Sos bolognese – un autentic ragu, perfect pentru paste sau lasagna! - Retete-Usoare.eu

Sos bolognese – un autentic ragu, perfect pentru paste sau lasagna!

Acest sos originar din orașul Bologna se numește ragout și face parte din renumitele rețete franceze. Există o mulțime de variante de a-l pregăti, dar ne-am propus să vă prezentăm rețeta autentică din Bologna. Acest sos este perfect pentru paste sau lasagna.

INGREDIENTE:

-1 tulpină de țelină;

-1 morcov;

-1 ceapă;

-100 gr de pancetta sau bacon de calitate;

-300 gr de cârnați de calitate;

-500 gr carne tocată de vită;

-2 foi de dafin – opțional;

-3 pahare sos de roșii (aproximativ 750 gr);

-2 linguri pastă de tomate;

-2 pahare de lapte (500 ml);

-½ pahar de vin roșu (sau alb sec);

-2 linguri ulei de măsline;

-sare;

-piper proaspăt măcinat.

MOD DE PREPARARE:

1.Curățați și tăiați ceapa bucăți mici. Tăiați cuburi mici morcovul curățat de coajă și tulpina de țelină spălată. Amestecați legumele într-un vas.

2.Tăiați pancetta bucăți mici. Le rumeniți în tigaia cu ulei de măsline, apoi adăugați amestecul de ceapă, morcov și țelină. Căliți compoziția timp de câteva secunde, apoi faceți focul mic și gătiți, până legumele se rumenesc.

3.Adăugați cârnații mărunțiți, apoi carnea tocată. Prăjiți carnea, amestecând periodic, apoi stingeți totul cu vin și țineți pe foc până se evaporă alcoolul.

4.Turnați laptele și așteptați până va fi absorbit de celelalte ingrediente.

5.Adăugați sosul de roșii, foile de dafin, sare și piper proaspăt măcinat.

6.Acoperiți cu un capac și lăsați ragout-ul să fiarbă la foc foarte mic timp de 2-3 ore. Dacă se adună ulei la suprafață, îl înlăturați cu o lingură. Când este gata, gustați și dacă este necesar mai adăugați sare și piper, îndepărtați foile de dafin și păstrați sosul la cald, dacă intenționați să-l folosiți imediat.

7.În caz că doriți să-l conservați, atunci îl lăsați să se răcească complet, îl puneți într-un borcan închis ermetic și îl puteți păstra la frigider timp de 4 zile.

Sosul bolognese poate fi preparat de cu seară pentru a doua zi, atunci va fi și mai gustos. Se poate și congela, dacă îl porționați în pungi pentru congelare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

loading...