Știuca umplută — o delicatesă demnă de mesele împărătești! - Retete-Usoare.eu

Știuca umplută — o delicatesă demnă de mesele împărătești!

Știuca umplută este un deliciu regal, care demult a început să fie considerat simbolul meselor festive. Exact ca și multe alte obiceiuri, tradiția preparării știucii umplute de sărbători este treptat uitată. Însă de câte ori își amintesc de acest fel de mâncare și îl pregătesc, rudele și bucătarii noștri apropiați sunt plini de entuziasm.

Haideți să vedem cum se prepară unul dintre cele mai minunate feluri de mâncare din pește — știuca umplută!

Esența preparării acestei delicatese se rezumă la faptul că pielea peștelui trebuie scoasă cu grijă de pe fileuri, astfel încât să rezultă un „ciorap” întreg, care se umple apoi cu carnea mărunțită de pește, combinată cu câteva ingrediente suplimentare. Și anume acest proces de scoatere a pielii îi oprește pe mulți bucătari neexperimentați în acest domeniu, care se îngrijorează că nu vor reuși să realizeze acest proces așa cum se cuvine și, drept rezultat, tot felul de mâncare va fi ruinat.

Noi vă îndemnăm: nu trebuie să vă temeți! Respectând pașii descriși în această rețetă, toți vor putea pregăti o frumoasă și delicioasă știucă umplută!

INGREDIENTE:

-o știucă de dimensiuni potrivite (cât să încapă în tava de copt);

Pentru umplutura pregătită de noi:

-100 g de slănină proaspătă/sărată de porc;
-1-2 cepe;
-un ou;
-piper negru măcinat — după gust;
-sare — după gust.

Alte variante de umplutură:

Cu ciuperci: 250 g de ciuperci Champignon, 150 ml de lapte; 3 felii de franzelă, un morcov, o ceapă, 2 linguri de unt/ulei, un ou, sare și piper negru măcinat.
Cu orez: 200 ml de lapte, 150 g de ceapă, 100 g de pâine albă, un ou, 2 linguri de orez fiert, verdeață, sare și piper negru măcinat.
Cu cartofi: piure de cartofi sau cartofi cruzi (tăiați în cubulețe) amestecați cu ceapă prăjită și fileurile tocate de pește.
Asortată: 300 g de ciuperci, 50 g de orez, 50 g de unt, o ceapă, un morcov, o cutie de surimi, suc de lămâie, verdeață proaspătă, sare și piper negru măcinat.

MOD DE PREPARARE:

1.Dacă veți utiliza un pește congelat, lăsați-l să se dezghețe complet.
2.Curățați solzii peștelui cu ajutorul unui cuțit. Spălați-l foarte bine, după care tăiați-i cu grijă capul. Îndepărtați-i branhiile și spălați-l foarte bine, înlăturând toate impuritățile.
3.Apoi trebuie să separați pielea de fileuri, astfel încât să obțineți un „ciorap” — ea trebuie să rămână integră, fără să fie lezată. Astfel, separați-o puțin la margine cu cuțitul, după care desfaceți-o atent cu mâinile — nu trebuie să trageți tare de ea. Dacă este necesar, mai bine tăiați carnea cu cuțitul, pentru ca pielea să rămână integră. Separați-o cu grijă deosebită în zona aripioarelor. Puteți scoate pielea cu bucăți mari de carne pe ea — acestea pot fi tăiate ulterior cu cuțitul. Principala sarcină este menținerea integrității pielii.

4.Tăiați coloana vertebrală a știucii în apropiere de coadă.
5.Îndepărtați oasele peștelui. Tăiați carnea rămasă pe piele (dacă aceasta există).

6.Treceți fileurile de știucă prin mașina de tocat carne (de două ori).
7.Treceți ceapa și slănina prin mașina de tocat carne (o singură dată).
8.Combinați carnea de pește, ceapa, slănina și oul crud. Asezonați umplutura cu sare, piper negru măcinat și alte condimente după gust. Amestecați-o până la omogenizare.

9.Ținând „ciorapul” din piele de știucă în mâna stângă și folosind o lingură, umpleți-l cu compoziția pregătită. Nu trebuie să o îndesați prea mult, deoarece astfel nu veți reuși să răsuciți peștele umplut sub formă de semicerc, când îl veți așeza pe tavă.
10.Legați capătul „ciorapului” cu ață alimentară. Așezați știuca pe tava unsă cu ulei. Puneți capul lângă ea, astfel încât să pară întreagă.
11.Coaceți știuca umplută pe parcursul a 60 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C.
12.Lăsați-o să se răcească puțin, după care transferați-o pe un platou, așezându-i și capul la locul cuvenit. Decorați-o după cum vă place: spre exemplu, cu legume și smântână (puteți pune smântâna într-un pos cu dui, ca să realizați diverse ornamente pe suprafața peștelui).

Încercați să pregătiți știuca umplută pentru cei dragi — efortul dumneavoastră va fi răsplătit din plin! Utilizați și celelalte variante de umplutură sau inventați altele (după bunul dumneavoastră plac) și savurați acest deliciu cu adevărat regal!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

loading...