Stollen (cozonacul german) din aluat cu brânză — moale, aerat, și absolut delicios!

Deliciosul cozonac din gastronomia germană! În general, Stollen (cozonacul german) este de două tipuri: din aluat cu brânză sau din aluat dospit. Unele dintre avantajele celui preparat din aluat cu brânză sunt timpul scurt de preparare (el mai este numit și Stollen rapid) și, evident, brânza, care îl face mai moale și mai aerat. Însă noi am hotărât să-l pregătim și cu brânză, și cu drojdie. De aceea, am adăugat 100 ml de lapte și 25 g de drojdie proaspătă în compoziția clasică.

INGREDIENTE (PENTRU 2 COZONACI):

-100 ml de lapte;

-25 g de drojdie proaspătă;

-500 g de făină;

-200 g de zahăr;

-coaja și sucul unei lămâi;

-2 ouă;

-2 linguri de rom/coniac;

-200 g de unt;

-250 g de brânză moale și omogenă;

-150 g de migdale;

-200 g de stafide;

-50 g de coji confiate de portocale;

-100 g de coji confiate de lămâie;

-100 g de kumquat uscate;

-100 g de vișine uscate;

-½ linguriță de ghimbir proaspăt, dat prin răzătoarea mică;

-100 g de unt + zahăr pudră — pentru ungerea și presărarea cozonacilor fierbinți).

MOD DE PREPARARE:

1.Acoperiți migdalele cu apă fierbinte pentru 3 minute. Apoi spălați-le sub jetul de apă rece. Curățați-le de coajă și uscați-le pe o tigaie uscată până se vor rumeni puțin. Lăsați-le să se răcească și mărunțiți-le cu cuțitul.

2.Spălați stafidele și puneți-le într-un bol adânc. Adăugați celelalte fructe uscate și pe cele confiate. Apoi acoperiți-le pe toate cu apă caldă, adăugând și romul/coniacul în ea. Lăsați-le să se pătrundă pe parcursul câtorva ore sau chiar peste noapte.

3.Pregătiți aluatul: dizolvați drojdia în laptele cald. Adăugați o lingură de zahăr și 2-3 linguri de făină cernută. Puneți plămădeala într-un loc cald și lăsați-o să se odihnească timp de 20-30 minute, pentru ca drojdia să se activeze.

4.Apoi adăugați cea mai mare parte de făină, untul moale, brânza, zahărul rămas, ouăle, ghimbirul ras, coaja și sucul de lămâie. Frământați aluatul, adăugând treptat făina rămasă. Trebuie să obțineți un aluat moale, maleabil și nelipicios.

5.Modelați-l sub formă de bilă și așezați-l într-un bol curat. Acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să dospească timp de 60 minute. Apoi frământați-l încă o dată, direct în bol și lăsați-l să crească încă 40-50 minute.

6.Întindeți aluatul sub formă de pătrat și răspândiți migdalele și fructele (scoase din apă și uscate) pe suprafața lui.

7.După aceasta acoperiți nucile și fructele cu aluat, adunând marginile blatului spre centrul lui (ca în imaginea de mai jos). Îndoiți „plicul” obținut în jumătate.

8.Începeți să frământați aluatul cu mâinile până veți obține o compoziție omogenă.

9.Divizați-l în două bucăți și modelați cozonacii: întindeți fiecare bucată de aluat într-un blat pătrat, cu grosimea de 3-3.5 cm.

10.Divizați vizual pătratul în 2 bucăți — 1/3 și 2/3 — și, cu marginea palmei, realizați o adâncitură între ele, lăsând 3-3.5 cm de la marginile lui superioară și inferioară.

11.Îndoiți blatul de aluat la nivelul adânciturii și așezați-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

12.Lăsați cozonacii modelați să crească timp de 30-40 minute.

13.Coaceți-i timp de 30 minute la 180°C, după care încă 40 minute la 170°C. Dacă se vor rumeni prea repede, acoperiți-i cu folie de aluminiu sau hârtie de copt.

14.Cât sunt fierbinți, ungeți-i cu unt și presărați-i cu zahăr pudră.

15.După ce se vor răci complet, înfășurați-i cu hârtie de copt sau folie de aluminiu și puneți-i într-un loc răcoros (la frigider).

Ați observat vreodată că cozonacii sunt mai gustoși în a treia zi? Rezistați 3 zile și savurați-i! Dacă veți hotărî să încercați această rețetă, vă sfătuim să folosiți niște tăvi dreptunghiulare, pentru ca cozonacii să crească în înălțime (după cum puteți observa, aluatul se întinde pe tăvile clasice și cozonacii ies plați). Totuși, în mod tradițional, ei sunt copți pe tăvi late.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

loading...