul și uleiul pe ea. Apoi adăugați ceapa tăiată și sarea. Sarea va îndeplini câteva roluri în același timp: va înlătura mirosul neplăcut, va permite cepei să se prăjească mai repede și să se caramelizeze, oferindu-i o aromă dulcie. Puteți prăji ceapa doar în unt, iar pentru ca el să nu se întunece în timpul încingerii, înlocuiți-l cu ghee (unt clarificat).

13. NU VĂ TEMEȚI DE USTUROI

Mulți oameni se „tem” de usturoi, deoarece mirosul, care persistă în gură după ce este consumat, poate să distrugă atât o întâlnire de afaceri, cât și una romantică. Dacă vă place această legumă, nu vă fie frică că veți speria persoana, cu care trebuie să vă întâlniți, ci pur și simplu ungeți farfuria cu usturoi: aroma lui va fi transmisă mâncării, iar dumneavoastră veți putea evita mirosul urât.

14. SPUNEȚI „NU!” TIGĂILOR CU ACOPERIRE ANTIADERENTĂ

Ați observat că pe majoritatea tigăilor moderne este dificil de pregătit ceva cu crustă într-adevăr crocantă? Vinovată este acoperirea antiaderentă a acestora. Utilizați asemenea tigăi doar pentru prepararea ochiurilor, omletei și clătitelor. Iar dacă doriți să pregătiți pește, carne sau cartofi cu crustă apetisantă, cel mai bine ar fi să cumpărați o tigaie fără acoperire antiaderentă și, după cum se spune, veți simți diferența.

Gătiți cu multă plăcere!

loading...