Se spală nucile înainte de a fi consumate?!

Puțin probabil ca nucile în coajă să fie stropite cu oarecare chimicale (poate doar cele obișnuite: am auzit că uneori le albesc cu ceva). De aceea, credem că este suficient să le spălați bine cu apă, ca să îndepărtați praful de pe ele: astfel acesta nu va ajunge pe miez după spargere. Dacă aveți puține nuci, puneți-le pe o strecurătoare și țineți-le sub jetul de apă, amestecându-le cu mâinile. Dacă numărul nucilor este mare, atunci puteți să le puneți într-o cratiță, să le acoperiți cu apă și să le amestecați bine. Apoi scurgeți lichidul din cratiță, înlocuiți-l cu apă curată și repetați procedura de spălare. Scoateți nucile din apă și ștergeți-le cu un prosop curat de bucătărie sau lăsați-le să se usuce de sine stătător.

În cazul, în care coaja nucilor nu este acoperită numai cu praf, ci se văd urme de murdărie pe ea (ca exemplu, am întâlnit asemenea situații la nucile obișnuite), folosiți un burete curat, trecând cu partea lui abrazivă pe fiecare nucă.

Iar nucile curățate se spală în felul următor: puneți-le pe o strecurătoare, spălați-le sub jetul de apă de la robinet, după care clătiți-le cu apă potabilă. Această procedură este potrivită, atunci când nucile se vând în pungi sigilate și producătorul lor este de încredere. Iar dacă ele sunt cumpărate vrac, de la piață, cel mai bine ar fi să le acoperiți și cu apă clocotită, lăsându-le să se opărească măcar 5-10 secunde, ca să distrugeți microbii de pe suprafața lor.

Dacă planificați să înmuiați ulterior nucile și să realizați acest lucru cu bicarbonat de sodiu, atunci nu este obligatoriu să le opăriți cu apă clocotită, deoarece mediul alcalin este oricum dăunător pentru paraziți și ouăle lor, precum și pentru multe virusuri și bacterii.

Iar dacă nucile au gust de chimicale (acest lucru este deseori valabil pentru caju și semințele curățate de pin — spălarea lor simplă nu este eficientă), atunci țineți-le timp de 30-60 minute în apă la temperatura camerei sau pe parcursul a 10 minute în apă fierbinte: suprafața miezului se va înmuia și substanțele chimice vor fi eliminate. Apoi scurgeți apa de pe nuci, spălați-le încă o dată cu apă potabilă și puteți să le serviți. Gustul de chimicale dispare.

Bineînțeles, după spălare nucile își pierd parțial textura crocantă, pe care mulți dintre noi o adoră. De aceea, ele pot fi uscate în cuptor sau în deshidrator.

Aveți grijă de dumneavoastră!