Soluții pentru protejarea verzei de dăunători!

Varza cultivată în grădină necesită îngrijiri regulate și ocrotire de dăunători. Din momentul plantării în aer liber răsadurile pot fi atacate de puricii cruciferelor, limacși, melci, molia verzei și alte tipuri de fluturi și molii. Ca să combatem acești dăunători, noi folosim compuși simpli, naturali și eficienți: amoniacul, piperul negru măcinat și boia de ardei iute, cenușa de lemn, bicarbonatul de sodiu, muștarul și chiar și pudra mentolată pentru albirea dinților. 

De asemenea, amoniacul și cenușa de lemn sunt îngrășăminte excelente pentru varza aflată în dezvoltare (surse de azot și potasiu).

Această metodă de combatere a dăunătorilor este potrivită pentru toate cruciferele: varză albă, varză roșie, conopidă, broccoli etc.

AVEȚI NEVOIE DE:

-cenușă de lemn;

-bicarbonat de sodiu;

-piper negru măcinat și/sau boia de ardei iute;

-amoniac 10%;

-apă stătută;

-pudră mentolată pentru albirea dinților;

-pudră de muștar.

MOD DE LUCRU:

1.Ocrotirea verzei trebuie începută odată cu plantarea răsadurilor în grădină. Adăugați câte o lingură de cenușă de lemn în fiecare groapă de plantare. De asemenea, presărați bicarbonat de sodiu combinat cu boia de ardei iute (o linguriță plină de boia de ardei iute la 200 g de bicarbonat de sodiu) în jurul răsadurilor deja plantate.

Bicarbonatul de sodiu și cenușa de lemn alcalinizează solul și previn contaminarea culturilor cu hernia rădăcinilor de varză (această afecțiune este cauzată de anumite ciuperci, care cel mai frecvent se găsesc în solurile acide).

Ardeiul iute combate mulți dăunători și împiedică depunerea ouălor în apropierea verzei.

2.După ce răsadurile se adaptează la noul mediu de viață, folosiți amoniacul ca repelent și îngrășământ bogat în azot. Dizolvați 1-2 linguri de amoniac 10% în 10 litri de apă stătută (o lingură — pentru fertilizarea culturilor, 2 linguri — dacă ați observat apariția găurilor sau dăunătorilor pe frunzele verzei) și, după ce ați udat solul din jurul verzei cu apă curată, stropiți-o cu soluția obținută (direct pe frunze). De asemenea, trebuie să turnați câte puțină soluție la baza fiecărei plante.

Amoniacul combate limacșii, puricii cruciferelor, molia verzei, musculița albă a verzei, diverși fluturi etc.

Prima fertilizare de acest fel se realizează peste 10 zile de la plantarea răsadurilor în grădină. Următoarea fertilizare poate fi aplicată peste minim 10-14 zile de la ultima tratare sau fertilizare.

3.În intervalele dintre prelucrările cu amoniac puteți să folosiți alte substanțe protectoare, care se presară în jurul rădăcinilor și pe frunzele verzei: 

-pudra de muștar (combate excelent limacșii, melcii, afidele, omizile și nematodele);

-pudra mentolată pentru albirea dinților (dăunătorii nu suportă aroma intensă și persistentă a acestui compus);

-piperul negru măcinat și boia de ardei iute (separate sau combinate în proporție de 1:1): combat musculița albă a verzei, molia verzei, limacșii și melcii;

-cenușa de lemn (noi o folosim pe parcursul întregului sezon de grădinărit): ea combate excelent puricii cruciferelor și afidele.

Toate aceste substanțe pot fi folosite separat, dar noi preferăm să le amestecăm: 2 kg de cenușă cernută, 50 g de pudră mentolată pentru albirea dinților, o lingură de pudră de muștar, o lingură de boia de ardei iute și o lingură de piper negru măcinat. 

După fiecare irigare (o dată pe săptămână) sau ploaie noi presărăm câte o lingură de amestec în jurul tulpinii și câte o lingură din el pe frunzele fiecărei verze (această procedură trebuie realizată pe vreme liniștită, fără vânt).

După ce vor începe să se formeze căpățânile, străduiți-vă să nu mai presărați nimic în mijlocul plantelor: aplicați amestecul condimentat doar pe solul din jurul lor și pe frunzele marginale.

Spor la grădinărit!

New