Ruladă „împletită” cu mere și stafide — aspectuoasă și delicioasă! - Retete-Usoare.eu

Ruladă „împletită” cu mere și stafide — aspectuoasă și delicioasă!

Aluatul dospit este un produs capricios, care, pentru a fi preparat, necesită o anumită experiență și, cel mai important, dragoste, atenție și timp.

Vrem să vă dăm câteva sfaturi. În primul rând, nu vă grăbiți! Aluatul nu iubește graba. Nu uitați de faptul că aluatul adoră mâinile: cu cât îl veți frământa mai mult, cu atât va fi mai bun (fără să exagerați). Utilizați neapărat proporțiile și temperaturile necesare.

Astăzi am pregătit o prăjitură, care poate decora orice masă festivă. Umplutura ei poate fi diversă și ajustată după propriul dumneavoastră gust: dulce, cu carne, pește, legume. Modelarea (împletirea) acestei rulade este un proces foarte plăcut și simplu (chiar dacă pare complicat la prima vedere). Încercați să o pregătiți! Suntem siguri că veți reuși!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-700 g de făină;
-aproximativ un pahar de lapte( 250 ml );
-10 g de drojdie uscată;
-un plic de vanilină;
-2 ouă;
-100 g de unt;
-o lingură de zahăr;
-un praf de sare.

Pentru umplutură:

-2-3 mere verzi;
-100 g de stafide.

Pentru sirop:

-150 ml de apă;
-aproximativ 3 linguri de zahăr.

Pentru uns:

-un gălbenuș de ou;
-o lingură de lapte.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: dizolvați drojdia uscată și o lingură de zahăr în laptele cald. Adăugați 2 linguri de făină cernută și amestecați foarte bine. Apoi acoperiți plămădeala și puneți-o într-un loc cald pentru 20 minute.
2.Topiți untul și lăsați-l să se răcească puțin.
3.Cerneți făina și combinați-o cu zahărul rămas (puteți să-i ajustați cantitatea după propriul dumneavoastră gust), vanilina și un praf de sare. Amestecați-le foarte bine.
4.Amestecați toate componentele aluatului: plămădeala, untul topit, ouăle și ingredientele uscate. Frământați un aluat elastic.
5.Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l să dospească pe parcursul a 1.5 ore, într-un loc cald. Între timp este necesar să-l mai frământați o dată. Aluatul trebuie să-și mărească volumul.
6.Pregătiți umplutura: curățați merele de coajă și semințe. Tăiați-le în bucățele. Pregătiți siropul de zahăr și adăugați merele în el. Fierbeți-le pe parcursul a 10 minute. Apoi combinați merele caramelizate cu stafidele.
7.Divizați aluatul în 2 bucăți: una trebuie să fie de două ori mai mare decât cealaltă.
8.Întindeți bucata mică de aluat într-o foaie dreptunghiulară și așezați umplutura în mijlocul ei. Lipiți-i marginile, obținând astfel o ruladă.

9.Presărați suprafața de lucru cu făină și așezați bucata mare de aluat pe ea. Întindeți-o cu sucitorul într-o foaie mare, de formă ovală și grosimea de 3-4 mm. Puneți rulada în mijlocul ei.

10.Tăiați marginile libere ale foii inferioare de aluat în fâșii cu lățimea de aproximativ 8 mm, sub un unghi de 45°.

11.Tăiați partea inutilă de aluat de la baza foii ovale, de unde veți începe împletirea fâșiilor, lăsând doar „limbuța”, pe care trebuie să o îndoiți peste ruladă (priviți imaginile de mai jos).

12.Începeți împletirea fâșiilor de aluat, mimând șablonul de șah: peste și sub, folosind alternant fâșiile de pe ambele părți.

13.Bateți gălbenușul de ou cu o lingură de lapte și ungeți rulada cu amestecul obținut. Apoi lăsați-o să se odihnească timp de 20 minute.
14.Coaceți-o timp de 30-35 minute la 190°C.

Câteva menționări:

-Ajustați cantitatea de făină. Noi am avut nevoie de 700 g de făină în total — cu tot cu presărarea suprafeței de lucru și a aluatului în timpul întinderii lui.
-Puteți să utilizați orice tip de umplutură.
-Puteți să măriți cantitatea de zahăr atât din aluat, cât și din umplutură.
-Înainte de a începe modelarea aluatului, trebuie să-l frământați puțin.
-Dacă umplutura nu este suficientă, măriți cantitatea ingredientelor cu încă o jumătate de porție.
-Cei care adoră umplutura mai mult decât aluatul, pot să folosească un singur strat de aluat, așezând umplutura direct pe foaia, a cărei fâșii le veți împleti. Dar, în asemenea caz, umplutura nu trebuie să se „scurgă”, deoarece rulada se va deforma.
-Nu trebuie să împletiți foarte compact fâșiile de aluat.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

loading...