Roșii uscate (rețetă italiană)!

Roșiile sunt utilizate pretutindeni, în toate țările lumii. Ele sunt consumate în stare proaspătă și sunt adăugate practic în toate felurile de mâncare: sosuri, supe, tocane și chiar și în copturi. Ele sunt umplute, coapte, înnăbușite și uscate!

Datorită gustului lor intens, minunatele roșii uscate ne amintesc de savoarea verii. Fiecare gospodină trebuie să știe să le pregătească! Varianta clasică de roșii uscate se prepară cu usturoi și ierburi. Dar gurmanzii experimentează și adaugă brânzeturi, lămâie, busuioc în ele.

Roșiile uscate în condiții casnice nu sunt mai prejos decât cele din comerț. În loc să le uscați la soare (la 40-45°C — uscarea durează 10-14 zile), sub tifon, puteți să le pregătiți în cuptor. Oricum este necesar să începeți prepararea cu uscarea în cuptor, iar apoi, dacă aveți un balcon sau o verandă călduroasă, puteți să continuați procesul în aer liber. Astfel se reduce semnificativ riscul de oxidare a roșiilor. De asemenea, puteți să folosiți un deshidrator pentru legume și fructe.

INGREDIENTE:

-5 kg de roșii cărnoase, coapte (prunișoare);

-o căpățână de usturoi;

-600 ml de ulei de măsline (presat la rece);

-o lingură de sare;

-2 linguri de zahăr;

-o linguriță cu vârf de cimbru uscat;

-o linguriță cu vârf de rozmarin uscat;

-2 lingurițe cu vârf de busuioc uscat.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați roșiile. Tăiați-le în jumătăți și îndepărtați-le cotoarele.

Soiurile italiene de roșii au pulpa foarte groasă și puține semințe. De aceea, bucătarii italieni îndepărtează semințele roșiilor înainte de uscare. Noi nu vă recomandăm să procedați în acest fel, deoarece după uscarea roșiilor noastre vor rămâne doar cojile lor.

2.Puneți jumătățile de roșie pe prosoape curate de bucătărie (din bumbac, fără miros de detergent și cu suprafață mare de absorbție), așezându-le cu secțiunile în jos. Lăsați-le să se usuce pe parcursul a 2 ore (prosoapele vor absorbi o parte din umiditatea lor).

3.Așezați jumătățile de roșie pe tăvi tapetate cu hârtie de copt, unse cu puțin ulei de floarea-soarelui, așezându-le cu secțiunile în sus.

4.Amestecați zahărul și sarea. Presărați fiecare jumătate de roșie cu câte 1-2 prafuri din compoziția respectivă.

Zahărul va oferi mai multă dulceață roșiilor, iar sarea va contribui la eliminarea mai rapidă a lichidului din ele și va preveni înmulțirea bacteriilor patogene.

5.Introduceți tăvile în cuptorul preîncălzit până la 50-60°C. Ca să evitați creșterea excesivă a temperaturii și să favorizați eliminarea umidității din roșii, puneți o lingură de lemn între cuptor și ușa lui (astfel ea va rămâne puțin întredeschisă).

6.Uscați roșiile pe parcursul a 7-12 ore. Ele trebuie să înceteze să elimine lichid, dar să fie încă elastice, să nu se rupă. O dată la 2 ore schimbați locul tăvilor, deoarece temperaturile din părțile superioară și inferioară ale cuptorului sunt diferite.

De asemenea, abordați individual uscarea fiecărei jumătăți de roșie, pentru că dimensiunile lor sunt diferite și, corespunzător, ele se pot usca mai lent sau mai rapid.

7.Așa arată roșiile peste 3 ore:

8.Și după 6 ore de uscare:

9.După ce aproape toate roșiile vor fi uscate, încălziți uleiul de măsline până la 50°C. Adăugați busuiocul, cimbrul și oregano în el. Amestecați.

10.Acoperiți uleiul aromat cu un capac și lăsați-l să se infuzeze până când toate roșiile vor fi uscate.

11.Adăugați câțiva căței de usturoi, tăiați în feliuțe, pe fundul unui borcan sterilizat. Apoi așezați compact roșiile uscate în el, umplând aproximativ 80% din volumul lui.

12.Amestecați uleiul aromat și turnați-l peste roșii, astfel încât să le acoperiți complet. Scuturați bine borcanul (puteți să-l acoperiți cu capacul sterilizat în timpul acestui proces), pentru ca roșiile să se așeze mai compact și să iasă bulele de aer dintre ele.

13.După aceasta umpleți complet borcanul cu uleiul rămas și închideți-l ermetic cu capacul sterilizat.

14.Lăsați roșiile uscate în ulei la temperatura camerei pentru 2 săptămâni. După aceasta puteți să le gustați sau să le puneți în cămară sau frigider. Ele se păstrează excelent pe parcursul unui an.

Rețeta roșiilor uscate este destul de simplă, dar, în același timp, laborioasă. De aceea, acest tip de gustare este considerat delicatesă și se servește ca fel individual de mâncare sau se adaugă ca ingredient deosebit în pizza, paste și diverse salate. Copturile cu roșii uscate (pâine, plăcinte, focaccia) sunt delicioase și neobișnuite.

Trebuie să știți că bucătarii italieni se împart în 2 grupuri: unii decojesc roșiile înainte de uscare, iar alții le lasă ca atare. Nu știm, care dintre ei au dreptate. Noi preferăm să le lăsăm ca atare!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New