Soluție pentru fertilizarea și ocrotirea verzei de dăunători!

După ce plantați răsadurile de varză în grădină, trebuie să le protejați de boli și dăunători. Soluția preparată din zer, iod și săpun de rufe reprezintă un îngrășământ minunat și un agent protector eficient. Ea contribuie la combaterea insectelor dăunătoare, precum afidele, acarienii, tripșii și puricii cruciferelor.

Zerul este bogat în micro- și macroelemente folositoare și necesare plantelor (calciu, potasiu, fosfor etc.). Iodul este un antiseptic minunat și contribuie la prevenirea dezvoltării agenților micotici patogeni. De asemenea, el reprezintă un microelement important, care determină formarea mai rapidă a căpățânilor de varză. Săpunul de rufe este folosit de mult timp pentru protejarea plantelor de boli, dăunători și reprezintă un aderent bun, care permite lipirea soluției de frunze și tulpini. 

După ce veți stropi varza cu această soluție, ea va începe să se dezvolte rapid și sănătos. Pe suprafața frunzelor ei se va forma o peliculă subțire, care le va proteja de multitudinea de insecte dăunătoare. Puteți să o folosiți pentru fertilizarea tuturor soiurilor de varză: broccoli, conopidă, varză albă, varză chinezească etc.

AVEȚI NEVOIE DE:

-500 ml de zer;

-o lingură de săpun lichid de rufe (dacă folosiți săpun solid, dați-l prin răzătoarea mică și dizolvați-l într-o cantitate mică de apă);

-10 picături de iod;

-5 litri de apă.

MOD DE LUCRU:

1.Turnați zerul într-un recipient dotat cu pulverizator.

2.Adăugați săpunul de rufe.

3.Adăugați iodul.

4.Adăugați apa.

5.Agitați bine soluția rezultată.

6.Stropiți varza cu ea, folosind pulverizatorul.

7.Acest îngrășământ se aplică o dată la 7-10 zile sau după ploaie, deoarece aceasta îl spală de pe suprafața frunzelor. Realizați procedura respectivă dis-de-dimineață, pe înserate sau pe vreme posomorâtă, fără vânt.

Începeți să folosiți această soluție îndată după plantarea răsadurilor în grădină — în scop profilactic (nu doar atunci, când ați observat deja dezvoltarea bolilor sau invazia de insecte dăunătoare).

Spor la grădinărit!