Secretele cultivării ardeilor dulci — pentru obținerea unei recolte bogate de ardei mari!

Astăzi vă vom povesti secretele cultivării ardeilor dulci, care vă vor permite să obțineți o recoltă uriașă de ardei giganți. Cultivarea ardeilor în grădină sau seră nu este o ocupație simplă și trebuie să știți când și cum să aplicați anumite măsuri și să îndepliniți sarcinile agrotehnice.

1. ALEGEREA SEMINȚELOR

Cumpărați semințele de ardei de la producători verificați. Nu le luați pe cele mai ieftine! De asemenea, citiți toate informațiile de pe ambalaj și asigurați-vă că ardeii soiurilor respective sunt cărnoși (cu pereții groși), suculenți și gustoși.

2. PLANTAREA CORECTĂ

Înainte de plantare semințele de ardei trebuie înmuiate, deoarece ele germinează mai greu. Am testat mai multe soluții pentru înmuierea lor și cel mai bun rezultat a fost obținut cu ajutorul peroxidului de hidrogen: înmuiați semințele în apa oxigenată pe parcursul a 4 ore, după care semănați-le. Primii lăstari apar peste 5-7 zile.

3. FERTILIZAREA CORECTĂ A RĂSADURILOR DE ARDEI

Când răsadurile prezintă 4 frunze dezvoltate, fertilizați-le cu humat de potasiu, pregătind soluția după instrucțiunile indicate pe ambalaj. Este suficientă o singură fertilizare! Drept rezultat, plantele tinere încep să crească repede, dezvoltându-și masa vegetativă și devenind puternice.

4. REPLANTAREA LA TIMP A RĂSADURILOR DE ARDEI

Cel mai bine ar fi să cultivați ardeii în seră sau solariu, deoarece obținerea unei recolte abundente în grădină este destul de dificilă, datorită numărului mari de dăunători și condițiilor neprielnice (ardeii iubesc foarte mult căldura și umezeala).

Dar, indiferent de locul de cultivare, răsadurile de ardei trebuie transplantate la timp. Perioada optimă de replantare este atunci când temperaturile nocturne se mențin între 10-12°C. Înainte de aceasta trebuie să căliți răsadurile: scoateți-le afară pe timpul zilei, ca să se obișnuiască cu temperatura mediului, umbrindu-le neapărat (puneți-le la umbra unui copac sau folosiți plasa de umbrire).

5. TEMPERATURA OPTIMĂ ȘI IRIGAREA CORESPUNZĂTOARE

Ardeii iubesc apa, precum castraveții. Udați-i cu multă apă caldă: câte 2-4 litri de apă pentru fiecare tufă (în funcție de temperatura aerului), dacă nu folosiți irigarea prin picurare. Dacă afară este foarte cald, atunci udați tufele de ardei de 2 ori pe zi: câte 2.5 litri de apă stătută la fiecare tufă dimineața și seara.

6. FERTILIZĂRILE

La începutul creșterii ardeii trebuie neapărat fertilizați cu îngrășăminte bogate în azot. Cele mai potrivite sunt îngrășămintele organice: bălegarul fermentat, infuzia de urzici sau buruieni. Această fertilizare trebuie realizată după replantarea răsadurilor în seră, solariu sau grădină.

Următoarea fertilizare se face peste o lună. Puteți să folosiți iarăși îngrășământul bogat în azot sau să treceți la humatul de potasiu (el este mai echilibrat, conține multe micro- și macroelemente, care contribuie la dezvoltarea unei recolte mari).

Două fertilizări (cu excepția celei aplicate la răsaduri) sunt suficiente pentru obținerea unei recolte bogate.

7. COPILIREA ȘI CIUPIREA FRUNZELOR

Îndepărtarea frunzelor din partea inferioară a tufelor de ardei permite ventilarea lor corespunzătoare, care contribuie la evitarea îmbolnăvirii lor și prevenirea invaziilor de dăunători.

Copilirea asigură dezvoltarea ardeilor mari, cărnoși și suculenți, precum și coacerea lor la timp.

8. LEGAREA TUFELOR DE ARDEI

Ca să obțineți o recoltă mare de ardei, trebuie să legați corect tufele lor. Altfel ele se lasă sub greutatea fructelor și se pot rupe.

Spor la grădinărit!

New