Sigur nu ați gustat o asemenea prăjitură! Poate înlocui orice tort! O rețetă simplă!

Prăjitura cu iaurt și prune uscate este neobișnuită, foarte fină și gustoasă! Combinația ingredientelor ei este perfectă! Se prepară ușor și rapid. Poate înlocui orice desert pentru masa festivă!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-170 g de făină;

-30 g de pudră de cacao;

-130 g de unt;

-80 g de zahăr pudră;

-3 gălbenușuri medii (50 g);

-½ linguriță de praf de copt;

-un praf de sare;

-20 g de nuci prăjite și mărunțite (opțional).

Toate ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci!

Pentru compoziția de iaurt și prune uscate:

-400 g de iaurt grecesc (puteți să-l înlocuiți cu smântână fermentată);

-150 g de prune uscate;

-30 g de amidon de porumb;

-3 albușuri medii (100 g);

-140 g de zahăr;

-un praf de sare;

-8 g de zahăr vanilat.

Toate ingredientele pentru această compoziție trebuie să fie reci!

Noi am pregătit prăjitura într-o tavă pătrată, cu dimensiunile de 23 x 23 cm. De asemenea, poate fi folosită o tavă rotundă, cu diametrul de 22-24 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: cerneți făina împreună cu praful de copt și pudra de cacao într-un bol adânc. Adăugați un praf de sare, zahărul pudră și nucile mărunțite. Amestecați.

2.Adăugați untul rece, tăiat în bucățele. Amestecați rapid cu mâinile, ca să obțineți un aluat nisipos.

3.Transferați ¼ din aluatul nisipos într-un alt bol. Dați-l la frigider, deoarece veți avea nevoie de el mai târziu.

4.Adăugați gălbenușurile în mijlocul aluatului rămas. Inițial amestecați cu lingura, iar apoi frământați aluatul cu mâinile. Străduiți-vă să nu-l frământați îndelung, ci doar până va deveni omogen, ca să obțineți un blat fraged. Aluatul trebuie să fie neted, moale și ușor lipicios.

5.Presărați aluatul cu puțină făină, ca să nu se lipească de mâini. Răspândiți-l cu mâinile pe fundul tăvii tapetate cu hârtie de copt, astfel încât să obțineți un blat uniform.

6.Dați blatul la frigider, cât timp pregătiți compoziția de iaurt și prune uscate.

7.Pregătiți compoziția de iaurt și prune uscate: spălați și uscați prunele uscate cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Dacă sunt foarte deshidratate, acoperiți-le în prealabil cu apă fierbinte și lăsați-le să se înmoaie pe parcursul a 10-15 minute.

8.Puneți prunele uscate și 1/3 din iaurtul grecesc în vasul de la blender. Pasați-le foarte bine. Nu este obligatoriu să le pasați până la omogenizare: puteți să lăsați bucățele de prune uscate în compoziție.

Dacă nu aveți blender, pur și simplu tăiați foarte mărunt prunele uscate.

9.Puneți compoziția pasată într-un bol adânc. Adăugați iaurtul rămas și amidonul de porumb. Amestecați cu telul până la omogenizare.

10.Bateți albușurile cu un praf de sare pe parcursul a 60 secunde, până vor deveni spumoase. Apoi încorporați treptat zahărul tos combinat cu zahărul vanilat în ele și continuați mixarea timp de 4-5 minute, până la apariția vârfurilor medii.

11.Încorporați treptat (în 3 etape) spuma de albușuri în compoziția de iaurt și prune uscate. Amestecați cu telul, realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus.

12.Transferați compoziția de iaurt și prune uscate în tavă. Răspândiți-o uniform.

13.Presărați aluatul nisipos, pe care l-ați pus deoparte, pe suprafața ei. Răspândiți-l uniform și presați-l ușor cu lingura.

14.Coaceți prăjitura timp de aproximativ 40 minute în cuptorul preîncălzit până la 170°C‌. Ea trebuie să-și mărească puțin volumul în timpul coacerii. Verificați dacă este gata prin apăsarea cu degetul în mijlocul ei: ea trebuie să fie elastică și nu trebuie să permită formarea ușoară a unei depresiuni.

15.Lăsați prăjitura să se răcească pe parcursul a 20 minute în tavă, după care scoateți-o din ea și așteptați până se va răci complet. În timpul răcii ea se lasă puțin.

16.Dacă doriți, puteți să o presărați cu zahăr pudră.

17.Uniformizați marginile prăjiturii și tăiați-o în bucăți.

18.Serviți prăjitura cu multă plăcere! Este moderat de dulce și foarte fină. Datorită nucilor și aluatului nisipos de pe suprafața ei, apar mai multe texturi, care îi oferă un farmec aparte.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!