Sos de caramel cu lapte. Se prepară rapid și iese de fiecare dată!

Sosul de caramel cu lapte reprezintă o variantă mai ieftină, care nu necesită utilizarea smântânii dulci. Rețeta lui simplă și rapidă vă va scoate întotdeauna din încurcătură, deoarece ingredientele necesare sunt mereu la îndemână. El poate înlocui excelent sosul clasic de caramel, iar simplitatea preparării lui îi va bucura pe cofetarii începători. Sosul de caramel poate fi adăugat în multe deserturi și poate fi servit cu clătite, papanași sau alte delicii dulci.

INGREDIENTE:

-o linguriță de făină;

-100 g de zahăr;

-30 g de unt;

-120 ml de lapte.

MOD DE PREPARARE:

1.Prăjiți făina pe o tigaie pusă pe foc moderat până va deveni aurie. Aveți grijă să nu o ardeți, ca să nu obțineți un sos amărui.

2.Adăugați zahărul. Amestecați.

3.Adăugați untul. Amestecând continuu, topiți untul și zahărul pe foc moderat. Dacă zahărul se topește prea lent și formează cocoloașe, puteți să măriți focul, dar aveți grijă să nu ardeți caramelul, ca să nu iasă amar. El va căpăta o nuanță maronie.

4.Între timp aduceți laptele până la punctul de fierbere. După ce zahărul se va topi complet, adăugați treptat laptele fierbinte în caramel, amestecând continuu și având grijă să nu vă frigeți (din cauza diferenței de temperatură dintre cele 2 componente, caramelul va clocoti intens — puteți să reduceți puțin focul, dar să nu-l stingeți).

5.După ce veți încorpora tot laptele în caramel, țineți sosul pe foc pe parcursul a încă 15-20 secunde. Apoi turnați-l într-un bol. El este destul de lichid, cât este fierbinte, dar se îngroașă pe măsura răcirii.

6.Lăsați sosul de caramel să se răcească până la temperatura camerei, după care acoperiți-l cu un capac sau cu folie alimentară și puneți-l deoparte pentru câteva ore. Apoi puteți să-l utilizați!

7.Păstrați sosul de caramel într-un recipient închis ermetic: timp de 2-3 zile la temperatura camerei sau 1-2 săptămâni la frigider.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!